új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk szerdán is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

  • Oroszország február 24-én indított Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 39 870 orosz katona esett el – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint 

    • 1737 tankot,
    • 3959 páncélozott harcjárművet,
    • 880 tüzérségi rendszert,
    • 258 rakétavetőt,
    • 117 légvédelmi berendezést,
    • 222 repülőgépet,
    • 189 helikoptert és
    • 2835 darab katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 15 orosz hajót, 722 hadműveleti és taktikai drónt, 75 egység speciális felszerelést és 95 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Volodimir Zelenszkij csapatai képesek voltak megölni 200 elit zsoldost, akik egy tornateremben rejtőztek, de nem tudtak eléggé csöndben maradni – írja az Express.

    A Wagner-csoport a Kreml által ellenőrzött katonai magáncég, teszi hozzá a hírportál.

    Oroszország a zsoldoscsoportot Kelet-Ukrajnába vezényelte, miután hadserege súlyos veszteségeket szenvedett, jelentette márciusban a brit védelmi minisztérium.

  • Ivan Federov, Melitopol polgármestere szerint több mint 5 ezer menekült próbálja elhagyni a dél-ukrajnai Vasziljevka városát, azonban az oroszok nem engedik át őket az ellenőrző ponton – írja az UNN.

    Elmondása szerint lehetetlen evakuálni az embereket a megszállt területekről az Ukrajna által ellenőrzött régiókba. Federov arról is beszámolt, hogy az emberek már hét napja az út szélén, az autóikban alszanak, és arra várnak, hogy átengedjék őket. 

  • Felelősségre kell vonni Európa és az Egyesült Államok legnagyobb bankjait, mivel továbbra is finanszírozzák az orosz háborús bűnöket Ukrajnában – mondta Oleg Usztenko, az ukrán elnök gazdasági tanácsadója. 

    A tanácsadó szerint  a Citi, a HSBC és a JP Morgan pénzeli a háborús bűncselekményeket, mivel olyan cégeket finanszíroznak, amelyek orosz olajvállalatokkal üzletelnek.

    Usztenko levélben szólította fel a bankokat, hogy fejezzék be az orosz olajjal kereskedő és a Gazprommal és a Roszneftnek részvényeket eladó cégek pénzügyi támogatását – írja a CNBC.

  • Több mint negyven külföldi zsoldost, főleg lengyeleket öltek meg nagy pontosságú orosz levegő-föld rakétákkal a donyecki régióban lévő Konsztantyinovkában – jelentette ki a keddi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

    A tábornok szerint Mikolajiv közelében az orosz légierő nagy pontosságú csapásainak következtében megsemmisült az ukrán 59. gépesített lövészdandár tüzérségi alegysége, amely személyi és fegyverállományának több mint 70 százalékát elvesztette.

    Zajcevénél a 72. gépesített dandár egyik zászlóaljának állásai ellen intézett légitámadás következtében több mint hetven „nacionalista” életét vesztette, és egy lőszerraktár is megsemmisült – számolt be az MTI.

  • Boris Johnson Winston Churchill-díjjal tünteti ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Előbbi szerint „Churchill ujjongott volna, és valószínűleg sírt is volna”, ha hallotta volna Zelenszkij mondatát, miszerint „lőszerre, nem fuvarra” van szüksége Kijevből, amikor Oroszország február 24-én megkezdte teljes körű invázióját.

  • Két ember meghalt a harkivi területen lévő Csuhuivban történt orosz támadásban. A mentők két holttestet húztak ki a romok alól, közölte Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója – írja a Kyiv Independent.

  • Leroy Chiao, a NASA volt űrhajósa és a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka úgy véli, hogy Oroszország nem biztos, hogy betartja bejelentését, miszerint 2024-től kilép a nemzetközi űrállomás (ISS) tevékenységéből.

    Szép gondolat, hogy az oroszok saját űrállomást fognak építeni, de őszintén szólva nincs rá elég pénzük. Amikor Oroszországgal elkezdtük az ISS-programot – amelyet teljes egészében az Egyesült Államok finanszírozott –, hét évükbe telt, amíg kifejlesztették és megépítették a központi moduljukat. Nehezen hiszem, hogy néhány év alatt fel tudnak majd juttatni egy űrállomást

    nyilatkozta Chiao az al-Dzsazírának.

    Chiao szerint „sajnálatos”, hogy az ISS-programot mostanra átpolitizálták, pedig ez volt „az egyetlen közös pont, ahol mindenkinek fontos volt, hogy működjön az együttműködés a nemzetek között”.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök két kiváló katonáját is elvesztette, miután Ukrajnában rakétatalálat érte a konvojukat – írja a Sky News.

