Zalán
9 °C
19 °C

Halálra ítélték a külföldi újságírókat meggyilkoló afgán férfit

2004.11.20. 11:47
Bűnösnek talált és halálra ítélt egy afgán férfit négy újságíró, köztük három külföldi meggyilkolásáért a kabuli első fokú bíróság szombaton. A 29 éves Reza Hán 2001-ben megölte az El Mundo, a Reuters, a Corriere della Sera újságíróját és egy ausztrál fotóriportert.
A brutális négyszeres gyilkosság még 2001 november 19-én történt Kabultól mintegy 90 kilométerre keletre.

Ismeretlen fegyveresek, feltehetően a néhány nappal korábban megbuktatott tálib rendszer milicistái feltartóztattak egy Kabul felé tartó gépkocsioszlopot, amellyel többek között négy újságíró - Julio Fuentes, az El Mundo spanyol napilap riportere, Harry Burton ausztrál operatőr, Azizullah Haidari afgán származású fényképész, a Reuters munkatársai és Maria Grazia Cutuli, a Corriere della Sera olasz újság tudósítója - utazott. A támadók először kiszállásra kényszerítették, majd a közeli dombok felé terelték és agyonlőtték az újságírókat.

A bíróság szerint bebizonyosodott, hogy a 29 éves Reza Hán követte el a gyilkosságokat. Hánt ugyancsak halálra ítélték felesége meggyilkolásáért, valamint 15 éves börtönbüntetést is kiróttak rá az olasz újságírónő megerőszakolásáért.

Az ítélet kihirdetése előtt a vádlott beismerte felesége meggyilkolását, de tagadta, hogy az újságírókat is ő ölte meg, illetve, hogy megerőszakolta az olasz újságírónőt. Közölte, hogy valóban jelen volt a támadásnál, ám erre a tálibok egyik helyi parancsnoka, bizonyos Mohammad Aga kényszerítette. Azt állította, hogy Aga lőtte le az újságírókat, őt pedig erőszakkal, halálos fenyegetéssel vette rá a támadásban való részvételre. Hán korábbi vallomásaiban még elismerte, hogy ő lőtte le az afgán származású újságírót.

Az újságírók elleni támadás más résztvevőit még nem sikerült elfogni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.