Uniós biztos: Magyarország nem tudja megzsarolni az Európai Uniót

2023.11.09. 09:09
Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Johannes Hahn szerint Magyarország nem tudja megzsarolni az Európai Uniót. Az EB nem kíván kompromisszumot kötni az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében.

Szűk két hete Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcs második napján kijelentette, várják az ukrán delegációt Budapesten, hogy tárgyalni tudjanak a Kijevnek szánt támogatásról, amelyet az Európai Békekeretből különítene el az unió.

Korábban már mi is foglalkoztunk vele, milyen alkut köthet Magyarország és Ukrajna. A német Der Spiegel azt jósolta, hogy ha Orbán „felhagy a makacs ellenállással, cserébe Brüsszel feloldhatja a jogállamisági viták miatt zárolt uniós forrásokat, így hamarosan akár 13 milliárd euró folyhat be Magyarországra”.

Hasonló megállapodásról tudósított a hónap elején a Financial Times is, amely a tárgyalásokat jól ismerő forrásra hivatkozva azt jelentette: az a brüsszeli szándék, hogy megszerezzék Orbán Viktor támogatását a hétéves közös uniós költségvetés növeléséhez, ezáltal a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatási programhoz.

A sajtóhírekkel ellentétben az EU nem tett engedményt a magyar kormánynak Ukrajna pénzügyi támogatásáért cserébe – reagált szinte azonnal az Európai Bizottság alelnöke. Vera Jourová minden ezzel kapcsolatos információt alaptalan spekulációnak nevezett.

„Magyarország nem tudja megzsarolni az Európai Uniót”

Az ukrán Telegraf most arról ír, az Európai Bizottság nem kíván kompromisszumot kötni az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. A lap az EUobserver cikkére hivatkozva azt írja, Johannes Hahn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa szerint Budapest nem tudja majd megzsarolni az Európai Uniót. 

Hahn megjegyezte, hogy az EB rendelkezik olyan megoldásokkal, amelyekkel Budapest támogatása nélkül is el lehet érni a költségvetés módosításának jóváhagyását.

Találhatunk olyan megoldást, amely csak 26 uniós tagállamot érint. Késedelmek lehetnek, ha különböző intézkedéseket kell hoznunk. De a végén biztos vagyok benne, meggyőződésem, hogy nem fognak megállítani bennünket

– jelentette ki.

Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz

A másik fajsúlyos kérdést Ukrajna EU-s csatlakozása szokta jelenteni a két ország vitáiban. Az Európai Unió hamarosan arra kérheti tagállamait, hogy kezdjék meg Ukrajnával a csatlakozásához szükséges tárgyalásokat, a magyar kormány azonban blokkolni fogja ezeket mindaddig, amíg a kárpátaljai magyar kisebbségek helyzete nem rendeződik.