Meghaladta a 20 ezret a török–szíriai földrengés halálos áldozatainak száma

GettyImages-1246895949
2023.02.09. 20:57
A Magyar Református Szeretetszolgálat újabb kutató-mentő csapatot küld Törökországba, egy futballcsapat pedig bejelentette, nem folytatja a szereplést a török labdarúgó-bajnokságban. A Hatayspor együttese az országot a héten megrázó földrengéssel indokolta döntését.

Az Anadolu török hírügynökség a helyi katasztrófavédelemre (AFAD) hivatkozva 17 134 halottról jelentett Törökországból. Szíriában eddig 3317 halottról tudni. Összességében 75 ezernél is több a sérült, a romok alatt pedig áldozatok további ezreit sejtik.

A mentésben részt vevő több mint százezer ember versenyt fut az idővel. Több mint három nappal a történtek után ugyanis egyre fogyatkoznak az esélyek további túlélőket találni. A munkálatokat a hideg időjárás is hátráltatja a térségben.

További akadályt jelent Szíriában a 2011 óta dúló polgárháború. Mindazonáltal az ENSZ első segélykonvoja elérte a lázadók uralta észak-szíriai térséget. A helyi aktivisták jelentései szerint olyan szállítmányról van szó, amelyet még a földrengés előtt terveztek, de nem tudott elindulni, így nem a jelen helyzetben szükséges felszerelést, hanem főleg olyan dolgokat vitt, mint a mosószer.

Magyarok is nagy számban segítenek

Hétfőn több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte, hatalmas pusztítást okozva a régióban.

Magyarországról is több csapat érkezett Törökországba, valamint Szíriába, eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak. 156 fő és 26 kutya alkotja a magyar kontingenst. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat MTI-hez eljuttatott csütörtök esti közleményében azt írták: az MRSZ kedden Törökországba utazott kutató-mentő alakulata után most mentőtisztek és -ápolók, katonai mentősök és tűzoltók indultak a helyszínre egy romkutató kutyával és speciális felszerelésekkel, sisakokkal, hőkamerákkal.

A közleményben idézték Katona Viktóriát, az MRSZ ügyvezető-helyettesét, a határon túli segítségnyújtásért felelős lelkipásztort, aki elmondta: a csapat tagjai szakmailag magas színvonalon tudják segíteni a török katasztrófavédelmi közösséget és az orvoscsapatot. Hozzátette: a humán erőforrás mellett a szeretetszolgálat tizenötmillió forint értékben négytonnányi adományt juttatott el a helyszínre.

Trencsényi Péter, a delegáció misszióvezetője a közlemény szerint kiemelte, hogy rom- és területkutatásra kiképzett kutyával, mentőtisztekkel, mentőápolókkal és tűzoltó-specialistákkal erősítik a kint lévő csapatok munkáját, és a már kimentett sérültek ellátásába is be tudnak kapcsolódni.

A Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csoportjának támogatására, valamint további humanitárius szállítmányok biztosítására a karitatív szervezet országos adománygyűjtést hirdetett.

Adományozni online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB Banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámán, a közlemény rovatban az „Adomány – Földrengés” feltüntetésével, valamint a 1358-as adományvonal hívásával hívásonként 500 forinttal lehet.

Egy török csapat visszalép a futballbajnokságtól

A Hatayspor ghánai válogatott szélsője, Christian Atsu egyelőre az eltűntek listáján szerepel, az Anadolu helyi hírügynökség beszámolója szerint pedig a sportigazgató Taner Savut hollétéről sincsenek információk.

„A Hatayspor levélben tájékoztatott minket arról, hogy nem lép pályára az idény hátralévő részében, és ha a Gaziantep együttese is így dönt, akkor 17 csapattal folytatjuk a szezont” – jelentette be Koc a Mehmet Buyukeksivel, a török futballszövetség (TFF) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Gaziantep tartomány a földrengés epicentrumának közelében található, így ott komoly károkat okozott a természeti katasztrófa. A Gaziantep a 10., a Hatayspor pedig a 14. helyen áll a török bajnokságban, amely egyelőre szünetel, s várhatóan március elejétől folytatódik – közölte az MTI.

(Borítókép: Eren Bozkurt /Anadolu Agency / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport