új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal zárul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • A Harkivi terület katasztrófavédelmi szolgálata jelentette be, hogy egy kollégájuk meghalt, egy másik pedig megsemmisült, amikor tüzérségi csapás érte őket akció közben.

    A közlemény szerint több tüzérségi lövedék is becsapódott a helyszínen. Mihajlo Piszkun, az életét vesztett tűzoltó 29 éves volt. Társa kórházba került.

  • A brit védelmi minisztérium egy videós Twitter-posztban közölte, hogy véget ért az ukrán harckocsizók kiképzése a Challenger–2 típusú harckocsikra, valamint az A90-es harcjárművekre.

    Mint írták, az ukrán harckocsizók már haza is tértek, hogy „folytassák harcukat Oroszország törvénytelen inváziója ellen”.

  • Svájci környezetvédelmi aktivisták készítettek egy olyan reklámot, amelyen a fuldokló orosz elnök látható.

    A hirdetés Bernben, illetve a kath.ch svájci oldal szerint a zürichi vasútállomáson látható. A reklámot úgy alakították ki, hogy amikor valaki berak egy „szavazólapot” a résbe, akkor Putyin fuldokolni kezd.

    Az aktivisták egy törvénytervezetről szóló népszavazáson kifejezetten a fiatalokat akarják megszólítani ezzel a reklámmal.

    Szavazzunk igennel a klímatörvényre. Svájci elektromosságot az orosz olaj helyett

     – olvasható a fuldokló Putyin felett. A hirdetés mellett szóviccként a #Putinyourvote hashtaget is elhelyezték.

    Viola Wenger, a kampány egyik résztvevője arra hívta fel a figyelmet, hogy Svájc évente nyolcmilliárd svájci frank értékben vásárol olajat és gázt Oroszországtól. Ehelyett ők azt szorgalmazzák, hogy az ország térjen át megújuló energiaforrásokra, és ne „bizonyos politikai táborokat” szponzoráljanak a kiadásokkal.

  • Az utóbbi napokban 2600 embert – köztük 160 kiskorút – evakuáltak, 5 ember viszont meghalt a Herszoni terület ukránok által irányított részein – írta meg a CNN.

    A portál szerint Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter azt mondta: folytatják az evakuációt, de ezt megnehezíti, hogy az oroszok „könyörtelenül” ágyútűznek vetik alá őket.

    A miniszter szerint a Herszoni területen eddig 47, a Mikolajivi területen pedig 31 települést öntött el a víz. Ezenkívül a Dnyipropetrovszki területen 89 ezer lakos (26 különböző településen) háztartásában megszűnt a vízellátás (ezeket a háztartásokat a felrobbantott kahovkai víztározóból láthatták el). 

    Szombat reggeli adatok szerint a tározóban lévő víz mintegy 62 százaléka (12,24 köbkilométer) már elfolyt, és úgy tudni, hogy a Dnyeper vízsszintje már visszaesőben van: az Ukrhidroenergo nevű vállalat szombaton közölte, hogy négy óra alatt 24 centiméterrel csökkent a szint. Az áradás ugyanakkor még így is súlyos környezeti katasztrófát okoz. 

  • Őrizetbe vették Moszkvában Leek Michael Travis zenészt, aki korábban ejtőernyősként szolgált az Egyesült Államok hadseregében – írja a NEXTA hírcsatorna.

    Úgy tudni, hogy Travist kábítószer-csempészettel vádolják. Az elfogásáról még egy videót is közzétettek az orosz nyelvű oldalakon:

    Korábban voltak már hasonló esetek: tavaly Britney Griner amerikai kosárlabdázónőt vádolták drogbirtoklással, idén pedig a The Wall Street Journal újságíróját, Evan Gerskovichot kémkedés gyanúja miatt vitték el az orosz rendőrök.

  • Ukrajna nagyjából 1,4 kilométeres távolságban tudott előrenyomulni Bahmut térségében – közölte Szerhij Cserevatij, a keleti ukrán hadseregcsoport szóvivője szombaton.

    A tisztviselő azt mondta, hogy több, helyi szintű ellentámadást is indítottak az utóbbi 24 órában, és ezekben 138 orosz katonát megöltek, 236-ot pedig megsebesítettek.

    Cserevatij azt nem közölte, hogy konkrétan hol nyomultak előre. A Kyiv Independent emlékeztetett arra, hogy az ukrán erők már hetekkel ezelőtt is arról nyilatkoztak, hogy helyi szinten néhol előre tudtak nyomulni Bahmutnál.

