Bálnának ütközött és felborult egy hajó, öten meghaltak

2022.09.10. 09:42
Öt ember meghalt, miután egy bálna felborított egy halászhajót, amelyen egy madárbarát csoport 11 tagja tartózkodott.

Bálnának ütközött és felborult egy kisebb hajó Új-Zélandnál szombaton, öt ember meghalt – közölte a Stuff helyi hírportál az ország Déli-szigetén fekvő Kaikoura város polgármesterét, Craig Mackle-t idézve.

A hajón összesen 11-en tartózkodtak, közülük hatot kimentettek, három utast még keresnek. A mentésbe helikopterek és búvárok is bekapcsolódtak. A fedélzeten csak 50 év körüli nők tartózkodtak, és a helyi beszámolók szerint egy bálna borította fel a hajót.

Kaikoura egyebek között azzal vonzza a turistákat, hogy a körzetben bálnákat és delfineket lehet megfigyelni. Több hajótársaság kínál olyan hajókázást, amelynek fő célja a tengeri állatok megközelítése, tanulmányozásuk megkönnyítése.

„Példátlan esemény történt” – mondta Matt Boyce kaikourai rendőrőrmester, aki szerint a baleset a mentőszolgálatok és a lakosság, valamint Kaikoura tengeri közösségének heves reakcióját váltotta ki. Szombaton késő délután a rendőrség lezárta a Kaikourától 3,7 kilométerre délre fekvő Déli-öbölben lévő csónakkikötőhöz közeli területet, ahol a holttestek közül az elsőt partra vitték.

A baleset miatt a délután folyamán több órán át tartó nagyszabású keresést indítottak a partoknál. A szemtanúk végignézték, ahogy a nap folyamán mentőhelikopter, önkéntesek a parti őrségtől és búvárok jöttek a mentési és helyreállítási munkálatokhoz.

Délután négy órára a korábban fejjel lefelé a vízben látott hajót a partra vontatták. A holttesteket a hajó kabinjában találták meg.

Egy helyi férfi, aki a partszakaszon horgászott, azt mondta, hogy a körülmények szombat reggel megfelelőek voltak a hajózáshoz, a tenger nagyon nyugodt volt.