új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk vasárnap is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

  • Az Ukrajnát ért szombati rakétatámadásról felvételek is készültek, Kijevben például egy szállodát ért találat. 

    Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Twitteren közzétett egy videót a Kijev belvárosában lévő lerombolt szállodáról.

  • Egy japán újságíró is a sérültek között van Kijevben, Pecserszk kerületben – közölte Vitalij Klicsko.

    Kijev polgármestere a Telegramon azt írta, hogy az újságírót kórházba szállították, és összesen nyolc ember sérült meg – számolt be a The Guardian.

  • Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz volt vezetője a Telegram-csatornáján reagált Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter oroszokhoz intézett beszédére, amelyben arra szólította fel az orosz állampolgárokat, hogy „mentsék magukat”.

    A hozzánk intézett szilveszteri beszéde arcátlan, dacos

    – mondta Rogozin, hozzátéve, hogy Reznyikov valójában arra buzdítja az oroszokat, hogy „utasítsák vissza hazájuk védelmét”.

    Az ukrán védelmi miniszter ebben a beszédében nem tudta megállni, hogy ne félemlítsen meg minden oroszt a közelgő megtorlással

    – jegyezte meg Rogozin, aki egy ismert közmondást is idézett Reznyikovnak adott válaszában: „Egy döglött szamártól kapsz majd füleket”. (A mondásban a „döglött szamár füle” minden érték abszolút hiányát, értéktelenséget, haszontalanságot jelent – a szerk.)

    Rogozin a nyilatkozata végén hozzátette, hogy a különleges katonai művelet „a mi győzelmünkkel fog végződni, itt sem szabad illúziókat táplálni”. Rogozin véleménye szerint is az orosz csapatok fogják elfoglalni Kijevet, ahol „az összes Reznyikov ül”.

  • Az oroszországi Volgográdban betiltották a drónokat – jelentette be a város vezetősége. A tilalom a drónok összes típusára vonatkozik, függetlenül azok méretétől és tömegétől – írja a Meduza

    A hatóságok a közrend megerősítése és a közbiztonság védelme érdekében hozták meg ezt a döntést. Volgográd a 11. orosz város, amelyik betiltja a drónok használatát. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat délelőtt ellátogatott a Déli Katonai Körzet főhadiszállására – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a TASZSZ szerint.

    Putyin elnök ma reggel meglátogatta a Déli Katonai Körzet főhadiszállását. Beszélt a parancsnokokkal, és harci zászlókat adott át az új katonai alakulatnak. Mint tudják, a harci zászlók mindig az orosz csapatok becsületének, vitézségének, bátorságának és dicsőségének szimbólumai voltak

    – hangsúlyozta Peszkov.

    A Déli Katonai Körzet Oroszország délnyugati részén terül el, határos Ukrajnával, Grúziával, Azerbajdzsánnal és Kazahsztánnal.

  • Bahmut mint város már nem létezik, bizonyos területeket nem kell helyreállítani, és a betolakodók támadóképessége nem merült ki – közölte Kirill Budanov.

    Mint az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője Kirill Budanov elmondta, az oroszok óriási veszteségeket szenvednek ott.

    „Az ottani katonai helyzet nem katasztrofális. Ha érdekel a benyomásom, magával a várossal katasztrófa van. Véleményem szerint városként már nem létezik. Bizonyos területeket biztosan nem kell helyreállítani. A betolakodók teljesen elpusztították, életre alkalmatlanná tették az egész várost” – mondta az Unian szerint.

  • A Juzsnyodonyec irányú offenzívában az orosz csapatok elfoglalták a Zaporizzsja régióban található Dorozsnyanka falut – jelentette a Honvédelmi Minisztérium.

    Kupjanszk irányában a tüzérség és a hadsereg légiereje három ukrán század taktikai csoportját győzte le Timkovka, Kislovka és Novoszelovszkij térségében a harkivi régióban. Ott az ukrán fegyveres erők több mint 50 embert, két páncélozott járművet és három teherautót veszítettek.

