Olaf Scholz: Megértem a magyar álláspontot, nem tud mindenki gyorsan függetlenedni az orosz energiától

32B97VY-highres
2022.05.31. 20:52
A CDU/CSU politikusai szerint az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések nem elegendők. Robert Habeck önzéssel vádolja Orbán Viktort, míg Olaf Scholz kancellár megértést mutat a magyar miniszterelnök irányában.

Németországban az Oroszországgal szembeni részleges uniós olajembargó az ellenzék bírálatát váltotta ki. Gunther Krichbaum, a CDU/CSU-frakció alelnöke kijelentette: „Az Oroszország elleni büntetőintézkedések éppen nem drasztikus szankciók”, ahogy azt Olaf Scholz (SPD) kancellár állította. A kompromisszum mindenekelőtt az uniós tagállamok egységének hiányát mutatja – írja a Zeit.

A hétfő este elfogadott uniós szankciós határozat szerint kezdetben csak a tengeri olajimportot állítják le, a csővezetékes behozatal viszont továbbra is lehetséges marad.

Németország és Lengyelország azonban megállapodott abban, hogy legfeljebb az év végéig élnek ezzel a lehetőséggel. Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter szerint a magyar miniszterelnök „aljas módon pókerezett a saját érdekeiért”. Olaf Scholz kancellár viszont azt mondta, megérti a magyar álláspontot, mert nem tud minden ország olyan gyorsan függetlenedni az orosz importtól, mint Németország.

A Fiatal Unió (a CDU ifjúsági szervezete) elnöke, Tilman Kuban bírálta Németországot, amiért „ahelyett, hogy a vezetést átvenné, csak a féket húzza be. Ráadásul az EU embargóhatározatai túl későn születtek” – mondta a politikus a Welt televíziónak. Kuban az Oroszországból származó gázimport megszüntetésére és „egyértelmű jelzések küldésére” szólított fel. Kuban dicsérte Robert Habeck (Zöldek) szövetségi gazdasági minisztert, aki szintén ezt szorgalmazta. 

(Borítókép: Robert Habeck német gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter a G7 klíma-, energia- és környezetvédelmi találkozóján 2022. május 27-én. Fotó: John MACDOUGALL / AFP)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM