Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán Viktornak üzent Vlagyimir Putyin

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel a poszttal véget ért az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Ezúton is köszönjük megtisztelő figyelmüket, tartsanak velünk máskor is.

    Jó pihenést kívánunk!

  • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem adta fel az „Ukrajna ellenőrzésére” irányuló terveit, és mindenkit arra figyelmeztetett, hogy „készüljön fel egy hosszú útra” – írja a The Guardian.

    Stoltenberg azt mondta: semmi jel nem utal arra, hogy Putyin meggondolta volna magát a háborút illetően, és még mindig ugyanaz a célja, mint eddig.

    Ennek még nincs vége. A háborúk kiszámíthatatlanok, és hosszú távra kell készülnünk, valamint újabb orosz offenzívákra. Nem szabad alábecsülnünk Oroszországot

    – jelentette ki.

  • A leggazdagabb orosz oligarchák csaknem 95 milliárd dollárt veszítettek idén az ukrajnai háború miatt bevezetett szigorú szankciók miatt. Roman Abramovics, a Chelsea korábbi tulajdonosa volt a legnagyobb vesztes, vagyona idén 57 százalékkal, 7,8 milliárd dollárra esett a Bloomberg szerint.

    Abramovics egyike volt az első oligarcháknak, akiket március 10-én szankciókkal sújtottak, mert felmerült a vád, hogy kapcsolatban áll Putyin rezsimjével, és ő is azok közé a gazdag orosz üzletemberek közé tartozik, akiknek vér tapad a kezéhez. 

    Gennagyij Timcsenko energiabefektető, Putyin közeli barátja vagyona 48 százalékkal csökkent. Szulejmán Kerimov, az orosz elnök másik szövetségese vagyona 41 százalékkal lett kevesebb.

    Az Egyesült Királyság kormánya több mint 18 milliárd fontot zárolt az oligarchák és más oroszok tulajdonában lévő vagyonból – derült ki a közelmúltban. A Pénzügyi Szankciók Végrehajtási Hivatalának éves felülvizsgálata szerint 1271 embert, köztük Abramovicsot és a „nikkelkirály” Vlagyimir Potanint, Oroszország második leggazdagabb emberét, sújtanak büntetések.

    A kormány szerint a valaha bevezetett „legsúlyosabb szankciók” 18,4 milliárd font orosz kötődésű vagyon befagyasztását eredményezték – írja a The Guardian

  • Az Oroszországot ért légi csapások bebizonyították, hogy az országnak nem hatékony a légvédelme. Az amerikai székhelyű intézet, az Institute for the Study of War (ISW) szerint az oroszországi katonai bázisokat ért csapások azt bizonyítják, hogy az ország légvédelme hatástalan a drónokkal szemben.

    Az ISW hozzátette, hogy ezek az ismételt és sikeres csapások megerősíthetik a híresztelést, hogy Oroszország nem tudja megvédeni a földjét.

    Egy befolyásos orosz katonai blogger tette fel a kérdést, hogy az ukrán UAV-k és rakéták hogy tehetnek meg minden gond nélkül óriási távolságokat, és léphetnek be simán Oroszország területére. Ő abban is kételkedik, hogy az orosz védelmi minisztérium őszinte választ adna-e a kérdésre.

    A katonai blogger azzal viccelődött, hogy ha egyszer a Vörös téren landol szép csendben egy pilóta (ahogy Matias Rust 1987-es Helsinkiből Moszkvába tartó repülőútján), az orosz kormány biztos komolyabban reagál majd – írja a Sky News.

  • Kirillo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője beszámolt a pénteken elhunytakról. Elmondása szerint december 30-án két embert öltek meg a harkovi Katerynivka faluban, és további két ember megsérült.

    Timosenko hozzátette, a mentőszolgálatok most is a helyszínen vannak. Közben a hírek szerint többen meghaltak, amikor az észak-ukrajnai Csernyihiv régiót orosz csapások érték. A robbanás után a környéken megszűnt az áram – írja a Sky News.

  • A belorusz nemzetbiztonsági tanács titkára pénteken egy orosz állami hírportálnak adott interjúban kijelentette: nem valószínű, hogy az előző nap lelőtt ukrán légvédelmi rakéta véletlenül lépett be az ország légterébe, a legvalószínűbb, hogy szándékosság volt a rakétaindítás mögött – adta hírül az MTI.