    Krasznolimanszkij irányában Szerebrjanka térségében az ukrán egységek 140 katonát, öt tankot, hét páncélozott járművet és négy teherautót vesztettek – írja a RIA.

  • A hatalmas közfelháborodás miatt törölték a Szergej Polunyin főszereplésével készült előadást a milánói Arcimboldi Színház műsoráról. A balett-táncosnak több, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló tetoválása is van – írja a Szabad Európa

    A Raszputyin – Táncdráma című balettelőadást eredetileg 2019-ben mutatták volna be, a koronavírus-járvány miatt azonban többször is el kellett halasztani, a legutóbb kitűzött dátum pedig 2023. január 28-a. 

    Az előadás lefújását azzal indokolta a színház, hogy a közösségi médiában ellenkampány szerveződött a darab ellen, illetve hogy a döntést „politikai és erkölcsi felelősségvállalás” eredményezte.

    Szergej Polunyin eredetileg Ukrajnában született, 2018-ban szerezte meg az orosz állampolgárságot. A férfi az egyik legnagyobb névnek számít a balettvilágban, egy ideig a londoni Királyi Balett vezető táncosa is volt. A tetoválások mellett többször nyíltan is kiállt az orosz elnök politikája mellett. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi beszédében az elmúlt évet a sorsfordító események évének nevezte, amely mind Oroszország, mind a világ számára megalapozta a jövőt.

    De soknemzetiségű népünk, mint az orosz történelem minden nehéz korszakában, bátorságot és méltóságot mutatott. Szóban és tettben támogatták a haza védelmezőit. Katonáink és tisztjeink, a különleges katonai művelet minden résztvevője

    – mondta az orosz elnök. Putyin hangsúlyozta, hogy „az igazság Oroszország oldalán áll, amely megvédi népét történelmi területein”.

    „A nyugati elit évek óta békés szándékról biztosítja Oroszországot, többek között a Donbásszal kapcsolatban is, de valójában a neonácikat támogatták, és agresszióra készültek” – vélekedett az orosz államfő. Szerinte a Nyugat az ukrán népet arra használja fel, hogy megossza és gyengítse Moszkvát.

    Soha senkinek nem engedtük, és nem is engedjük meg, hogy ezt tegye

    – mondta magabiztosan Putyin, majd megköszönte a különleges művelet résztvevőinek a lelkierőt és a bátorságot, és bizalmát fejezte ki, hogy Oroszország minden nehézséget legyőz, és az ország nagy és független marad.

    „Mindig is tudtuk, és ma ismét meggyőződtünk arról, hogy Oroszország szuverén, független és biztonságos jövője csak rajtunk múlik” – zárta beszédét Putyin.

  • A Naftogaz állami energetikai vállalat friss jelentése szerint 2022-ben több mint 1100 külföldi cég tárolt gázt a föld alatti ukrán gáztárolókban. Erről a csoport sajtószolgálata számolt be december 30-án, pénteken – írja a Kárpáthír.

    A világ 27 országából több mint 1100 ügyfele van az Ukrtransgaznak, az ukrán gáztároló rendszert üzemeltető állami cégnek. Egyre több ország veszi igénybe az ukrajnai gáztárolókat

    – áll a jelentésben. Ezek elsősorban európai és ázsiai vállalatok, de észak-amerikai cégek is tárolnak gázt ukrajnai tárolókban.

  • Eddig egy ember halálát erősítették meg, miután Oroszország rakétacsapások sorozatát mérte Ukrajnára, köztük Kijevre.

    Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy egy ember meghalt Szolomjanszk körzetében. A város délnyugati részén fekvő Szolomjanszkban legalább három nőt szállítottak kórházba.

    Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője, Kijlo Timosenko szerint egy szállodát és egy családi házat találtak el a rakéták. A jelentések szerint tíz robbanás volt hallható az első támadássorozatban.

    További támadások érték a Pecserszk és Holosivszk kerületeket a város központi és nyugati végében.