    Mindeközben a washingtoni Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet napi elemzésében arról írt, hogy az ukrán erők Donyeck városától nyugatra is előrenyomulhattak kismértékben. Állításuk szerint a frontvonalnak legalább négy szakaszán ukrán támadóműveletek zajlanak.

  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz oldalon harcoló Wagner-csoport vezetője – aki az utóbbi hetekben számtalan alkalommal kritizálta az orosz hadvezetést – most megdicsért egy orosz alakulatot.

    A közösségi médiában közzétett hangfelvételen Prigozsin egész konkrétan az orosz 58. hadsereget dicsérte meg az után, hogy a katonáik sikeresen védekeztek Zaporizzsjánál az ukrán ellenoffenzívával szemben, és – mint nemrég megírtuk – több nyugati eszközt is megsemmisítettek.

    Gratulálok az 58. hadseregnek, a tüzérségnek, a gépesített lövészeknek... de még sok dolgunk van

    mondta a Wagner-vezér. 

  • Az ukrán hadsereg egyik támadása súlyos kudarcba fulladt Zaporizzsja térségében. Az esetről több videó is készült.

    A forbes.com szerint az akció még csütörtök hajnalban, Mala Tokmaka térségében történhetett. Először az oroszok tettek közzé felvételeket az esetről, amelyeken az látható, hogy az ukránoknak egy támadás után több modern, nyugatról érkezett harcjárművet is ott kellett hagyniuk.

    A fenti videón mintegy 9 M2 Bradley típusú gyalogsági harcjármű, egy BMR–2-es aknamentesítő jármű és még egy Leopard–2-es harckocsi is látható.

    Úgy tudni, hogy a helyszínen két rajtaütést is történt az első alkalommal aknára futottak rá az ukránok, és emiatt fogták menekülőre, akkor maradt ott a harckocsi és még néhány jármű (ez az első eset látható alább a fotón). Azután visszatértek, de még többet vesztettek az eszközökből. 

    Azóta az ukrán hadsereg is közzétett egy videót, amelyen a jelek szerint a második incidens látható. A felvételt alább több részben lehet megtekinteni, és az látható rajta, amint tüzérségi támadás éri a felvonuló konvojt.

    Több járműből is ki kellett menekülnie a személyzetnek, és ez idő alatt a többi harcjárműből fedezték őket. Hogy a harcjárműveket később sikerülhet-e visszaszerezniük az ukránoknak, illetve van-e olyan, ami még javítható közülük, azt egyelőre nem tudni.

    Az oroszpárti oldalak meglovagolták ezt a sikert, és a közösségi médiában csúcsra járatják a felvételeket, azt állítva, hogy a fentinél jóval több nyugati eszközt lőttek ki. Egy orosz katonai szakértő egyenesen azt állította, hogy egy nap alatt a fenti és más rajtaütések révén 12 Leopard–2-t és 15 Bradley-t semmisítettek meg (mindezt egyelőre nem sikerült igazolni). 

    Az viszont biztos, hogy a fenti eszközök erősen korlátozott számban állnak az ukránok rendelkezésére. A Leopard 2-esekből pár tucatnyi nagyságrendben kaphat Ukrajna több különböző államtól, a Bradleyből pedig az Egyesült Államok 113 darabot ígért nekik korábban.

  • A közösségi médiában osztottak meg egy videót, amelyen az látható, amint egy ukrán egység támadásra indul.

    Azt nem tudni, hogy a felvétel pontosan a front mely szakaszán készült, de elképzelhető, hogy az akció részét képezi annak a nagy ellenoffenzívának, amelyet a napokban indítottak meg az ukránok. A műveletről nemrég Zelenszkij ukrán elnök is beszélt.

  • Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy 76 Roshel Senator típusú páncélozott harcjárművet küldenek Ukrajnának.

    A kormányfő szombaton érkezett Kijevbe egy meglepetésszerű látogatás keretében, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott.

  • Kazahsztán elnöke, Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev tavaly úgy nyilatkozott a szentpétervári gazdasági fórumon, Kazahsztán nem ismeri el az ukrán területek annektálását.

    A kazak elnök kijelentette, idén el sem utazik az orosz gazdasági fórumra – írta az Unian hírügynökség. 

    A kormány közleménye szerint Kazahsztánt Roman Skljar miniszterelnök-helyettes és Timur Zsaksilikov gazdaságiminiszter-helyettes képviseli majd.