    Kijev minden eszközzel regionális konfliktust akar kiprovokálni. Ennek példája a minapi incidens az ukrán SZ-300 rakéta lelövésével. Kevés okunk van azt hinni, hogy a rakéta véletlenül lépett a légterünkbe. Minden jel szerint valakinek a terve valósult meg

    – idézte a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség az interjút, amelyet Aljakszandr Valfovics a Sputnik Belarus hírportálnak adott.

    A belorusz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a belorusz légvédelmi erők lelőttek egy ukrán SZ-300 típusú föld-levegő légvédelmi rakétát a Breszt megyei Harbaha település közelében, mintegy 15 kilométernyire a belorusz–ukrán határtól. Az incidens miatt a minszki külügyminisztériumba kérették Ukrajna nagykövetét.

  • December 29-én Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette a mozgósítás befejezését. Az ukrán hírszerzésnek azonban más információi is vannak. Eszerint Oroszország újabb mozgósítást tervez, amely január első felében kezdődik – írja az Unian.

    Kijrilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője a BBC-nek azt mondta, a következő mozgósítási hullám január 5-én kezdődik. Budanov szerint Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett.

  • A Donyecki és a Luhanszki önhatalmúlag kikiáltott köztársaságok pénteken új „alkotmányt” fogadtak el – írja a The Guardian.

    A TASZSZ tudósítása szerint a Donyeckben „az ülésen jelen lévő 76 képviselő szavazott az alkotmány elfogadása mellett”, Luhanszkban pedig a parlament „43 képviselő egyhangú szavazatával elfogadta a köztársaság új alkotmányát”.

    Oroszország szeptemberben közölte, hogy ünnepélyes keretek között hivatalosan is annektálja Ukrajna további négy részét (Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja), néhány nappal az el nem ismert népszavazások után.

  • December 30-án, pénteken az orosz légierő hat katonai szállító repülőgépe érkezett Belaruszba, amelyek felszerelést vagy katonákat szállíthatnak – írja az Unian

    Az ukrán hírügynökség hat Il-76MD típusú katonai szállító repülőgépről számol be, amelyek 13 óra leforgása alatt landoltak Macsuliscsi repülőterén – az első hajnali 4-kor, az utolsó pedig 18 óra körül.

    Információink szerint minden repülőgép hoz valamit, de hogy pontosan mit, az még nem ismert. Nem zárható ki, hogy mind a felszerelések szállítása, mind a mozgósított személyek rotációja/szállítása megtörtént

    – tájékoztat a Belarusian Gayun. 

    Amennyiben az orosz fegyveres erők katonáinak az országba történő behozataláról van szó, akkor legfeljebb 1470 főt szállíthattak, a gépek kapacitását figyelembe véve. 

  • A Vlagyimir Putyin egyik propagandistájának tartott újságíró, Vlagyimir Szolovjov a csecsenek Varsóba való bevonulásával fenyegetőzött egy tévéműsorban – szúrta ki a lengyel Do Rzeczy.

    A nyugati országok rengeteg légvédelmi rendszert, nehéz felszerelést és rakétát szállítanak Ukrajnának, ami azt jelenti, hogy nekik már nem nagyon maradt. Ez viszont azt is jelenti, könnyen hátba lehet őket támadni. Könnyen el tudom képzelni, hogy az Ahmat különleges erők csak azért bevonulnak Varsóba, hogy ellenőrizzék a helyzetet

    – mondta Szolovjov. 

    Az Ahmat egy különleges alakulat, körülbelül kétezer emberrel, a Ramzan Kadirov vezetése alatt álló csecsen fegyveresek erők része.

  • Hszi Csin-ping kínai elnök arra figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az ukránokkal való béketárgyalások útja nem lesz könnyű. Ugyanakkor Kína továbbra is ragaszkodik „objektív és tisztességes álláspontjához” – írja az Unian.

    A kínai elnök azt is elmondta, hogy Kínának és Oroszországnak szorosan együtt kell működnie a nemzetközi szférában. Putyin szerint az orosz–kínai kapcsolatok jelentősége folyamatosan nő, a két ország pedig a katonai együttműködés elmélyítésére törekszik. 

  • Egy olasz színház lemondta egy orosz táncos előadását, akinek három Vlagyimir Putyin-tetoválása van a mellkasán és a vállán – írja a Sky News.