    Több területen ezt megelőzően, az országot érő rakétacsapások előtt kikapcsolták az áramot, miután délben riasztást adtak ki. A célpontok között vannak még Hmelnyickij és Zaporizzsja városok, valamint Harkiv is – írja a The Guardian.

    A rakétatámadás veszélye miatt az ukrán állami áramhálózat-üzemeltető Ukrenergo korlátozza az áramellátást a villamosenergia-rendszer terhelésének enyhítésére arra az esetre, ha az infrastruktúrát találat érné – közölte Makszim Marcsenko, Odessza kormányzója.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a Miniszteri Kabinetet, hogy alakítson ki egy olyan kormánybizottságot az Orosz Föderáció pilóta nélküli légi rendszereinek (drónok) fejlesztésére, amelyet Andrej Belouszov, az orosz miniszterelnök első helyettese és a Kreml vezet majd – írja a TASZSZ.

    A bizottságra azért van szükség, hogy összehangolt javaslatokat készítsenek az e területre vonatkozó állami politika végrehajtására és többek között a pilóta nélküli légi rendszerek, az ellenük való védekezés eszközeinek fejlesztésével, gyártásával, tanúsításával és üzemeltetésével kapcsolatos problémák megoldására. Továbbá feladata lesz felügyelni az illegális használatot, az ilyen rendszerek működéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztését, a kiképzést, a pilóta nélküli légi járművek integrálását az Orosz Föderáció egységes légterébe – áll a pilóta nélküli légi rendszerek fejlesztésére vonatkozó utasítások listáján.

    Ezt február 15-ig kell megtenni. A kormánybizottság a pilóta nélküli repülőgépek fejlesztéséről szóló összevont jelentéseket nyújtja be az államfőnek, először április 30-ig, majd évente egyszer.

  • A december 31-i orosz támadás következtében megsemmisült egy rendőrség épülete a Donyeck régióbeli Limanban – jelentette be a régió kormányzója, Igor Klimenko. 

    Egy újévi köszöntésnek kellene itt állnia, de előbb meg akarom mutatni, hogy milyen »ajándékot« kaptunk ma az ellenségtől

    – írta a közösségi oldalon közzétett posztjában. A támadásban egy rendőr sérült meg, őt kórházban ápolják. 

  • Kijevben a helyiek arról számoltak be, hogy hangos robbanásokat hallottak, miután Oroszország légicsapások sorozatát indította.

    Az ukrajnai lakosságnak délben figyelmeztetést küldtek ki, amely az egész országot riadóztatta.

    Újságírók arról számoltak be, hogy a város légvédelme működik, de a városlakók tíz robbanást hallottak.

  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Oroszország győzelme Ukrajna felett elkerülhetetlen, miközben újévi videóüzenetében üdvözölte az orosz katonák hősiességét.

    Elismerte, hogy a frontvonalakon a helyzet továbbra is nehéz, és bírálta Ukrajnát és a Nyugatot, amiért megpróbálják megfékezni Oroszországot.

    „Nehéz katonai-politikai helyzetben találkozunk az új évvel. Egy olyan időszakban vagyunk, amikor vannak, akik megpróbálják eltörölni dicsőséges történelmünket és nagyszerű eredményeinket, lerombolni a fasizmust megállító győztesek emlékműveit, piedesztálra emelni a háborús bűnösöket, eltörölni és meggyalázni mindent, ami orosz” – közölte Sojgu a The Guardian szerint.

    Mivel az 1000 kilométeres frontvonalon véres harcok dúlnak, és Oroszország a háború első hónapjai óta nem könyvelhet el semmilyen területi nyereséget, Sojgu azt mondta az orosz katonáknak: „a győzelem, akárcsak az új év, elkerülhetetlen”.

  • Vlagyimir Putyin Ukrajna elfoglalására irányuló tervei meghiúsultak, emellett azonban több súlyos hibát és bakit is maga mögött tudhat az orosz elnök. A Newsweek című lap szerint Putyin egyik ilyen kudarca a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének november végi csúcstalálkozója volt, amelyen hat egykori szovjet ország vett részt. 