    A portál kiemeli, az orosz–ukrán háború előtt a világ vezetői minden évben részt vettek a fórumon, azonban tiltakozásuk jeléül már direkt elkerülik azt.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint is megkezdődött az ukrán erők régóta hangoztatott ellentámadása. Putyin arról is beszélt, hogy eddig minden kísérlet kudarcot vallott, és azt sugallta, hogy az ukrán csapatok jelentős veszteségeket szenvedtek a támadások során.

    Ennek ellenére elismerte, hogy a kijevi fegyveres erők még mindig rendelkeznek támadási potenciállal.

    Az Institute for the Study of War (ISW) legfrissebb értékelésében azt írta, hogy Putyin álláspontja azt jelezheti, hogy a Kreml „tanul a korábbi sikertelen megközelítéséből, hogy retorikájában lekicsinyelje a 2022-es sikeres ukrán ellentámadásokat”.

    Az ISW korábban arról számolt be, hogy Moszkva új politikát fogadott el, amelyben utasította a tisztviselőket, hogy ne bagatellizálják el az ukrán ellentámadás potenciálját – írja a Sky News

  • Ted Lew, a Demokrata Párt képviselője pénteken benyújtott egy törvénytervezetet az Egyesült Államok Kongresszusának. Ebben hivatalosan is elismernék, hogy az Orosz Föderáció terrorizmust támogató állam – közölte az Ukrinform.

    A lap szerint a kezdeményezést mindkét amerikai párt képviselői támogatták.

    Ted Lew a Twitter-oldalán úgy fogalmazott, hogy „az Egyesült Államok számos eszközzel rendelkezik, amellyel képesek felelősségre vonni az Orosz Föderációt”.

  • Orosz dróncsapás ért szombat hajnalban egy gáztermelő létesítményt Ukrajnában. A támadás miatt átmenetileg leállt a gázszállítás az ipari telephelyen – írja az Unian ukrán hírügynökség az ukrán energiaügyi minisztérium közlése alapján.

    Hozzátették, hogy a dnyeperi vízerőmű-kaszkád csökkentett kapacitással működik, hogy ezzel csökkentsék a kahovkai gát felrobbanása miatt kialakult helyzet súlyosságát. Az árvíz miatt az ország déli részén továbbra is fennáll a rendkívüli helyzet. 

    Herszon régióban 10 települést áramtalanítottak, 162 transzformátor-alállomást pedig elöntött a víz. Herszonban több mint 15 ezer fogyasztó maradt áram nélkül az áradás miatt. Nikolajev térségében 13 települést öntött el a víz, itt több mint 2 ezer fogyasztó maradt áram nélkül.

  • A Kyiv Independent az írja, az ukrán vezérkar jelentése szerint Oroszország csak az orosz útlevéllel rendelkezőket evakuálja a megszállt Herszon régió elárasztott településeiről. 

    A vezérkar arról is beszámolt, hogy Oroszország erőszakkal kilakoltatja otthonukból azokat a civileket, akik életben maradtak az árvíz sújtotta megszállt településeken, hogy orosz katonákat helyezzenek el a helyükön.

  • Meghalt Danyil Maznyik, az ukrán oldalon küzdő orosz önkéntes hadtest parancsnoka.

    Az Espreso.tv szerint Maznyik még június 3-án halt meg, de a halálhírét csak nemrég közölték. A temetése szombat délelőtt volt Kijevben.

    Maznyikról több fotó is elterjedt néhány hete a közösségi médiában, amikor a Putyin ellen küzdő önkéntesek betörtek a határ menti Belgorodi területre, és több orosz települést elfoglaltak. Ő volt ugyanis az egyik település elleni támadás parancsnoka.

    A belgorodi szerepvállalása miatt az ukránbarát oldalakon hősként, az oroszpárti oldalakon árulóként emlegetik.

  • Olaf Scholz német kancellár azt tervezi, hogy „hamarosan” telefonon beszél Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a Sky News.

    A lap szerint Scholz úgy fogalmazott, sürgetni fogja az orosz elnököt, hogy vonja ki a csapatait Ukrajnából.

  • A The Kyiv Independent a közösségi oldalán osztott meg egy videót arról, hogy Herszonban az állatmentési erőfeszítések folyamatosak.

    A felvételen az látható, amint egy macska biztonságban eljutott a mentőhajó felé, aztán az önkéntesek kiemelték a vízből, és szárazra törölgették.

