Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Tanúként hallgatnák meg Busht a fogolykínzások ügyében

2004.06.21. 11:44
Tanúként idézték be a fogolykínzó amerikai börtönőrök perében az Irakban állomásozó csapatok főparancsnokait. A kínzások fő kivitelezőinek tartott börtönőrök ügyvédei Busht és Donald Rumsfeldet is beidéznék, mivel véleményük szerint az elnök és a védelmi miniszter adott parancsot a foglyok "megpuhítására".
Tanúként hallgatná ki George W. Busht és védelmi miniszterét az abu-grébi börtönben elkövetett kínzások egyik gyanúsítottjának ügyvédje. Paul Bergin, Javal Davis ügyvédje szerint a foglyok "megpuhítására" vonatkozó parancsok végső soron az elnök és Donald Rumsfeld utasításaiból következtek.

Parancsnokok tanúskodnak

A foglyok kínzásával vádolt hét börtönőr közül három pere kezdődött hétfőn. Az előzetes meghallgatáson a legsúlyosabb vétkekkel vádolt Charles Garner, Ivan Frederick és Javal Davis ügyvédei véleményezhették a vádiratot. Davis védője a vádak ejtését kérte, más esetben amerika polgári bíróság elé vinné az ügyet - írja a BBC.

Az ügyben eljáró bíró, James Pohl ezredes már hozzájárult Ricardo Sanchez, az iraki haderő parancsnokságáról a múlt héten leváltott tábornok és John Abizaid, az iraki hadszíntérét is felelős Középső Parancsnokság vezetőjének a meghallgatásához.

Nem rombolhatják le a tetthelyet

Pohl ugyanakkor megtiltotta Bush az abu-grébi börtön lerombolására vonatkozó terveit. Az elnök eltüntette volna a kínzások szimbólumát, Pohl szerint azonban a bűncselekmények helyszínének lebontása bizonyíték megsemmisítése lenne.

A kínzások ügyében eddig egy katonát ítéltek egy éves börtönre, Frederick, Garner és Davis azonban akár huszonnégy éves büntetést is kaphat. A vádlottak védői szerint azonban védenceik csak parancsra cselekedtek, amit végső soron maga George W. Bush adott ki.

A vádak szerint Garner volt, aki az elhíresült meztelen gúlával fényképezkedett, Frederick pedig elektrosokkal fenyegetett egy foglyot, másokat maszturbálásra kényszerített.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.