    Szergej Polunyin a milánói Arcimboldi Színházban lépett volna fel, azonban tetoválásai miatt január 28-i és 29-i előadását is törölték. Polunyinnak már 2019-ben fel kellett volna lépnie a Rasputin – Dance Drama című balettel, de fellépését a Covid-helyzet miatt többször is elhalasztották.

    A színház szerint a táncos bojkottálása politikai és erkölcsi felelősségvállalás volt, tekintettel a feszült politikai helyzetre.

    A szóvivő elmondta, hogy a színházat e-mailes támadásnak vetették alá az orosz táncos fellépése miatt, így a fokozódó nyomás miatt nem volt más választásuk, mint az előadás törlése.

    Az Arcimboldi azt mondta, hogy a döntést a művész társulatával egyetértésben hozta meg, a színház pedig kijelentette: határozottan ellenzi az ukrajnai háborút, és megjegyezte, támogatják a Pussy Riot orosz ellenzéki csoport aktivistatevékenységét és ukrán művészek műsorainak rendezését is.

  • Az ukrán hadsereg a Herszon felszabadítását célzó hadműveletek részeként fontolóra vette a Dnyeper folyó vízszintjének mesterséges megemelését – mondta Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy a The Washington Postnak adott interjúban. 

    Elmondása szerint az ukrán hadsereg még egy próbacsapást is végrehajtott a Nova Kahovka-i vízerőmű gátján: három lyukat vágtak a fémbe, hogy megnézzék, meg lehet-e emelni a Dnyeper vizét annyira, hogy akadályozzák az orosz csapatokat az átjutásban – írja a The New Voice of Ukraine

    Kovalcsuk  szerint a próba sikerrel járt, de a gát lerombolásának ötletét végül elvetették. 

  • Az orosz fegyveres erők csütörtökön nagyerejű légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást az ukrán hadiipar működését támogató katonai igazgatási és energetikai létesítményekre – mondta el Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

    A tábornok szerint a csütörtöki támadás sikeres volt, és az összes kijelölt létesítményt eltalálták. A csapás következtében leállt a haditechnikai eszközök és lőszerek gyártása és javítása, valamint az ukrán hadsereg tartalékosainak az ország nyugati régióiból történő átcsoportosítása, és elakadt a külföldi fegyverek vasúti szállítása is.

    Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán Kupjanszk irányában mintegy hatvan katonát, három páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, Liman irányában több mint negyven ukrán katonát, négy páncélozott harcjárművet és öt egyéb járművet, Donyeck környékén mintegy félszáz katonát veszítettek.

    Emellett három páncélozott személyszállítót és négy kisteherautót, a Donyecki terület déli részén pedig több mint 70 katonát, öt páncélozott harcjárművet és hat járművet veszítettek.

    Az orosz rakéta- és tüzérségi erők a jelentés értelmében 73 tüzérségi egységre, valamint 86 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között az Sz–300-as légvédelmi rakétarendszer egy radarállomását, két amerikai gyártmányú AN/TPQ–50 ellentűzradart, két 2C1 Gvozgyika önjáró tarackot, egy Grad sorozatvetőt, valamint D–20-as és D–30-as ágyúkat – számolt be az MTI.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök több ország vezetőjét is köszöntötte az 2023-as év alkalmából – írja az al-Dzsazíra.

    Többek között gratulált Recep Tayyip Erdogannak a közelgő új évhez, hangsúlyozva, hogy Oroszország és Törökország kölcsönösen előnyös kapcsolatai a nehéz nemzetközi helyzet ellenére nagyon dinamikusan fejlődnek. 

    A Kreml tájékoztatása szerint Putyin jókívánságokat küldött többek között Azerbajdzsán, Örményország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Bolívia, Brazília, Magyarország, Venezuela és India vezetőinek is. 

  • Az ukrán fegyveres erők mai katonai jelentése szerint Moszkva összesen 85 rakétát lőtt ki, és 35 légicsapást mért ukrán célpontokra az elmúlt 24 órában – írja a Sky News. A katonai jelentés szerint Oroszország 63 rakétatámadást is indított.