    A 41 éves Makszim Potyomin alezredes és az 54 éves Anatolij Sztaszjukevics ezredes állítólag meghalt, miután egy amerikaiak által szállított precíziós rakéta találta el őket a donyecki régióban.

    A férfiak július 8-án haltak meg, de a halálukról szóló jelentések csak most láttak napvilágot.

  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reméli, hogy Finnország és az Európai Unió országai nem szüntetik meg az oroszok számára a turistavízumokat, és hozzátette, hogy Oroszország kész válaszolni, ha ez mégis bekövetkezne.

    Peszkov megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy a finn politikai pártok az oroszok számára kiállított turistavízumok beszüntetése mellett szólaltak fel – írja az al-Dzsazíra.

  • A Kreml ragaszkodik ahhoz a nemrég meghozott döntéséhez, ami miatt fokozódik a feszültség Oroszország és Izrael között, amiben az ukrán háború is szerepet játszik – írja a Guardian.

    A múlt héten az orosz igazságügyi minisztérium kérte a Zsidó Ügynökség oroszországi kirendeltségének felszámolását, amely az izraeli kormányhoz szorosan kapcsolódó, az Izraelbe irányuló migrációt elősegítő magánjótékonysági szervezet.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közölte: a minisztérium kérésére azután került sor, hogy a szervezet, amelynek több irodája van az ország több városában, megsértette az orosz törvényeket.

  • Több támadás is érte a Harkiv régióban lévő Csugujev városát, ahol a rakéták miatt egy művelődési ház és egy iskola is megrongálódott – írja az Unian ukrán hírportál a harkivi regionális államigazgatás vezetőjének közlése alapján.

    Oleg Szinegubov bejegyzése szerint egy 36 éves férfi és egy 30 év körüli nő holttestét kellett kihúzni a romok alól. 

  • Oroszországnak még mindig „több tízezer tonna” lőszer áll a rendelkezésére, ami hónapokig tartó aktív harcokra elegendő, állítja Szergej Grabszkij katonai szakértő – írja az Unian hírügynökség.

    A szakértő szerint az Orosz Föderáció még hosszú ideig képes lesz ellátni lőszerrel a fronton lévő csapatait. Ezeknek a lövedékeknek a hatékonysága azonban nem nevezhető magasnak, mert ezek közül sokat jó pár évtizeddel korábban gyártottak – tette hozzá Grabszkij.

    Az elmúlt hetekben az ukrán fegyveres erők sok ellenséges lőszerraktárt semmisítettek meg a HIMARS-rakétarendszerek segítségével. De az orosz inváziót így is csak lelassítani tudta Ukrajna – emlékeztet a szakértő.

  • Lengyelország PT-91 tankokat küldött Ukrajnának, írja a 19FortyFive. Az orosz tervezésű T-72-es alapján készült PT-91-es 1995-ben állt szolgálatba, és a portál tájékoztatása szerint igen komoly pusztításra képes a frontvonalon.

    A PT-91 egy 125 mm-es főágyúval van felfegyverezve, amely hasonló a T-72-es fő fegyverzetéhez. A másodlagos fegyverzet egy koaxiális 7,62 mm-es géppuskából és egy tetőre szerelt 12,7 mm-es géppuskából áll. A PT-91 háromfős legénységgel rendelkezik, beleértve a parancsnokot, a lövészt és a pilótát.

  • Két magas rangú katonai pilóta halt meg még júniusban, amikor egy ukrán rakéta csapódott be az autókonvojukba.

    A 41 éves Makszim Potyomin alezredes és az 54 éves Anatolij Sztaszjukevics ezredes állítólag egy, az Egyesült Államok által szállított precíziós HIMARS rakéta csapása miatt vesztette életét a donyecki régióban.

    A Sky News beszámolója szerint a támadást valószínűleg a nyugati hírszerzés segíthette. A két pilóta ugyanabban az egységben szolgált a krasznodori Krimszkben. 

  • Augusztus 30. és szeptember 5. között stratégiai hadgyakorlatot tervez az orosz védelmi minisztérium Oroszország keleti részén – tudta meg az Interfax orosz hírügynökség.

    A Guardian beszámolója szerint a hadgyakorlaton más országok katonái is részt vehetnek, ám azt egyelőre nem nevezték meg, hogy honnan érkeznek majd.