    A találkozónak Örményország adott otthont, Nikol Pashinyan miniszterelnök azonban nyíltan megtagadta a csúcstalálkozó nyilatkozatának az aláírását, sőt még a közös csoportképen is igyekezett eltávolodni az orosz elnöktől. 

    Putyin másik nagy hibája az volt, hogy tíz év után először lemondta az év végi, egész évet összefoglaló sajtótájékoztatót – írja a lap. A pletykák szerint azért mondta le a sajtótájékoztatót, mert nem akart válaszolni az újságírók Ukrajnával kapcsolatos kérdéseire – teszik hozzá. 

    További kellemetlen „hiba”, hogy több ország vezetője is negatívan nyilatkozott az ukrajnai háborúról: többek között Hszi Csin-ping kínai vezető is, aki elmondta, hogy „aggályai és kérdései” vannak a háborúval kapcsolatban. 

  • A lengyelek 78 százaléka úgy véli, hogy az ukrajnai háború veszélyezteti Lengyelország biztonságát – ez a szám három százalékkal magasabb, mint egy hónappal korábban. A felmérést a lengyel állami Közvélemény-kutató Központ (CBOS) készítette. 

    A megkérdezett lengyelországi lakosok 18 százaléka gondolja azt, hogy az ukrajnai háború valószínűleg nem fogja érinteni Lengyelországot. A válaszadók 73 százaléka biztos abban, hogy a szövetségeseik segíteni fognak a határvédelemben, 20 százalékuk azonban nem biztos ebben – írja az eurointegration.com.ua

    Arra a kérdésre, hogy be kell-e fogadniuk az ukrán menekülteket, a megkérdezettek 26 százaléka felelt határozott igennel.  

  • Ukrajna legfrissebb becslései szerint az oroszok december 30-án további 710 katonát öltek meg.

    Az ukrán adatok szerint az invázió február 26-i kezdete óta közel 106 ezer orosz fegyveres halt meg.

    További 16 felfegyverzett személyszállító vízi járművet (APV), valamint három harckocsit, hat drónt és hat tüzérségi rendszert semmisítettek meg.

    Az orosz adatok eltérnek, de a független becslések szerint a Kreml erői súlyos veszteségeket szenvedtek.

  • A 84 éves színésznő, Lija Ahedzakova korábban úgy nyilatkozott, hogy már belefáradt ebbe „az állítólagos orosz nagyságba”, és ő is el fog menni Ukrajnába, ahonnan származik, az ukránok győzelme esetén – írja a Meduza

    Ezt az idézetet mellékelte egy moszkvai képviselő a szóban forgó előadás plakátjához egy bejegyzésében. Hozzátette, hogy vajon normálisak-e a szentpéterváriak. Húsz perccel később a tanács alelnöke egy Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, előfordulhat, hogy a Wagner zsoldosai is színpadra lépnek az előadáson. 

    A társaság ezután karbantartási munkálatokra hivatkozva lemondta a január 4-i előadást. A színésznő egy nyilatkozatában cáfolta, hogy a háborút érintő kritikái miatt halasztanák az előadást. 

  • Mintegy 200 orosz katonát öltek meg az ukrán erők csütörtökön Herszon területén – közölték az ukrán fegyveres erők.

    A fegyveres erők vezérkara a Facebook-oldalán közzétett napi közleményében azt írta, hogy Zaporizzsjában 115 katona is megsebesült.

    A közlemény szerint tehát „mintegy 200 betolakodót számoltak fel Fedorivka területén, a herszoni terület Kakhovszkij körzetében, a sebesültekről szóló információk tisztázása folyamatban van”.

    „Ezenkívül a zaporizzsjai terület Polohij és Velika Bilozerka környékén az ellenség 115 sebesült katonát vesztett, 5 egység különböző típusú katonai felszerelést, egy légvédelmi rakétakomplexumot és egy lőszerraktárat semmisítettek meg”.

