Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Bush nem tudott szeptember 11-ről

2004.04.06. 17:13
Harcias nyilatkozatban rohant ki bírálói ellen George W. Bush. Az elnök az utóbbi időben folyamatos védekezésre szorul a szeptember 11-i terrortámadások előzményeit vizsgáló bizottság munkája miatt. A testület most azt vizsgálja, miért titkoltak el Bushék több, még Clinton idejéből származó dokumentumot.
"Engedjék meg, hogy valamit egyértelművé tegyek. Ha rendelkezésemre álltak volna a [szeptember 11.] terrortámadások megakadályozásához szükséges információk, megakadályoztam volna a támadásokat. Ha tudtam volna, hogy az ellenség repülőket vezet az épületeinknek, megállítottuk volna őket" - jelentette ki hétfő esti sajtótájékoztatóján George W. Bush. Az elnök Cheney alelnök társaságában hamarosan vallomást tesz a terrortámadások előzményeit vizsgáló szenátusi bizottság előtt - jelentette az AP.

A zárt ajtók mögötti meghallgatás időpontját sem a bizottság, sem a Fehér Ház nem hozta nyilvánosságra.

Hadiösvényen

A testület eddigi ülésein többen is kritizálták Busht és kormányát, mondván a támadás megelőzhető lett volna. A Clinton-kormány tisztviselői állításuk szerint több, az al-Kaida fenyegetéséről szóló adatot is átadtak, ezek azonban az elnökváltást követő procedúrák során "eltűntek".

Bush hétfői sajtótájékoztatóján hevesen reagált a kritikákra - írja az AP. A támadások után "az ország azonnal hadiösvényre lépet, háborút indítottunk az al-Kaida ellen, amit mindaddig folytatunk, amíg a bűnösöket felelősségre nem vonják és Amerika biztonságban nem lesz" - jelentette ki.

Rice mindent helyretesz

Az elnök nagy reményeket fűz Condoleezza Rice csütörtöki nyilvános meghallgatásához is. Bush korábban ellenezte a nemzetbiztonsági főtanácsadó meghallgatását - attól tartott, hogy a jövőbeni tanácsadók a precedens hatására nem adnának kényes tanácsokat a következő elnököknek. Most azonban úgy gondolja, hogy Rice - "aki mindent tud a részletekről" - most helyre teszi a vezetést tehetetlenséggel vádlókat - írja az AP.

Titkolt iratok

A szenátusi bizottság csütörtökig azokat a még Clinton idejéről származó iratokat tanulmányozza, amiket Bush kormánya csak a múlt pénteken adott át. Az iratok létezésére Bruce Lindsay, Clinton egykori tanácsadója hívta fel a bizottság figyelmét. A bizottság most azt vizsgálja, Bushék titkolózni akartak az iratok elhallgatásával, vagy azokban csak már feltárt és megismert adatok voltak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!