  • Az ukrán kémelhárítás egy drón segítségével felrobbantott egy orosz T–72-es tankot és megölt tizenöt katonát. A drón által rögzített felvételeken látható, ahogy bombákat dobnak a levegőből a orosz tank tetejére, írja a Zenger News.

    Egyelőre nem világos, hogy Ukrajna melyik részén készült a felvétel. Ami biztos, hogy Ukrajna a nyugati fegyverek segítségével kész visszavágni Oroszországnak, az ukrán tisztviselők fogadkoztak, hogy szeptemberig visszafoglalják a déli Herszon régiót. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az ukrán hadsereg lépésről lépésre nyomul előre az oroszok által megszállt térségben.

  • Nagy-Britannia kedden bejelentette, hogy további 42 orosz állampolgárt helyezett a beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást jelentő büntetőlistára Ukrajna orosz katonai megszállása miatt – adta hírül az MTI.

    A legújabb brit szankciók mások között a következő személyeket érintik: Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter és helyettese, a kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki „népköztársaság” Kreml által kinevezett vezetője (Vitalij Hocsenko donyecki miniszterelnök, illetve Vlagyiszlav Kuznyecov luhanszki első alelnök), 29 oroszországi régiós kormányzó, valamint a márciusban már brit szankció alá vont Aliser Uszmanov orosz milliárdos két unokaöcse.

    Hocsenkót és Kuznyecovot azért küldték Moszkvából, hogy végrehajtsák a Kreml politikai utasításait a megszállt térségben, és támogassák Vlagyimir Putyin orosz elnök azon tervét, hogy törvénytelenül elcsatolja Ukrajna egyes területeit, majd elcsalt népszavazással, törvénytelenül legitimálja az orosz katonai megszállást

    – szögezte le közleményben Liz Truss brit külügyminiszter. Hozzátette: „Folytatjuk a szigorú büntetőintézkedések meghozatalát mindazokkal szemben, akik legitimálni próbálják Putyin törvénytelen ukrajnai megszállását, mindaddig, amíg Kijev nem győzedelmeskedik.”

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tüzérségi megfigyelőket tartóztatott le a donyecki területen. A megfigyelők információkat gyűjtöttek az ukrán csapatok állásáról, és segítettek az ukrán infrastruktúra pusztításában, írja a Kyiv Independent.

  • Oroszországnak még mindig több tízezer tonna lőszere van, ami több hónapig tartó aktív harcokra elegendő. A lőszertartalékot az elmúlt hetven évben halmozták fel, így az orosz lőszerraktárak elleni támadások ellenére is még mindig harcképes a hadsereg – erről Szerhij Grabszkij katonai szakérő beszélt az Unian szerint.

    A szakértő szerint a lőszerraktárak elleni támadások csak részben csökkentették az ellenség támadóerejét és az előrenyomulás ütemét. Elmondása szerint Ukrajna uralja a kialakult helyzetet, és annak ellenére hogy az oroszoknak bőven van lőszerük, már nem képesek sikeresen előretörni a fronton.

  • Jurij Ihnatnak, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője szerint az oroszok július 26-án 13 rakétát lőttek ki az odesszai területre.

    Mint mondta, a rakétákat Szu–35, Szu–30, Szu–22 és M–30 típusú vadászrepülőgépek indították a Fekete-tengerről. A Dél műveleti parancsnokság korábban arról számolt be, hogy Oroszország július 26-án reggel masszív rakétacsapást mért Ukrajna déli részére, amely az odesszai terület partvonalát is érintette, írja a Kyiv Independent.

  • A török elnöki hivatal jelentése szerint augusztus 5-én egynapos látogatást tesz az oroszországi Szocsiban Recep Tayyip Erdoğan török elnök – írja a Guardian.

    Az Interfax orosz hírügynökség később Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét is idézte, aki megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik majd a török elnökkel Szocsiban. A szóvivő közlése szerint a két vezető regionális problémákról és a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztet.

  • Alekszandr Lukasenka szerint az ukránok helikopterek segítségével gyújtották fel a saját földjeiket. A belarusz elnök biztos abban, hogy mindezt azért teszik, hogy sokkal szörnyűbb képet fessenek a háborúról, mint amilyen a valóságban. 

    A kritikus helyzet a világ élelmiszerpiacán csak fokozódik. Az égő búzatáblákról készült felvételek, amelyeket déli szomszédaink harci helikopterei gyújtanak fel kifejezetten azért, hogy szörnyű képet fessenek a helyzetükről, senkinek nem adnak okot az optimizmusra

    – fogalmazott Lukasenka az Unian szerint.