    Korábbi beszámolók szerint csak csütörtök reggel 69 rakétát lőttek ki, Ukrajna közülük 54 rakétát lőtt le. Az orosz erők péntek hajnalban Ukrajnát iráni gyártmányú Shahed–131/136 drónokkal támadták, de ezeket lelőtte az ukrán légierő. 

    A főváros ellen indított hét kamikazedrónból mindegyiket lelőtték. Az ukrán hadsereg jelentése szerint támadó repülőgépet iktattak ki a Dnyipropetrovszki és a Zaporizzsjai területen.

    Valentyin Reznicsenko regionális kormányzó szerint csaknem 30 orosz lövedéket lőttek ki csütörtök este a Dnyipropetrovszki területen található Marhanecre, ami közvetlenül a Dnyeper folyó túloldalán található zaporizzsjai atomerőműnél van. 

  • Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 355 repülőgépet, 196 helikoptert, 2756 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7313 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 954 sorozatvetőt, 3746 tábori tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7827 speciális katonai járművet semmisítettek meg. Az adatokat más források nem erősítették meg.

    Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből és Enerhodarból jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Donyeckben az ágyúzás következtében életét vesztette Jevgenyij Ribakov, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) katonai vizsgálati osztályának helyettes vezetője. Az orosz Fekete-tengeri Flotta fő kikötőjének otthont adó Szevasztopolban reggel működésbe lépett a légvédelem.

    Az Ukrajnától elcsatolt Donyecki és Luhanszki Népköztársaság parlamentje pénteken egyhangúlag új alkotmányt fogadott el, amely a helyinek az orosz jogrenddel való harmonizálása mellett egyebek között előírja, hogy a régió kormányzóját ezentúl nem közvetlen, hanem parlamenti szavazással fogják megválasztani.

    Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy pénteken ukrán támadás érte Sebekino és Vjazovoje települést.

    Az MTI beszámolója szerint a régióban a konfliktus kezdete óta ukrán belövések következtében 22 civil vesztette életét, további száz pedig megsebesült. Emellett több mint 1600 lakás és lakóház semmisült meg részben vagy teljesen, körülbelül hétezer embert evakuáltak, 15 településen pedig, ahol az önkormányzat vészhelyzetet hirdetett ki, gyakorlatilag nem maradtak lakosok.

    Vjacseszlav Gladkov elmondta, hogy a problémák kezelésében a központi kormányhoz fordult segítségért.

  • Az oroszországi Rosztovban éjszaka kigyulladt egy elhagyatott épület, amely a város legforgalmasabb vasútállomása mellett található. A vasútállomásnak kulcsfontosságú szerepe van az ukrajnai háborúban, mert ezen keresztül érkezik az ellátás a harcoló orosz csapatoknak. 

    A tűz legnagyobb kiterjedése elérte a 100 négyzetmétert. A tűz keletkezésének okairól és az áldozatok számáról egyelőre nem érkezett információ. A tűzről több felvétel is terjed a közösségi médiában – írja a Portfolio

  • Az államfő sajtószolgálata számolt be arról, hogy a megbeszélésen a fronton kialakult hadműveleti helyzetről és az ellenség jövendőbeli akcióiról tárgyaltak – írja az Unian.

    A találkozó résztvevői a védelmi erők legveszélyesebb területeken lévő egységeinek fegyverekkel és egyéb eszközökkel való ellátására fókuszáltak. De szóba került Ukrajna légvédelmi területeinek megerősítése, főleg a  kritikus infrastrukturális létesítmények védelme miatt. A  parancsnokság előző ülésén Zelenszkij  megvitatta a katonasággal a Bahmut és Kreminna mellett kialakult helyzetet. A résztvevők megállapodtak a védelmi erők fegyverekkel és felszerelésekkel való ellátásáról is.

    A korábbi, december 18-i parancsnoksági ülésen Fehéroroszországról  és az energetikai infrastruktúra elleni hatalmas orosz rakétatámadás következményeiről beszéltek.  Az ukrán parancsnokok megjegyezték, hogy a védelmi erők készek reagálni az események bármilyen fejleményeire.

  • Egy ember meghalt az észak-ukrajnai Csernyihivi területen lévő ukrajnai Szemenivka városában orosz ágyúzás következtében. Kijlo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője közölte, hogy Szemenyivka három csapás után áram nélkül maradt.