  • A zaporizzsjai atomerőmű utolsó működő reaktorát biztonsági okokból „hidegleállásba” helyezték a Kahovka-gát összeomlása következtében fellépő árvíz miatt – írja a Sky News.

    Az oroszok által megszállt erőmű – Európa legnagyobb atomerőműve – hat reaktora közül ötöt már korábban leállítottak.

    Az Enerhoatom, Ukrajna nukleáris ügynöksége közleményben tudatta, hogy a folyónál lejjebb lévő gát átszakadása után „nem leselkedik közvetlen veszély” az erőműre.

    Az ügynökség szerint a lépést a telephely közelében történt lövöldözés is indokolta, amely károkat okozott a felsővezetékekben.

  • Justin Trudeau szombaton meglepetésszerű látogatást tett Ukrajnában – írja a Sky News.

    A kanadai vezető tiszteletét tette az ukrán katonák előtt egy kijevi emlékhelyen. Látogatása Ukrajna támogatásának demonstrációja, az ország egy széles körben várt ellentámadásra készül.

    A NATO-tag Kanada katonai és pénzügyi támogatást nyújtott Ukrajnának a háború alatt.

  • Egyre nagyobb lendületet vesz az ukrán ellentámadás, miközben az oroszok kemény ellenállást tanúsítanak – közölte a Politico cikke alapján az Unian ukrán hírügynökség.

    A Politico jelentése szerint az ukrán gépesített dandárok megduplázták a bahmuti és a zaporizzsjai offenzívát, de ennek ellenére is „erős orosz ellenállásba ütköznek”.

    Mint írták, Ukrajna hivatalosan nem jelentette be az ellentámadás megindítását, de egyre többször merülnek fel erre utaló jelek. A lap szerint az ukrán tisztségviselők nagyrészt hadműveleti szinten hallgatnak róla.

    Megjegyzik, hogy az orosz védekezés nagy gondot jelenthet az ukránok ellentámadásának.

  • „Az orosz megszállók fő erőfeszítéseiket a Luhanszk és Donyeck régiók teljes elfoglalására irányuló kísérletekre összpontosítják, csütörtökön 27 katonai összecsapásra került sor” – erről az AFU vezérkara számolt be egy esti közleményben.

    Mint írják, Kupjanszk irányában tüzérségi és aknavető ágyúzás történt a harkivi területen Twoletnyaja, Maszjutovka, Liman I., Kiszlovka, Tabajevka, Beresztovo és a luhanszki területen Novoszelovszkoje településeken. Liman irányában az éjszaka folyamán az orosz hadsereg Belogorovka közelében sikertelen offenzívát hajtott végre.

    „Továbbá légicsapások történtek a luhanszki területen lévő Nyevszke települések ellen, valamint a donyecki területen lévő Jampolovka, Dronivka, Szeversk és Szpjornoje települések ellen. Tüzérségi lövések érték Nevske, Bilohorivka településeket a luhanszki területen és Torske, Dubrava, Verhnekamenske, Szpjornoj, Razdolevka településeket a donyecki területen” – olvasható a jelentésben.

     

  • A Wagner-csoportot azzal vádolják, hogy „anarchiát” szított Oroszország frontvonalain, miután a Kreml egyik katonai parancsnoka azt állította, hogy Jevgenyij Prigozsin zsoldosai elrabolták és megkínozták katonáit a Bahmutért vívott csatában.

    A The Guardian szerint az interneten közzétett videóban Roman Venevitin alezredes azzal is vádolta a Wagner-katonákat, hogy fegyvereket loptak, mozgósított katonákat kényszerítettek arra, hogy szerződést írjanak alá a Wagnerrel, és megpróbáltak fegyvereket kicsikarni az orosz védelmi minisztériumtól az elrabolt katonák szabadon bocsátásáért cserébe.

  • Ukrajna déli parancsnoksága szerint szombat hajnalban az orosz erők dróntámadásában három ember meghalt, és további tízen megsebesültek az ukrajnai Odesszában – írja a The Guardian.

    A támadásból származó törmelék egy sokemeletes lakóépületbe csapódott, és tüzet okozott, amelyet eloltottak. A robbanáshullám a környező lakóépületeket is megrongálta.

    A mentőszolgálat tájékoztatása szerint három gyermek is megsebesült, de a tüzet gyorsan eloltották, és 12 embert sikerült kimenteni az épületből.

    Az orosz erők iráni gyártmányú drónokat használtak a térség megtámadására, de a jelentések szerint mindegyiket lelőtték az ukrán erők.

