Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Tajvan lerohanására hatalmazná fel hadseregét Kína

2005.03.08. 17:09
Külön felhatalmazás nélkül indíthat katonai akciót Tajvan ellen a kínai kormány egy, a kormányjavaslatokat rendre nagy többséggel megszavazó parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint. Peking attól tart, hogy a szigetország függetlenségpárti elnöke hivatalosan is el akar szakadni Kínától. A törvénytervezet beterjesztője a békés megoldás fontosságát hangsúlyozta.

Katonai erőt is alkalmazhat Tajvan ellen a kínai kormány egy új törvény alapján. A törvényt beterjesztő Vang Csao-kuo szerint a hadsereget csak a legvégső esetben vetnék be, ha a "békés egyesítési kísérletek" már kudarcot vallottak.

Lázadó tartomány

Kína Tajvant lázadó tartománynak tekinti. A tajvani függetlenség formális kinyilvánítása esetén háborút indíthat a sziget ellen. Az új egyesítési törvény tervezete a tajvani törvényhozók szerint a háborút készíti elő.

Csju Tai-san, a tajvani Kínaügyi Tanács elnöke szerint a kínai javaslat máris feszültséget okozott. "A kommunista Kína megkísérli megtagadni a Kínai Köztársaság (Tajvan) létjogosultságát, és egyoldalúan felborítaná a Tahvani-szoros békéjét.

"Ha a békés újraegyesítés lehetőségei már kimerültek, az államnak békétlen eszközöket is be kell vetnie az ország területi egységének visszaállításáért", jelentette ki a tervezet ismertetésekor Vang. A tervezet nem részletezi pontosan, mi adhat okot a támadásra.

Akadnak optimisták

Az optimistább megfigyelők szerint a tervezet megfogalmazásából nem következik a katonai erő azonnali alkalmazása, elképzelhető, hogy Kína csak blokád alá vonja a szigetországot. "Amíg csak szikrája is él a békés egyesítésnek, nem adjuk fel", támasztotta alá az optimizmust Vang.

A tervezetet beterjesztő képviselő szerint ugyanakkor egy szuverén állam sem türheti el a szakadár mozgalmakat és mindegyiknek jogában áll a területi egysége érdekében bármilyen eszközt bevetni.

A tervezet végszavazását március 14-én tartják az egypárti parlamentben, ahol így elfogadásához kétség sem fér.

Függetlenség, vagy Peking visszafoglalása

A tajvani Kínaügyi Tanács szerint a törvény feltétel nélküli felhatalmazást ad a kínai hadseregnek a sziget lerohanására. "Kormányunk tiltakozik az erőszakos fellépés és a brutális eszközök ellen, amivel meg akarják fosztani Tajvant a szabad választás lehetőségétől", közölte a Kína-Tajvan viszonnyal foglalkozó kormányszerv.

A kínai kormány azután terjesztette be tervezetét, hogy Tajvanon újraválasztották a függetlenségpárti Chen elnököt. Kína szerint az elnök a sziget alkotmányának megváltoztatására készül, ami az ország függetlenségének kikiáltását is magában foglalhatja. Chen, aki korábban népszavazást fontolgatott a sziget függetlenségéről, tagadja ezt.

Tajvan meglehetősen megosztott a függetlenség kérdésében. A szigetországot hosszú évtizedekig kormányzó nacionalisták, Csang Kaj-sek Koumintang pártja nem adta fel az újraegyesítés gondolatát. A Kínából Mao hadserege által elűzött nacionalisták azonban a kommunista kormány bukása árán képzelik el az egységet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.