Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Robbanás az afganisztáni magyar járőrök közelében

2006.10.16. 17:50
Egy házilag készített robbanószerkezet robbant hétfőn kora délután az afganisztáni Baghlan városában járőröző magyar katonák közelében, személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett - tájékoztatta Nagy Andrea Éva százados, az újjáépítési csoport sajtótisztje az MTI-t hétfőn.

Az Afganisztánban állomásozó Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) hétfőn az Afgán Nemzeti Rendőrség erőivel közös járőrözési feladatot hajtott végre Baghlan városban.

A járőr-feladat végrehajtása után a két katonai járművön szolgálatot teljesítő katonák éppen visszaindultak Pol-e Khumri városba, amikor magyar idő szerint 12.30 órakor, előttük 20 méterre, az út jobb oldalától másfél méterre felrobbant egy házilag készített robbanószerkezet - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Biztosították a helyszínt

A katonák az előírásoknak megfelelően biztosították a helyszínt, majd visszaindultak a táborba. Az MH PRT állományából kijelölt bizottság az afgán rendőrséggel és a nemzetbiztonsági szervekkel együttműködésben megkezdte az eset kivizsgálását, amely jelenleg is folyik.

A tartományi újjáépítési csoportokat (Provincial reconstruction team - PRT) eredetileg az amerikaiak hozták létre az afganisztáni tálib rendszer 2001-es megbuktatása után. Az első ilyen PRT 2002 végén jött létre, amerikai irányítás alatt. Később az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő, a NATO vezette ISAF is átvette ezt a módszert, amikor elkezdte kiterjeszteni mandátumát az ország vidéki részeire.

Civilek és katonák is részt vesznek a PRT-k munkájában

Afganisztánban az ISAF irányítása alatt kilenc ilyen PRT működik, bár ez a szám bővülni fog. Ez a folyamat indokolta a magyar tartományi újjáépítési csoport létrehozását is: a hollandok, akik eddig az észak-afganisztáni Puli-Humriban (Baghlan tartomány) működtettek PRT-t, idén áttették székhelyüket délre, s így az előbbi PRT irányítását át kellett vennie egy másik országnak.

A PRT egy sajátos megoldás, hiszen egyszerre szolgálnak benne katonák és civil szakemberek. A PRT-k első feladata létrehozásuk után az adott körzet biztonságának megteremtése. Ez az előfeltétele annak, hogy megkezdhessék a polgári feladatok ellátását. A magyar kontingens október 1-jére érte el műveleti képességét, amelynek során jelenleg mintegy 180 katona teljesít szolgálatot Afganisztánban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.