Ha megválasztanak, Mark „Zuckerbucks” börtönbe kerül – üzente Donald Trump

GettyImages-2152516363
2024.07.13. 16:09
A rácsok mögé kerülnek a „választási csalók” – fogadkozik a volt elnök, aki többek között a Meta vezérét is bebörtönözné abban az esetben, ha újra ő foglalhatná el a Fehér Házat. Trump és Zuckerberg viszálya az első ciklusban kezdődött, és akkor tetőzött, amikor a capitoliumi zavargások után az elnököt ideiglenesen kitiltották a Meta közösségi portáljairól.

Túl nagy a kockázata annak, hogy az elnök továbbra is használja szolgáltatásainkat – indokolta a döntést 2021 január elején Mark Zuckerberg, ezért megerősítette, hogy „meghatározatlan időre – de legalább a következő két hétre, a békés hatalomátadás befejezéséig – meghosszabbítjuk a Facebook- és Instagram-oldalának tiltását”.

A Facebook alapítója szerint Trump arra akarta használni a közösségi felületeket, hogy megtorpedózza a békés hatalomátadást.

A volt elnök, aki a republikánusok színeiben a novemberi választásokon is indul, nem felejt, és nem bocsát meg.

„Ha engem választanak meg, soha nem tapasztalt szinten fogjuk üldözni a választási csalókat, akik hosszú időre börtönbe kerülnek” – idézte a Business Insider Donald Trump fenyegetését, amit az általa alapított közösségi oldalon tett közzé.

A Truth Social felületét épp azért hozta létre 2022-ben, mert egy évvel korábban sorra zárolták fiókjait másutt.

Már tudjuk, kik vagytok – jegyezte meg a „választási csalókról”, a Meta-vezért pedig név szerint figyelmeztette:

Légy óvatos, ZUCKERBUCKS!

– torzította el szándékosan, csupa nagybetűvel Mark vezetéknevét.

Az eltiltás

A Fox News tavaly februárban arról tudósított, hogy vizsgálat indult Zuckerberg kétmillió dolláros, a georgiai választási bizottságnak juttatott adománya ügyében. Erre hivatkozva a volt elnök nyomban csalással vádolta a Facebook-alapítót.

„Miért nem indul ellene eljárás? – dohogott.

A demokraták csak annyit tudnak, hogyan kell csalni. Amerika ezt nem fogja sokáig tűrni!

– tette hozzá Trump.

A torzsalkodásuk jóval korábban, még 2020 júniusában kezdődött azok után, hogy Zuckerberg kijelentette: „mélyen megdöbbentette, és undorodik Trump elnök megosztó és lázító retorikájától”. A megjegyzését az váltotta ki, hogy sokan élesen bírálták a Facebookot, amiért teret engedett az akkori elnök erőszakos gondolatainak.

A cég alkalmazottai egyenesen sztrájkkal tiltakoztak az ellen, hogy „Trump bármit írhat az oldalon”.

A választást vesztett elnököt végül azután tiltották el, hogy hívei 2021. január 6-án megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét. A Capitoliumban és környékén történt erőszaknak öt halálos áldozata és több sérültje volt.

A tilalmat két évvel később, 2023 januárjában oldották fel.

Képzelt találkozó

Néhány hónappal korábban, 2022 szeptemberében Trump egy zavaros kijelentést tett Zuckerbergről.

Azt mondta: a Facebook „különc” alapítója egy héttel korábban vacsoravendége volt a Fehér Házban, holott Trump akkor már több mint másfél éve nem volt hivatalban.

Tényleg találkoztak, de még 2019-ben, amikor egyebek között – a Cambridge Analyticához köthető adatvédelmi botrány kapcsán – a felhasználók adatainak biztonságáról és a közösségi oldalon tapasztalható vélt vagy valós politikai elfogódottságról tárgyaltak.

Trump évekkel hibázta el a találkozó időpontját.

„A múlt héten a »különc« Mark Zuckerberg meglátogatott a Fehér Házban, és egész este a s...ggemet nyalta” – szórakoztatta Trump a híveit.

„Uram, szívesen vacsoráznék önnel” – idézte a Zuckerberggel folytatott állítólagos beszélgetését, aki – Trump szerint – megjegyezte, hogy „szívesen elhozná a feleségét is”.

(Borítókép: Donald Trump 2024. május 11-én. Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images)