  • Ballisztikus és cirkálórakétákkal támadták meg éjszaka az oroszok a mirhorodi katonai repülőteret – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A lap szerint iráni gyártmányú harci drónokat is bevetettek. Hozzátették, hogy a támadásban 8 magánépület és 4 autó sérült meg. Halottakról és sérültekről nem számoltak be.

  • Ukrajna arra számít, hogy a háború után egy-két éven belül a szövetség tagjává válhat – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Volodimir Havrylov ukrán védelmi miniszterhelyettes szerint Ukrajna a vilniusi csúcstalálkozón megkaphatja a NATO-csatlakozáshoz szükséges lépéseket.

    Minden jel arra mutat, hogy Ukrajna megkapja, amit akar

    – emelte ki.

    Ukrajna 2022 őszén kérte felvételét a NATO-ba. Mint írtuk, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban úgy fogalmazott: Ukrajna nélkül lehetetlen megvédeni az euroatlanti térséget, ezért az ország NATO-tagsága elkerülhetetlen.

  • Az Egyesült Államok szerint nem biztos, hogy az ukrán ellentámadás döntő lesz a háború befejezése szempontjából – közölte az Ukrinform.

    A lap szerint ezt a véleményt Julianne Smith amerikai NATO-nagykövet fogalmazta meg a Politico című lapnak adott interjúban.

    Ez a bizonyos ellentámadás nem biztos, hogy döntő lesz a háború befejezése szempontjából 

    – mondta Smith.

    Hozzátette, hogy szeretnék, ha az ukránok továbbra is olyan lépéseket tennének, amelyek megváltoztatják Putyin stratégiai számításait. A nagykövet szerint „egy sikeres ukrán ellentámadás segíthet ebben″.

  • Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) lehetővé tette 32 kérelmező ország számára, hogy írásos vélemény benyújtásával beavatkozzanak Kijev oldalán a Moszkva ellen tavaly tavasszal, Oroszország ukrajnai inváziója miatt indított eljárásba – tette közzé portálján az IJC pénteken.

    A Nemzetközi Bíróság négynapos meghallgatást kezdett kedden azon ukrán–orosz ügyben, amelyet Kijev a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező egyezmény alapján a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatása és a megszállt Krím ukrán lakóival való rossz bánásmód miatt indított 2022 márciusában.

    Az ICJ pénteken kihirdetett végzése szerint a kérelmező országok beavatkozást igénylő nyilatkozatai „elfogadhatóak”, ami lehetővé teszi számukra Ukrajna támogatását a perben. A közlemény szerint az országoknak július 5-ig kell írásos véleményt nyilvánítaniuk az ügyben.

    A tájékoztatás szerint az ICJ, a bíróság alapokmánya 63. cikke alapján Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Kanada, Liechtenstein, Litvánia, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, valamint Új-Zéland benyújtott beavatkozási nyilatkozatát fogadta el. Az Egyesült Államok kérelmét az IJC nem fogadta el – számolt be az MTI.

  • Az ukrán védelmi erők folytatják az előrenyomulást Bahmut közelében, emellett Donyeck és Zaporizzsja térségében is sikereket értek el. A front legalább négy szektorában folytatódtak az ellentámadások – írja az Unian.

    Az Institute for the Study of War elemzése megjegyzi, az orosz védelmi minisztérium szerint a megszállók visszaverték az ukrán csapatok korlátozott és lokális szárazföldi támadásait Kreminna közelében.

    Ugyanakkor az ukrán csapatok közel másfél kilométert haladtak előre a fronton, miközben folytatták offenzívájukat Bahmut közelében.

    Az ukrán védelmi erők a donyecki terület nyugati részén, Donyeck és Zaporizzsja régió határának közelében is folytatták a korlátozott ellentámadási műveleteiket, és taktikai sikereket értek el ezeken a területeken. Egy orosz forrás szerint Zaporizzsja nyugati részén sikereket értek el az ukránok.

    Elemzők meg vannak győződve arról, hogy a déli fronton folyó háborút irányító orosz parancsnokság struktúrája nem világos, és valószínűleg átfedések vannak benne. A szakértők a nyilvános információk elemzésével arra a következtetésre jutottak, hogy Romancsuk, Teplinszkij, Kuzovlevoj és Geraszimov tábornokok felelősek ezért az irányításért. A köztük lévő kapcsolat továbbra is tisztázatlan.