    A lövések és a légicsapások folytatódnak, többek között drónokról is. Ezek közé tartozik az ukrán erők által nemrég visszafoglalt Herszon város is. „Az ellenség folytatja a Dnyeper folyó jobb partján fekvő lakott területek aknavetős és tüzérségi ágyúzását”. „Különösen Kacskarivka, Naddnyiprjanszke, Antonyivka és Herszon városok polgári infrastruktúráját érte a támadás”.

  • A Kreml kiadott egy szabályzatot az orosz hatóságoknak és a kormánypárti médiának címezve, amelyben azt szedik össze, hogy mit kell mondaniuk az év végi jelentésekben az ukrajnai háborúról – írja a Meduza.

    A javaslatok tárháza széles: egészen attól, hogy az orosz elnök sikeresen akadályozta meg a NATO orosz területre való terjeszkedését, egészen addig, hogy Ukrajna „nácítlanítása” jól halad, az orosz gazdaság pedig fellendülőben van. 

    A dokumentum szerzői szerint a különleges katonai hadművelet sikeres volt, azt pedig nem említik meg, hogy az Oroszország által annektált négy régió egyikét sem irányítja teljes mértékben az ország. 

    A szabályzat azt is javasolja a propagandistáknak, hogy úgy emlegessék a háborút, hogy Oroszország nem Ukrajnával, hanem a NATO-val, az „emberiség történetének legerősebb hadigépezetével” áll harcban. 

  • „Az újév előestéjén felhívással fordulok Oroszország katonai szolgálatra kötelezett állampolgáraihoz. Először is, ez a nagy orosz városok lakosaira vonatkozik. Biztosan tudom, hogy körülbelül egy heted van hátra, amíg még van legalább egy kis választási lehetőséged. Január elején az orosz hatóságok lezárják a határokat a férfiak számára, majd hadiállapotot hirdetnek, és újabb mozgósítási hullámot indítanak” – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az oroszokhoz intézett újévi beszédében.

    Információi szerint a határokat Belarusz felé is lezárják. Szerinte az oroszok azon gondolkodnak, hogyan díszítsék fel az ünnepi asztalt, de „lehetséges, hogy a harangjáték helyett kopogtatást kapnak – egy katona fog kopogni” – vélekedett, utalva ezzel arra, hogy katonai behívót kaphatnak a férfiak.

    Amikor háborúba mész, ahol meghalhatsz vagy egy életre megnyomorodhatsz, pontosan miért is fogsz harcolni?

    – tette fel a kérdést a miniszter, majd arról beszélt, hogy Moszkva háborús terve teljesen megbukott. Reznyikov úgy véli, hogy azoknak, akik a Kremlben és a bunkerekben ülnek, be kell ismerniük, hogy tervük kudarcot vallott, hogy vesztettek, és kudarcuk miatt Oroszország elvesztette hitelességét a világban.

    Szerinte az orosz vezetés már régóta megértette, hogy az Ukrajna elleni háború katasztrófává vált számukra, és „Oroszország érdeke, hogy minél hamarabb véget vessen ennek a háborúnak”.

  • Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője szerint a hatóságok legfontosabb feladata, hogy szilveszterkor fényt adjanak az ukrajnaiaknak és megígérte, hogy december 31-én minden otthonban lesz áram – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    A legfontosabb, hogy az év utolsó napján a háztartási fogyasztók, ahogy az energetikai szakemberek mondanák, otthonában legyen áram. Remélem, hogy ez sikerülni fog

    – mondta Kirilo Timosenko.

  • Alekszej Muhin orosz politológus szerint az éj év sem hoz semmi jót Ukrajnának, a katonai konfliktus tovább fog húzódni és egy új szakaszba torkollhat. A szakértő szerint a következő évben Belarusz és több NATO-ország is csatlakozhat az ukrajnai háborúhoz – írja az mk.ru

    Alekszej Muhin szerint a háború fordulópontja 2023 február-márciusában következhet be. A konfliktus azonban még sokáig nem fog véget érni – tette hozzá. 

