Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Öngyilkos merénylet Afganisztánban

2003.06.07. 10:35
Életét vesztette az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) három katonája, tucatnyi másik személy súlyosan megsebesült szombaton reggel Kabul közelében, miután felrobbant egy katonákat szállító autóbusz.
Az áldozatok számáról Afzal Aman, a Kabulban állomásozó afgán fegyveres erők parancsnokhelyettese számolt be az AFP hírügynökségnek, hozzátéve, hogy valamennyi halálos áldozat az ISAF katonája volt.

Nem tudni ki áll a merénylet mögött

A német hadsereg egyik szóvivője közben Potsdamban közölte, hogy a halálos áldozatok mindegyike német katona volt. A robbanás tíz embert súlyosan megsebesített, húsz másik - köztük néhány afgán járókelő - könnyebb sérüléseket szenvedett. Az autóbuszon összesen harminchárom katona utazott. A robbanás szemtanúk szerint Kabultól öt kilométerre keletre, a kelet-afganisztáni Dzsalálábádba vezető főúton történt. Az ISAF főtámaszpontja e mellett a fontos közlekedési útvonal mellett fekszik. A támaszponton kétezer német és holland katona állomásozik.

Robbanó taxi

Afgán rendőrségi források szerint a robbanást feltehetően öngyilkos merénylet idézte elő: egy robbanóanyaggal megrakott taxi az autóbusz mellé hajtott, és a gépkocsi vezetője működésbe hozta a pokolgépet, jelentette a Reuters. A brit hírügynökségnek nyilatkozó afgán rendőrségi tisztségviselő szerint egyelőre nem tudni, hogy kik vagy milyen csoportok gyanúsíthatók a robbantás elkövetésével.

Kabulban és körzetében jelenleg ötezer külföldi békefenntartó katona állomásozik. Az ISAF jelenleg közös német-holland parancsnokság alatt áll, a két ország a tervek ősszel átadja a biztonsági erő vezetését a NATO-nak. Ezzel párhuzamosan a német és holland katonák visszatérnek hazájukba, helyüket ezernyolcszáz kanadai békefenntartó foglalja el, fűzte hozzá az AP amerikai hírügynökség.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.