Ágnes
-11 °C
-4 °C

Tűzharc a túlélők menekülttábora mellett

2005.01.05. 11:11
Kétórás tűzharc robbant ki Acehban a kormánykatonák és a szeparatista lázadók között. Az összecsapás a karácsonyi cunami túlélőinek menekülttábora mellett zajlott. A lázadók ugyan tűzszünetet hirdettek, a hatalom mégis folytatja a "fegyveres tevékenység megfékezését".

Tűzharc robbant ki a karácsonyi szökőárban legsúlyosabb pusztulást elszenvedő indonéziai Aceh tartomány elszakadásáért küzdő szeparatista lázadók és az indonéz kormánykatonák között, alig két kilométerre a katasztrófa túlélőinek menekülttáborától. A két órás tűzharcban a lázadókon rajtaütő tengerészgyalogosok két fegyverest lelőttek, négyet üldözőbe vettek.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Az Indonézia leginkább muzulmán tartományának számító Aceh függetlenségéért 1976 óta folytat harcot a Szabad Aceh Mozgalom. A szeparatisták a tartomány nyugati partvidékének egészét elpusztító szökőár után egyoldalú tűzszünetet hirdettek.

A tűzszünetre válaszolva a kormány feloldotta a külföldiekre vonatkozó beutazási tilalmat és katonai erőket rendelt a humanitárius feladatok biztosítására. A hatalom azonban továbbra is fenntartja a polgári szükségállapotot és folytatja a "fegyveres tevékenység megfékezését".

A karácsonyi cunami hivatalos adatok szerint kilencvennégyezer indonéz életét követelte, a legtöbben Acehban vesztek oda.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.