    A NATO már mélyen benne van ebben a konfliktusban, így már csak arról beszélhetünk, hogy hivatalosan elismerik-e az érintettséget 

    – szögezte le a politológus arra a kérdésre, hogy a NATO aktívabban részt fog-e venni a háborúban a következő évben. 

  • Sztanyiszlav Csekaljov tájépítész állítása szerint dolgozott Vlagyimir Putyin Moszkva mellett található épületkomplexumán, és most a Szabad Európa birtokába juttatott több tervet, videót és fotót is az épületről. 

    A férfi állítása szerint tavaly öt hónapot dolgozott az orosz elnök nova-ogarjovói rezidenciáján, majd miután kitört az ukrajnai háború, elmenekült Georgiába.

    A rajzokon fellelhető Putyin magánkórháza, egy hatemeletes fogadóépület és egy jégpálya is – ezeket kizárólag az ő számára építették. 

    Az orosz elnök 2000 óta használja ezt a komplexumot. Csekaljov a szerződését is megmutatta a lapnak.

  • Csecsenföld vezére, Ramzan Kadirov rendkívül erős ember hírében áll, ám az egyértelművé vált, hogy egy ideje nem tette be a lábát az edzőterembe – írja a Task & Purpose nevű amerikai biztonságpolitikai és haditechnikai portál. 

    Kadirovot nemrég kihívták az orosz televízió egyik műsorában, hogy csináljon negyven fekvőtámaszt, ám annyira rossz volt a formája, hogy az is kérdéses, hogy egyet sikerült-e jól megcsinálnia.

    Mutatjuk:

  • Tíz „öngyilkos drónt” semmisítettek meg az ukrán légvédelmi erők december 30-án – írja a The Kyiv Independent.

    Az ukrán fegyveres erők vezérkarára hivatkozva a lap arról számolt be, hogy pénteken öt rakétát lőtt ki és 29 légicsapást hajtott végre Ukrajna-szerte. Ezen felül tíz iráni gyártású kamikaze drónnal is támadtak, melyek mindegyikét megsemmisítették.

  • A brit hírszerzés nem tartja kizártnak, hogy Oroszország a következő napokban újabb rakétatámadást fog végrehajtani Ukrajna területén, mert ezzel próbálják meg aláásni az ukránok morálját az ünnepi időszakban – írja az Ukrajinska Pravda

    Októbertől kezdve Oroszország azt a tendenciát követi, hogy hét-tíz naponta indítanak egy intenzív csapáshullámot Ukrajna ellen, leginkább az elektromos infrastruktúrát célozva – hívta fel a figyelmet a brit hírszerzés. 

    Ennek ellenére azonban azt is valószínűnek tartják, hogy az orosz csapatok megszegik ezt a sémát, és a következő napokban újabb támadást hajtanak végre Ukrajna ellen, ezzel megpróbálva aláásni az ukrán csapatok morálját. 

  • Tanja Fajon szlovén külügyminiszter két mentőautót adott át Ukrajna ljubljanai nagykövetének, Andrij Tarannak – írja a szlovén közmédia.

    A Medicop cég által gyártott járművek a nemzetközi szabványoknak megfelelően teljesen felszereltek, és a sebesültek szállítására szolgálnak majd. Tanja Fajon Szlovénia segítségéről és az ukránokkal való szolidaritásról biztosította az ukrán nagykövetet.

    A hivatal szerint az ukrán fél kérésére a szlovén külügyminisztérium 580 ezer eurót különített el mentőautók vásárlására. Az első kettő ára, amelyet Fajon adott át Tarannak, 210 ezer euró.

    A TASZSZ szerint amióta Oroszország különleges katonai hadműveletet indított Ukrajnában, Szlovénia legalább 4,3 millió eurót különített el Ukrajnának humanitárius segítségnyújtásra és 1 millió eurót gabonaexportra.