Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Szélsőséges hangra váltott a palesztin elnökjelölt

2005.01.04. 12:53
A palesztin elnöki tiszt várományosa, a korábban békepártinak ismert Mahmud Abasz, bár gyakorlatilag nincs ellenfele, mégis különös gesztusokat tett a terroristák felé. Hétfőn védelmet ígért nekik, kedden ellenségnek bélyegezte Izraelt.

"Cionista ellenségnek" bélyegezte Izraelt Mahmud Abasz, a palesztin elnöki cím várományosa, jelentette a Reuters. Az eddig mérsékeltnek számító politikus a vasárnapi választásokat megelőző kampányában erősen radikalizálódott, hétfői kijelentése szerint nem fog kezet emelni a terroristákra.

Mahmud Abasz
Mahmud Abasz
Abaszt korábban mérsékelt, békepárti politikusnak tartották, aki többek között ellenezte a négy éve kirobbantott második intifádát és korábban többször is a merényletek felfüggesztésére szólított. A terrorista csoportok leszerelése alapvető része a közel-keleti rendezési folyamatnak.

Amennyiben Abasz megnyilatkozásai nem egyszerű kampányfogások, komoly változást feltételeznek a vezető hozzáállásában. Radikalizálódása nehezen magyarázható, mivel a radikális ifjúság körében kedvelt, bebörtönzött terroristavezér, Marvan Barguti visszalépése és a Hamasz választási bojkottja nyomán egyedüli esélyese a palesztin elnökválasztásnak.

Abasz legutóbbi megnyilatkozásaira egyelőre nem érkezett izraeli válasz. A politikust eddig mind Izrael, mind az Egyesült Államok tárgyalóképes partnernek tekintette - szemben Arafattal, aki élete utolsó éveit diplomáciai elszigeteltségben töltötte.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.