Hajnalka
0 °C
14 °C

Parancsra eresztettek kutyákat a foglyokra

2004.06.11. 20:19
A tábornokok is tudtak az abu-grébi börtönben zajló kínzások egy részéről. Míg a szexuálisan zaklató börtönőrök a nyomozás eddigi adatai szerint öntevékenyek voltak, a kutyák foglyokra eresztését a börtön katonai elhárításának parancsnoka rendelte el. Az amerikai külügyminisztérium már 2002 elején figyelmeztette Busht, hogy kínzásokhoz vezethet, ha nem tekintik érvényesnek a foglyok jogait szabályzó nemzetközi megállapodásokat.
Kutyákat eresztettek az abu-grébi börtön foglyaira a fegyintézetben dolgozó katonai elhárítók, írja a Washington Post. A kutyák kiképzőinek a lap birtokába került, eddig nem publikált kihallgatási jegyzőkönyvei szerint az állatok bevetését az elhárítás abu-grébi parancsnoka rendelte el.

Versenyt rémisztettek

Az egyik kihallgató szerint megesett, hogy két kutyakiképző azon versengett, hány irakit tudnak annyira megrémiszteni, hogy bevizeljenek. A kutyákat általában szájkosár nélkül, de pórázon eresztették az irakiakra. Az állatokat többnyire a foglyok arcától egy arasznyira fogták vissza.

A kutyakiképzők vallomása az eddigi legegyértelműbb bizonyíték arra, hogy a börtönben zajló kínzások legalább egy részéről tudomása volt a hadsereg felső vezetésének. A fogolykínzások ügyében eddig hét katonát állítottak bíróság elé. A gyanúsítottak a vád szerint lemeztelenítették és szexuálisan megalázták foglyaikat. Az eddigi adatok alapján a zaklatásokat a katonák saját kezdeményezésének tartják.

Önkéntes zaklatók, megrendelt kínzások

A most nyilvánosságra került adatok szerint azonban a Bush által gonosznak jellemzett katonai rendőrök egyéni akcióin túl szervezetten is folyt a foglyok megfélemlítése. A kutyák bevetését az abu-grébi börtön katonai elhárításának parancsnoka szerint egy "kétcsillagos tábornok", azaz az amerikai hadvezetés felsőbb vezetésébe tartozó vezérőrnagy is jóváhagyta. A hadsereg korábbi állásfoglalásai szerint a kutyák bevetését Ricardo Sanchez tábornoknak, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnokának kellett jóváhagynia, írja a Post.

A lap által megszólaltatott emberjogi aktivisták szerint a kutyás megfélemlítés egyértelműen megsérti a genfi egyezményt. A New York Times értesülései szerint az amerikai külügyminisztérium már 2002 februárjában a kínzások lehetőségére figyelmeztette a Fehér Házat. A Pentagon héjáinál és Chenney alelnöknél mindig is visszafogottabb Colin Powell minisztériuma szerint azzal, hogy az amerikaiak megtagadják a hadifogolystátuszt az afganisztáni háború foglyaitól, jogsértésekre adnak lehetőséget.

Bush nem olvasta

A külügy attól is tartott, hogy ez háború esetén az amerikai katonákat is veszélybe sodorhatja. Érveik szerint a nemzetközi egyezményeket semmibe vevő Bush-kormányzat nem követelhetne joggal emberséges bánásmódot fogságba esett katonáinak. A külügy figyelmeztetése hatására Bushék hadifogolynak ismerték el a tálib foglyokat, megtagadták azonban ezt az al-Kaida tagjaitól és az iraki lázadóktól.

A külügy azután adott ki figyelmeztetést, hogy a John Ashcroft vezette igazságügyi minisztérium a hadifoglyok jogait szabályozó nemzetközi szerződések felmondását javasolta. Bush a Timesnak nyilatkozva tagadta, hogy olvasta volna az igazságügy feljegyzését.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.