Salamon
7 °C
13 °C

Két amerikai halott a tálib rajtaütésben

2003.03.29. 18:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Újabb hadműveletet indítottak bujkáló tálib fegyveresek mintegy százfős csoportja ellen Afganisztánban, a tálibok kemény ellenállást tanúsítanak. Dél-Afganisztánban négy fegyveres rajtaütött egy amerikai felderítő járőrön, megölt két amerikai katonát, egyet pedig megsebesített.
Az amerikai erők B-52-es hadászati bombázókat és Apache helikoptereket is bevetettek Afganisztán déli részén abban a hadműveletben, amelyet bujkáló tálib fegyveresek mintegy százfős csoportja ellen indítottak az uruzgani és kandahári tartományi kormányzat katonáival együtt.

Légi támogatás

A Kandahártól 75 kilométerre északnyugatra kirobbant harcokban az első hírek szerint négy tálibot megöltek, hatot pedig elfogtak. Az újabb jelentések azonban arról tanúskodnak, hogy a 2001 végén megdöntött szélsőséges tálib kormányzat nehézfegyverekkel is rendelkező hívei kemény ellenállást tanúsítanak, s ezért az akcióban résztvevő amerikai alakulat az AFP francia hírügynökség szerint kénytelen volt további légi támogatást kérni az afganisztáni béketeremtő misszió európai résztevőitől.

Az Afganisztánban szolgáló amerikai kontingens közleménye szerint a harcokban ledobtak két GBU-12-es típusú bunkerromboló bombát is. A GBU-12-es nagy találati pontosságú bomba, és közel kéttonnás robbanótöltettel van felszerelve.

Az újabb tálibellenes hadműveletet azután indították el, hogy tálib fegyveresek csütörtökön Gebargján község közelében, afgán munkatársai szeme láttára kivégezték a Nemzetközi Vöröskereszt egyik munkatársát, a svájci állampolgárságú, salvadori születésű Ricardo Munguiát.

Rajtaütés

Az ugyancsak dél-afganisztáni Helmand tartományban szombaton négy fegyveres rajtaütött egy amerikai felderítő járőrön, megölt két amerikai katonát, egyet pedig megsebesített.

Az Afganisztánban szolgáló amerikai kontingens közleménye szerint a Gireszk település határában (Kandahártól mintegy 110 kilométerre nyugatra) végrehajtott rajtaütésben megsebesült három afgán katona és Hilmand tartomány felderítő parancsnoka, Ded Mohamed Hán is.

A járőrök egy amerikai pénzből finanszírozott iskola- és kórházépítkezés helyszínét ellenőrizték, amikor rajtuk ütöttek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!