Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Demokráciát tanulnak az afgán parlamenterek

2005.12.19. 08:46
Bár a vidéki képviselők elszállásolása még megoldatlan és iroda sem jut mindenkinek, hétfőn megkezdi munkáját az afgán parlament. A harminc év után választott törvényhozásban nincsenek pártok, viszont volt kommunisták és tálib vezetők is bejutottak a törzsi hadurak mellett.

Harminc év óta először ülésezik az afgán parlament. "Lépés a demokrácia irányában" - hangsúlyozta a törvényhozás ünnepi ülésén Hamid Karzai afgán elnök. A parlament nyitóülésén mintegy 350 képviselő volt jelen.

A parlamenti erőviszonyokról egyelőre nem sokat tudni. A szeptemberi választásokon pártok nem, csak egyéni jelöltek indulhattak. A testületbe a tálibok néhány képviselője mellett több tucatnyi exkommunista, az országot a nyolcvanas években irányító politikus is bekerült.

Az átláthatatlan erőviszonyok mindenképpen megnehezítik a képviselők törvényhozói munkáját, pedig a honatyáknak még sokat kell tenniük a szkeptikus afgán közvélemény meggyőzéséhez, írja a BBC. Sokuk tevékeny részese volt az elmúlt harminc év háborúinak - a tálibok és a volt kommunisták mellett az ország nemzetiségeinek vezető hadúrjai is bekerültek a parlamentbe.

"Tönkretették az országunkat, sosem lesznek a jövő Afganisztánjának a hasznára" - jellemezte harcias múltú képviselőtársait Malali Joya, a parlament egyik képviselőnője a BBC-nek. A törvényhozásban a kvóták miatt egyharmados lett a képviselőnők aránya. A nőjogi aktivista Joya szerint a hadurak és a régi rezsimek képviselői a női jogok elleni intézkedéseket terveznek, ő ezek ellen kíván harcolni.

A képviselőknek a megosztottság és az átláthatatlanság mellett még számos problémával kell megküzdeniük. Egyelőre nem megoldott a vidéki képviselők kabuli elszállásolása, nem jut iroda minden képviselőnek és a parlament egy régi börtönből kialakított épülete is hagy kívánnivalókat. A képviselőknek ráadásul semmilyen demokratikus tapasztalata sincs, bár ezen az afgán kormányzat és az amerikaiak egyhetes intenzív felkészülési programmal igyekeztek segíteni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.