    Dmitro Zsivickij, az Ukrajna északkeleti részén fekvő, Oroszországgal határos Szumi terület kormányzója közölte, hogy éjszaka három települést lőttek Oroszországból a térségben. Ma két légiriadó is megszólalt a Mikolajivi területen, eddig nem történt támadás.

    Oroszországban Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója arról számolt be, hogy egy ipari vállalatot a határon túlról, Ukrajnából érkező lövedékek találtak el. Szevasztopol oroszok által kinevezett kormányzója, Mihail Razvozajev szerint péntek reggel légvédelmi rendszereket vetettek be. „Minden szolgálat normálisan működik. A hadseregünk, mint mindig, jól működött” – mondta, és nyugalomra intette az Oroszország által 2014-ben annektált Krím lakosságát. További részleteket a The Guardian szerint nem közölt az incidensről.

    Az ukrán légierő péntek reggel arról számolt be, hogy Oroszország az éjszaka folyamán 16 úgynevezett kamikazedrónt lőtt ki, és az ukrán légvédelem mindegyiket megsemmisítette. Hozzátette, hogy a drónokat délkeletről és északról küldték.

  • Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyelőre nem tartja időszerűnek a megbeszéléseket az Ukrajnában háborút folytató Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók enyhítéséről vagy feloldásáról – MTI.

    „Az orosz és fehérorosz állam és kormány elleni szankciók maradnak és maradniuk is kell” – mondta újévi beszédében a 69 éves német sportvezető.

    A NOB elítélte, amikor röviddel a pekingi téli olimpia után az orosz haderő – fehérorosz támogatással – bevonult Ukrajnába, és kérte, hogy egyik támadó fél országában se rendezzenek nemzetközi sporteseményt. Ezenfelül a versenyeken, találkozókon nem szerepelhetnek a két ország nemzeti szimbólumai, a sportolóik pedig a legtöbb sportágban nem indulhatnak a nagy nemzetközi viadalokon.

    A közelmúltban ugyanakkor felmerült annak a lehetősége, hogy az orosz és fehérorosz sportolók visszatérhessenek a nemzetközi porondra, az Ázsiai Olimpiai Bizottság (OCA) ugyanis azzal a javaslattal fordult a NOB-hoz, hogy az általa szervezett sporteseményeken – semleges színekben – ezek a versenyzők is részt vehessenek. A NOB akkor közölte, hogy megvizsgálja a kezdeményezést.

  • Frissen nyilvánosságra hozott brit levéltári dokumentumok tanúsága szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök két évtizeddel ezelőtt Nagy-Britanniába orosz földgázt szállító vezetékrendszer megépítését ajánlotta fel Londonnak.

    Tony Blair akkori miniszterelnök – aki a jelenlegi legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjeként 1997 és 2007 között állt a brit kormány élén – 2001-ben azt javasolta a nyugati szövetségeseknek, hogy próbálják rávenni Putyint a nyugati értékrendszer oroszországi meghonosítására.

    Blair 2001 elején Dick Cheney amerikai alelnököt is arról győzködte, hogy az orosz államfőnek „helyet kellene biztosítani a globális nagypolitika asztalánál”. A brit kormányfő szerint ugyanis ezzel arra lehetne biztatni Putyint, hogy vegye át a Nyugat hozzáállását és gazdasági modelljét.

    Tony Blair a titkosítás alól pénteken feloldott iratok tanúsága szerint

    az amerikai alelnökkel tartott megbeszélésen azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin „orosz hazafi”, akit „érzékenyen érintett”, hogy Oroszország elvesztette a világ megbecsülését”.

    Az archív dokumentumok szerint Putyin londoni hivatalos látogatásán kifejtette Tony Blairnek, hogy nem akarja lassítani a NATO-bővítés folyamatát, de már akkor sem ez volt Oroszország egyértelmű álláspontja. Az akkori orosz védelmi miniszter, Igor Szergejev a NATO-országok védelmi minisztereivel tartott tárgyalásain az MTI szerint rendre úgy fogalmazott: „komoly politikai hiba lenne” az atlanti szövetség bővítése, és ha bekövetkezik, Oroszország „megteszi a megfelelő lépéseket”.

    Putyin mindazonáltal baráti szavakkal méltatta Oroszország és Nagy-Britannia szoros kapcsolatait a Blairrel 2002-ben Moszkvában tartott kétoldalú tárgyaláson, és felajánlotta egy olyan vezetékrendszer kiépítését, amely a Balti-tengeren keresztül Nagy-Britanniába szállított volna orosz földgázt.

