Vlagyimir Putyin beszédet mondott, hazaárulónak nevezte a lázadókat

2023-06-24T071703Z 623994944 RC2JP1AAINEP RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2023.06.24. 09:24
Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér állítása szerint rakétatámadás érte őket az orosz hadvezetés parancsára, ezért bosszút esküdött. Embereivel elindult Oroszország felé, Rosztov-na-Donúnál át is lépte a határt, aminek hírére páncélosok jelentek meg az orosz nagyvárosok utcáin. Az Egyesült Államok és Ukrajna természetesen folyamatosan figyeli az oroszországi helyzetet. Mindeközben Oroszország halálos rakétacsapást mért Ukrajna több városára is az éjjel. Vlagyimir Putyin a történtek után rövid beszédet mondott.

Péntek este a Wagner-zsoldoscsoport vezetője azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy halálos rakétacsapást mért erőire. Jevgenyij Prigozsin megfogadta, elmegy a végsőkig, hogy megbuktassa az orosz katonai vezetést. 

Átlépték az orosz határt

A Wagner-zsoldoscsoport vezetője több hangfelvételt tett közzé Telegram-oldalán, az egyikben azt mondta: 

Meg kell állítani azt a gonoszságot, amelyet az ország katonai vezetése hordoz. Semmibe veszik a katonák életét. Elfelejtették az »igazságosság« szót, és mi vissza fogjuk ezt szerezni. Ezért azok, akik ma tönkretették a mi embereinket, és tönkretették az orosz katonák tízezreinek életét, meg lesznek büntetve.

Mindez azután történt, hogy a Kreml „fegyveres lázadás” szításával vádolta meg. Prigozsin a BBC cikke szerint elmondta, hogy emberei átlépték az ukrán határt Rosztov-na-Donu városánál, és el is foglalták az orosz védelmi minisztérium városi főhadiszállását.

Prigozsin azt is mondta a felvételen, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Rosztov-na-Donúba érkezett nemrég, de elmenekült előlük, amikor felelősségre akarták vonni a rakétacsapás miatt, és ezért nincs más választásuk, mint hogy leszámoljanak a belső ellenséggel. 

Prigozsin leszögezte, emberei mindenkit elpusztítanak, aki az útjukba kerül.

A helyi kormányzó arra szólította fel a helyi lakosokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és maradjanak otthonaikban. Hasonló intézkedéseket tettek az Oroszország déli részén található lipecki régió hatóságai, szigorítottak a biztonsági intézkedéseken, miután a Wagner átlépte az orosz határt.

A Wagner-vezér állítása szerint csapatai lelőttek egy orosz katonai helikoptert, amely állítólag tüzet nyitott egy „civil konvojra”. Azt, hogy ez hol történt, nem nevezte meg.

Terrorellenes intézkedéseket hoztak Moszkvában

Az al-Dzsazíra tudósításában arról ír, a dél-oroszországi Voronyezs régió vezetése felszólította a lakosokat, hogy kerüljék el a Moszkvát a déli régióval összekötő M4-es észak–déli autópályát, mert egy katonai konvoj halad ott. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy az orosz fővárosban terrorellenes intézkedéseket hoztak, többek között szigorítják a közúti ellenőrzéseket a biztonság megerősítése érdekében.

Egy helyszíni tudósító szerint Moszkva utcáin orosz páncélosokat lehetett látni, a biztonsági intézkedéseket fokozták, bár a városban továbbra is nyugodt a helyzet. 

A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt folyamatosan tájékoztatják a Wagner-zsoldoscsoport és a védelmi minisztérium közötti feszültségről. „A biztonsági szolgálatok, a bűnüldöző szervek – nevezetesen a védelmi minisztérium –, az FSZB, a belügyminisztérium, a nemzetőrség folyamatosan, éjjel-nappal jelentést tesznek az elnöknek” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. 

A Sky News tudósítása szerint a Wagner-csoport magyar idő szerint reggel nyolc óra után nem sokkal átvette az irányítást Voronyezs város összes katonai létesítménye felett, így nagyjából 500 kilométerre vannak Moszkvától.

