Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Alkotmányos Amerikában a pozitív diszkrimináció

2003.06.23. 20:40
Bár a faji alapon osztott pluszpontok rendszerét alkotmányellenesnek ítélte, összességében helybenhagyta a pozitív diszkrimináció intézményét az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. A felvételi eljárása miatt a Michigan Egyetemet perelő diákokat Bush támogatta. Az egyetemet a polgárjogi harcosok és a nagyvállalatok koalíciója.
Vegyes ítéletet hozott két, a pozitív diszkriminációt megtámadó kereset ügyében az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága - jelentette a BBC. A testület 6:3 arányban alkotmányellenesnek ítélte a Michigan Egyetem főiskolai karának azt a gyakorlatát, hogy etnikai alapon húsz pluszpontot adott felvételizőknek a 150 pontos felvételi teszten.

Kivételezni azért lehet

Ugyanakkor az egyetem jogi karának Sandra Day, az ügyet szavazatával eldöntő bírónő szavai szerint "finoman szabott", bár szintén diszkriminatív gyakorlatát a bíróság 5:4 arányban alkotmányosnak találta. Day bírónő szerint nem alkotmányellenes, ha egy egyetem, az "etnikailag színes összetételből származó előnyök" fejében a kisebbségi hallgatók javára dönt a felvételin.

A bíróság ítéletét a pozitív diszkrimináció hívei sikerként könyvelik el, hiszen a testület fenntartotta a megkülönböztetés lehetőségét. Siker azért is, mert a pozitív diszkrimináció eltörlését maga Bush elnök is támogatta.

Nagyvállalatok és polgárjogi harcosok

A kormány a bíróságon is kimutatta szimpátiáját. A diákokat támogatva az ülésen megjelent a Ted Olson legfőbb ügyész. Bush maga a Michigan Egyetemen tartott beszédében "ártónak, méltánytalannak és alkotmányellenesnek" nevezett minden olyan kvótarendszert, mely elzár másokat a felsőoktatástól.

Az egyetem ugyanakkor számos, a pozitív diszkrimináció bizonyos formáit szintén gyakorló nagyválalat és több polgárjogi szervezet támogatását is bírta.

Huszonöt éve ugyanígy

Legutóbb 1978-ban hozott döntést a bíróság az egyetemi pozitív diszkrimináció ügyében, hasonló eredménnyel. Allen Bakke a Kalifornia Egyetem davisi orvosi karát perelte be, mert felvételét egy kisebbségi diák javára utasították el. A Legfelsőbb Bíróság akkor eltörölte a fenntartott egyetemi helyek rendszerét, de - mint ahogy azt a pontrendszer is példázza - továbbra is megengedő volt a diszkrimináció más formáival szemben.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.