  • Az ukrán légvédelem péntekre virradó éjszaka visszaverte az orosz dróntámadásokat a fővárosban, Kijevben és környékén, valamint az ország keleti részén – közölték pénteken az ukrán hatóságok.

    Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója Telegram-csatornáján azt írta, hogy Oroszország ismét infrastrukturális létesítményeket vett célba. Hozzátette, hogy az ukrán légvédelmi rakéták eltalálták a támadó drónokat.

    A kijevi polgári közigazgatás szintén azt állította, hogy az éjszakai támadások nem érték el céljukat. Az ukrán légvédelem öt drónt semmisített meg a főváros felett. Egy közigazgatási épület részben beomlott, és egy lakóház ablakai megrongálódtak. Halottakról vagy sérültekről az MTI szerint nem érkezett jelentés.

    A Dnyipropetrovszki terület katonai kormányzója Telegram-csatornáján közölte, hogy a légvédelem az ő régiójában is visszaverte a támadásokat. Három különböző körzetben voltak támadások.

    A szomszédos Zaporizzsjai területen az ukrán hadsereg keleti hadműveleti parancsnokságának közlése szerint minden támadó drónt megsemmisítettek.

  • A kínai elnökkel folytatott megbeszélése után Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Hszi Csin-ping 2023 tavaszán Oroszországba látogat – írja a The Guardian.

    A két vezető videókonferenciáját az állami televízió közvetítette: a bevezetőben Putyin azt mondta, az orosz–kínai kapcsolatok jelentősége folyamatosan nő, a két ország pedig a katonai együttműködés elmélyítésére törekszik. 

    Az orosz–kínai együttműködés egész komplexumában, kapcsolatainkban különleges helyet foglal el a katonai és haditechnikai együttműködés, amely hozzájárul országaink biztonságához és a stabilitás fenntartásához a kulcsfontosságú régiókban. Célunk, hogy erősítsük az orosz és a kínai fegyveres erők közötti együttműködést

    – hangoztatta az orosz vezető az eszmecsere nyilvánossággal megosztott megnyitóján. Putyin szerint a hivatalos vizit „az orosz–kínai kapcsolatok maradandóságát fogja demonstrálni a világnak”, és „az év legfontosabb politikai eseménye lesz a kétoldalú kapcsolatokban”.

  • Az Orosz Nyomozó Bizottság a tiltott hadviselési eszközök és módszerek alkalmazásáról szóló törvénycikk alapján indított büntetőeljárást Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és más ukrán katonai vezetők ellen a mariupoli bűncselekmények miatt – írja a TASZSZ.

    Büntetőeljárás indult Zaluzsnyij ellen, aki az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka és az Ukrán Fegyveres Erők Egyesített Erők hadműveleti parancsnoka, valamint Pavljuk altábornagy, a Vosztok hadműveleti-taktikai csoport parancsnoka, az Ukrán Fegyveres Erők hadnagya, Szodol altábornagy és az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka, Lebed altábornagy ellen.

  • III. Sándor császár atom-tengeralattjáróját, a hetedik Borei–A típusú tengeralattjárót vízre bocsátották – adta hírül az orosz TASZSZ hírügynökség. Az atom-tengeralattjáró a császár után a III. Sándor császár nevet kapta. 

    A felavatási ceremónián Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett. A tengeralattjáró 16 interkontinentális ballisztikus rakéta hordozására és indítására alkalmas. Az orosz haderő a tervek szerint még négy Borei–A típusú atom-tengeralattjárót tervez bevezetni.

  • Vlagyimir Putyin kinevezte az ukrajnai Nyugati Erők Csoportjának negyedik parancsnokát, miután egy másik távozott a posztról – jelentette a brit védelmi minisztérium.

    A védelmi minisztérium szerint Jevgenyij Nyikiforov altábornagy átveszi Szergej Kuzovlev vezérezredes helyét, akit mindössze három hónapja neveztek ki – írja a Sky News.

