Lázadás volt, kigyulladt Irán legkegyetlenebb börtöne

2022.10.16. 12:24

A jelentések szerint lövések dördültek el, amikor a fővárosban, Teheránban lévő börtönben a tűz elszabadult – írta meg a Sky News

Az amerikai székhelyű Iráni Emberi Jogi Központ szerint „fegyveres konfliktus” zajlik a börtön falain belül. Meg nem erősített jelentések szerint először a börtön 7. szárnyában hallottak lövéseket.

Az IRNA állami hírügynökség szerint legalább nyolc ember megsérült a tűzben, de halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. A hírügynökség szerint az egyik kórteremben összecsapások voltak a fogvatartottak és a személyzet között.

Egy névtelenséget kérő tisztviselő az iráni Tasnim hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy

egyetlen »biztonsági« (politikai) fogoly sem vett részt a foglyok közötti összecsapásban. A biztonsági foglyok kórterme külön és távol van a tolvajok és a pénzügyi bűncselekményekért elítéltek kórtermétől. A biztonsági foglyok kórterme nem volt érintett a foglyok közötti összecsapásban.

A lázadókat elkülönítették a többi rabtól

Egy magas rangú biztonsági tisztviselő azt állította, a rabok felgyújtottak egy ruhákkal teli raktárat, és hozzátette, hogy a „lázadókat” elkülönítették a többi rabtól a konfliktus deeszkalálása érdekében.

A helyzetet mostanra állítólag „teljesen ellenőrzés alatt tartják”, a tűz eloltásán már dolgoznak.

Több szemtanú azonban azt mondta, hogy a mentők szirénája még mindig hallatszik, és füstöt lehet látni a börtön felett.

Az egyik szemtanú a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy

az Evin börtönhöz vezető utakat lezárták a forgalom elől. Rengeteg mentőautó van itt.

Összecsapások vannak a teljes országban

A tűzvész akkor történt, amikor a Mahsa Amini halála miatt ötödik hete tartó erőszakos kormányellenes tüntetések országszerte felerősödtek, és a tucatnyi halott között gyerekek is voltak.

A 22 éves Amini szeptember 16-án a rendőrség őrizetében halt meg, miután a teheráni erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait.

A brit–iráni kettős állampolgár Anoosheh Ashoori öt évet töltött az Evinben, miután elítélték Izraelnek való kémkedésért annak ellenére, hogy soha nem járt az országban, és később a csatornának nyilatkozott azokról az élményekről, amelyeket átélt.

A börtönt a „pokol egyik körének” nevezte, és elárulta, hogy könyörögnie kellett az őröknek az alapvető szükségletekért, például a WC használatáért. 

Állítása szerint mindennap kihallgatták „reggel nyolctól egészen este 10 vagy 11 óráig”, miközben fogvatartói megfenyegették a családját, megmutatták neki felesége és gyermekei képét, és figyelmeztették, hogy soha többé nem láthatja őket.

Végül „mentálisan összeomlott”, ami három sikertelen öngyilkossági kísérlethez vezetett.