Az Egyesült Államok és Ukrajna egyelőre csak figyel

Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták az oroszországi helyzetről, a Fehér Ház tájékoztatása szerint figyelik a történéseket. „Követjük a helyzetet, és konzultálni fogunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel ezekről a fejleményekről” – mondta Adam Hodge, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Így tesz Ukrajna is, a hadsereg közlése szerint nyomon követik a moszkvai belharcokat. Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke korábban csak annyit mondott: „Figyelünk”.

Oroszország rakétatámadást indított Ukrajna ellen az éjjel

Oroszország több hullámban indított rakétatámadást az éjjel, ami az ukrán hatóságok szerint károkkal és áldozatokkal járt. Borisz Filatov dnyiprói polgármester szerint a városban több lakóépületet teljesen leromboltak az oroszok. Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője úgy nyilatkozott, az ukrán légvédelem „több mint 20 rakétát észlelt és semmisített meg a Kijev körüli légtérben”.

A lezuhanó törmelék tüzet okozott egy 24 emeletes épületben, hét ember megsérült, és mintegy 40 autó megrongálódott

– jelentette ki Popko.

Harkivban egy gázvezeték felrobbant, ami tüzet okozott, de nem voltak áldozatok – közölte Oleh Szinegubov, a régió kormányzója. Az ukrán légierő jelentette, hogy rakétákat észleltek az északi Szumi és Poltava régió irányában is.

Az orosz védelmiminiszter-helyettes tárgyalt Jevgenyij Prigozsinnal

Az MTI híradása szerint a Don menti Rosztov városban találkozott Junusz-Bek Jevkurov vezérezredes, az orosz védelmiminiszter-helyettes és Vlagyimir Alekszejev, a vezérkar főcsoportfőnökségének első helyettes vezetője Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner katonai magánvállalat vezetőjével.

Az orosz védelmi minisztérium „információs provokációnak" nevezi Prigozsin vádjait, és közölte, hogy a történtek nyomán az ukrán hadsereg támadásra készül Bahmutnál. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított Prigozsin ellen katonai lázadás kísérlete címén, és felszólította a csoportjának tagjait, hogy vegyék őrizetbe az alapítót.

Putyin hazaárulással vádolja a lázadókat

„Az ország egységét semmi sem fenyegetheti. Mindenféle széthúzással és árulással szemben fellépünk, teljes erőnkkel lesújtunk a lázadókra” – mondta rendkívüli televíziós beszédében Vlagyimir Putyin. Az elnök név szerint említette a Wagner-csoportot, amely eddig kiválóan védte az orosz érdekeket a donyecki régióban, de most megtévesztés áldozata lett. Árulóknak nevezte a csoport tagjait, „akik tette olyan, mintha hátba döftek volna bennünket” – hangsúlyozta Putyin.

Anélkül, hogy említette volna a Wagner-csoport vezetőjét, azt mondta:

Mindezt egyesek egyéni ambíciói okozták, amelyekkel magasra akartak törni, de hazaárulás lett belőle.

Az orosz elnök nagyon kemény szavakkal tette világossá, hogy nem tűr meg semmiféle ellentmondást és rendbontást. A lázadást leverik, nem lesz széthúzás. Minden szükséges utasítást kiadott a rendrakás érdekében, és megerősítette, minden eszközzel megvédik Oroszországot.

Razziát tartanak a Wagner szentpétervári központjában

A BBC tudósítása arról ír, az orosz bűnüldöző szervek razziát tartottak a Wagner szentpétervári központjában. A jelentés szerint két busz érkezett az épülethez rohamrendőrökkel és nemzetőrökkel, akik civil ruhás emberekkel együtt léptek be az épületbe.

A Fontanka Telegram-csatornája szerint „maszkos és gépfegyveres emberek” vonultak fel a szentpétervári Blagovescsenszkij híd közelében, ahol egy szálloda és egy étterem található, amely Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnökhöz köthető.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. június 24-én. Fotó: Sputnik / Reuters)