    Nyikiforov az invázió első heteiben az orosz Keleti Erők Csoportjának (EGF) vezérkari főnökeként részt vett volna az EGF és a légierők kísérletének megtervezésében, hogy északnyugat felől, Csernobil térségében előrenyomuljanak Kijev felé – tette hozzá a minisztérium napi frissítésében. A nyugati erők feladata, hogy Oroszország jobb szárnyát, a Luhanszki terület Kreminna és Szvatove környéki területét védje.

    Mivel bármelyik fél megkísérelhet egy offenzívát ebben a szektorban, Nyikiforov fontos operatív szerepet vállal a konfliktusban. Hozzátették, hogy a magas rangú orosz tisztek folyamatos cserélődése belső megosztottságot tükröz az orosz védelmi minisztérium jövőbeli hadvezetésével kapcsolatban.

  • Harmadik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (bmi) decemberben. Az S&P Global gazdaságkutató intézet pénteken ismertetett felmérése szerint az oroszországi szolgáltatási szektor üzleti aktivitása decemberben 45,9 pontra süllyedt a novemberi 48,3 pontról.

    Az S&P Global index 50 pont alatti értéke az üzleti aktivitás csökkenését, az 50 feletti pedig növekedését jelzi. A decemberi mutató azt jelzi, hogy múlt hónapban gyorsult a visszaesés novemberhez képest.

    A gazdaságkutató szerint a szolgáltatási ágazat decemberi termelés-visszaesésének fő okozója az új megrendelések – május óta legnagyobb mértékű – csökkenése volt, amit a gazdasági bizonytalanság és az ügyfelek alacsony vásárlóereje váltott ki az inflációs nyomás mellett. Az új megrendelések általános visszaeséséhez az MTI szerint hozzájárult az is, hogy a külföldi ügyfelek kereslete már a tizedik egymást követő hónapban zsugorodott decemberben.

    Decemberben markánsan megfordult az orosz szolgáltatók hangulata, és újraéledt a borúlátás a következő 12 hónap termelési kilátásaival kapcsolatban a magasabb árszintek, valamint a gazdasági bizonytalanság hatására.

    A felmérés szerint a munkaerő immár ötödik hónapja csökkent decemberben az alacsonyabb kereslet és a visszaeső új megrendelések miatt. A szolgáltatóipari és a csütörtökön ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével képzett decemberi kompozit-bmi 48 pontra csökkent a novemberi 50 pontról.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy rendeletet, amely szerint az ukrajnai háború idejére minden orosz tisztviselő mentesül az adóbevallás nyilvánosságra hozatalától. Ugyanez vonatkozik a katonákra és az állam biztonságáért felelős tisztviselőkre. Egyes állami alkalmazottaknak nem is kell elkészíteniük a dokumentumot – írja az Insider

    Az új szabályozás értelmében az állami alkalmazottak két csoportra bomlanak: vannak, akiknek egyáltalán nem is kell elkészíteniük az adóbevallást, másoknak pedig ugyan el kell, de nem kell nyilvánosságra hozniuk. 

    Az új rendelet értelmében megszűnik az a szabály is, amely tiltja az orosz katonáknak, hogy „humanitárius jellegű” ajándékokat és adományokat vegyenek át „a különleges katonai hadműveletben való részvétellel összefüggésben”.

    Az intézkedést kritizálók szerint ezzel gyakorlatilag lehetővé válik, hogy az orosz hadsereg tagjai bármit elvigyenek büntetlenül a megszállt területekről, mert utólag bármire lehet azt mondani, hogy humanitárius segítségnyújtás keretein belül kapták.  

  • Alapvetően változik az orosz Nemzeti Jóléti Alap devizaszerkezete, amelyből kikerül az euró, a font, a jen, és egyetlen devizaként a kínai jüan marad bent az arany mellett. A pénzügyminisztérium döntése szerint az új struktúrában a jüan aránya legfeljebb 80 százalék, az aranyé maximum 40 százalék lehet.

    A pénzügyminisztérium által még tavaly nyáron jóváhagyott arányok szerint eddig a jóléti alap 39,7 százaléka euróból, 30,4 százaléka jüanból, 5 százaléka fontból, 4,7 százaléka jenből és 20,2 százaléka aranyból állt.

    A népjóléti alap célja az MTI szerint a költségvetés kiegyensúlyozása azáltal, hogy a hordónkénti 40 dollár feletti olajbevételeket ide irányítják át. Az Ural típusú olaj átlagára a november 15-től számított egy hónapban hordónként 57,49 dollár volt.