    Mint arról korábban az Index is beszámolt, július elején az ukrán külügyminisztérium szóvivője egy lángokban álló gabonamezőről osztott meg képet hivatalos Twitter-oldalán. Az ukrán tisztviselő szerint a gabonatáblákat az orosz erők gyújtották fel a megszállás alatt álló Zaporizzsja régióban.

  • Az Európai Unió úgy döntött, hogy további hat hónappal, 2023. január végéig meghosszabbítja az Oroszországgal szembeni szankciókat – írja a Guardian.

    Az uniós energiaügyi miniszterek által hozott formális döntés azokra a szankciókra vonatkozik, amelyeket először 2014-ben vezettek be, és amelyeket Oroszország idén februári ukrajnai inváziója után jelentősen kibővítettek.

  • Az orosz nyomozók több mint 220 személyt azonosítottak, többeket az ukrán katonai főparancsnokságtól, akik részt vettek Donbász bombázásában – közölte Alekszandr Basztrikin, az orosz nyomozóbizottság elnöke – írja a TASZSZ.

    Az előzetes vizsgálat során több mint 220 személyt azonosítottak, aki részt vett az emberiség békéje és biztonsága elleni bűncselekményekben, és ez a szám magában foglalja az ukrán katonai főparancsnokság képviselőit, valamint a katonai alakulatok parancsnokait, akik civileket bombáztak

    – jelentette ki Alekszandr Basztrikin a Rosszijszkaja Gazeta című orosz napilapnak adott interjúban. Elmondása alapján 92 parancsnok ellen emeltek vádat. 

    Kilencvenhat embert vettek fel a keresett személyek listájára, köztük az ukrán hadsereg 51 parancsnokát

    – közölte Alekszandr Basztrikin. Összesen 1300 büntetőeljárás indult több mint négyszáz emberrel szemben. 

  • Mintegy másfél hete statikus a teljes frontvonal Ukrajna déli részétől északig – jelentette Rosztiszlav Szmirnov, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

    Azt látjuk, hogy másfél hete statikus a frontvonal, ami országunk déli részétől kezdődik, és északon, Harkiv régióban végződik. Vagyis az ellenség támadásokat kísérel meg, amelyek nem sikeresek, így a frontvonal nem változik. Ez a helyzeti háború első mutatója

    – idézte a tanácsadó szavait az Unian ukrán hírportál.

  • Oroszország soha nem utasította el, hogy tárgyalásokat folytasson Ukrajnával – erről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszélt a RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudósítása szerint.

    Moszkva soha nem utasította el a tárgyalásokat Ukrajnával: az ellenségeskedés a tárgyalóasztalnál véget ér, de Kijevből nem érkezik válasz

    – fogalmazott az orosz diplomácia vezetője, akinek nyilatkozatáról az Ukrajinszka Pravda is beszámolt.

    Szergej Lavrov arról is beszélt, hogy továbbra is az Egyesült Államoknak kellene feltenni azt a kérdést, hogy Kijev miért nem tárgyal.

  • A Kreml közölte, hogy úgy véli, Gerhard Schröder volt német kancellár Moszkvában tartózkodik, és nem zárta ki a vele való esetleges kapcsolatfelvételt.

    „Amennyire tudjuk, Moszkvában van” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak arra a kérdésre, hogy a Kremlnek tudomása van-e azokról a hírekről, amelyek szerint Schröder kedden Moszkvába utazott. Peszkov hozzátette, „nincs szó találkozóról, de nem zárjuk ki az esetleges kapcsolatfelvételt”.

    Egy nappal azután beszélt, hogy az orosz Gazprom közölte, hogy szerdától a kapacitás mindössze húsz százalékára csökkenti a Németországba irányuló gázszállítást az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, mert egy turbina leállítására van szükség. Németország elutasította a magyarázatot – írja a Guardian.

  • Az ukrán erők az oroszországi Brjanszki terület Szevszkij körzetében egy vámellenőrző pontot robbantottak fel drónról ledobott robbanóanyaggal – közölte a régió kormányzója. Alekszandr Bogomaz közölte, hogy reggel Ukrajna területéről támadást intéztek a Szevszkij körzetben található Trobortno ellenőrző pont ellen.

    Egy robbanószerkezetet dobtak le egy quadrokopterről a vámállomáson. A lövés következtében négy sérült van, akiket jelenleg orvosi ellátásban részesítenek. A mentőszolgálat a helyszínen van – írja a Guardian.