18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egy 16 éves lány elmesélte, hogyan erőszakolta meg egy orosz katona

2022.04.28. 12:22

Amikor a gyerekek előbújtak rejtekhelyükből, két nem kívánt vendég fogadta őket. Az orosz katonák beengedték a gyerekeket a konyhába enni – mesélte Dasa, a 16 éves lány. A CNN nem azonosítja a szexuális erőszak áldozatait, és ebben az esetben Dasára álnéven hivatkozik.

Az egyik katona, aki Dasa szerint részeg volt, kérdezgetni kezdte, hány szoba van a házban és hány évesek a gyerekek. Ami ezután történt, az az ukrán ügyészek szerint háborús bűncselekménynek minősül. Az apró, távoli falvakban, Ukrajna déli Herszon régiójában sötét és el nem mondott történetek látnak napvilágot a háború brutalitásairól. 

A katonák elcsalták az édesanyát, majd egyikük, aki Donyeckből származik, erőszakoskodni kezdett a legidősebb lánnyal, és megfenyegette, ha nem vetkőzik le, akkor megöli. A katona egyik társa belépett a szobába, és figyelmeztette az erőszaktevőt, hogy bajba keveredik, ha folytatja, de legkésőbb fél órán belül térjen vissza a katonák közé.

Két orosz mesterlövésznek kellett közbelépnie

Ezután az erőszakos katona fojtogatni kezdte Dasát, majd megfenyegette:

Vagy lefekszel velem, vagy behívok még húsz másik embert.

A történtekről Dasa azt mondta, hogy

csak arra emlékszem, hogy kék szeme volt, és sötét volt ott.

Dasa elmondta, hogy miután megerőszakolták, az elkövetője többször is próbálta megtámadni, miközben két orosz mesterlövész közbelépett, és egy másik házba vitte őt és családját.

Ott azt mondták neki, hogy megölték, viszont amikor egy orosz ejtőernyős parancsnok behívta Dasát a következő faluba, hogy megbeszéljék a támadást, kiderült, hogy hazudtak neki. Nem egy beszélgetés volt, mondta, hanem egy félelmetes kihallgatás.

A parancsnok valamiféle pszichológiai taktikát alkalmazott

– mondta Dasha. A parancsnok is szexuális erőszakkal fenyegette.

Elkezdte ugyanazokat mondani, mint amit az erőszaktevő mondott nekem, ordítozott, és azt mondta, hogy ugyanazt teszi, amit az erőszaktevő tett. Nagyon megijedtem, és elkezdtem sírni.

A parancsnok ekkor döntött úgy, hogy elhiszi Dasa szavait. Nem világos, hogy mi történt az erőszaktevő katonával. Dasa más orosz szolidárisoktól hallotta, hogy az elkövetőjének „bűnözői múltja” volt. Úgy véli, hogy a férfi célpontot keresett.

Laza erkölcsű lányt keresett

Azt mondták nekünk, hogy körbejárta a falut, és keresett valakit, akit meg tudott volna erőszakolni

– mondta Dasa, aki szerint az erőszaktevő laza erkölcsű lányt keresett magának.

Körülbelül egy héttel az állítólagos támadás után az oroszok elhagyták a falut. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) április 13-án közzétett jelentése a nemzetközi humanitárius jog megsértését állapította meg az orosz erők részéről Ukrajnában, megjegyezve, hogy „a jelentések nemi alapú, konfliktushoz kapcsolódó erőszakos cselekmények, például nemi erőszak, szexuális erőszak vagy szexuális zaklatás eseteire utalnak”.

Herszon régió ukrán ügyészei közleményben közölték, hogy kivizsgálták a beszámolóját. Azt írták:

Az áldozat vallomásának és számos nyomozati cselekmény eredményének köszönhetően megállapítást nyert, hogy 2022. március elején olyan falu megszállása során, ahol nem volt ukrán katonák katonai létesítménye, történtek háborús bűncselekmények civilek ellen, beleértve a falu kiskorú lakosának megerőszakolását

– közölték az ügyészek, akik adatvédelmi aggályokra hivatkozva nem kívántak további részleteket megosztani.

Az orosz–ukrán háború percről percre közvetítését ide kattintva követheti.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.