Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Szegregált afroosztályok az esélyegyenlőség érdekében?

2005.03.07. 17:26
Könnyebben felzárkóznának a fekete fiú tanulók az átlaghoz, ha elkülönített osztályokban tanítanák őket, véli egy brit esélyegyenlőségi politikus. Trevor Phillips javaslata a fekete apákat is nagyobb felelősségre nevelné. Tanárok és esélyegyenlőségi csoportok egyaránt tiltakoznak.

Tanuljanak elkülönített iskolai osztályokban a fekete fiúk, hogy javuljon iskolai teljesítményük, javasolja a brit Faji Esélyegyenlőségi Bizottság vezetője. Trevor Phillips javaslata korlátozná a nem gyerekükkel élő fekete apák láthatási jogát is, ha nem vesznek részt a szülői értekezleteken, adta hírül a BBC.

Az elmúlt évben a Karib térségből származó brit fekete fiúk az átlagnál sokkal rosszabbul szerepeltek a GCSE nevű, országos középiskolai vizsgán. A fekete lányoknál nem tapasztalható ez a tendencia, a GCSE-n jobban teljesítettek, mint a fehér fiúk.

Az apákra is hatnának

A fekete fiúk rossz teljesítményének oka Phillips szerint az önbizalom és a pozitív szerepminta hiánya lehet. Ehhez járul még hozzá az a köztük elterjedt vélekedés is, hogy okosnak lenni egyszerűen nem királyság. Phillips szerint a szegregált osztály az egyetlen eszköz, ami áttörést érhetne el ebben a helyzetben.

"Keményebb ráhatással arra kényszeríthetjük a fekete családfőket, hogy felelős apák legyenek" - mondta Phillips, aki szerint a családban is változtatni kell. A bizottság elnöke szerint több fekete férfi tanárra lenne szükség; ha szükséges, akár extra fizetéssel kellene őket az iskolákba csábítani.

A tanárok képviselői nem támogatják

Tanárok szerint ugyanakkor a rendelkezés összeütközne a rasszizmus elleni törvényekkel. "Nem célravezető, és ráadásul illegális is különleges elbánásra kiválogatni a fekete gyerekeket, mondta a Timesnak Martin Ward, a brit Iskolaigazgatók Szövetségének helyettes főtitkára. Szintén ellenezte az ötletet a brit tanárnők egyesületének vezetője, Chris Keates. Hozzátette, érti Phillips motivációit, és örül a törődésnek, de az ilyen súlyos problémákra az iskolák szakszerűbb megoldásokkal szolgálhatnának.

Shahid Malik, a Munkáspárt etnikai kisebbségi fórumának elnöke "pozitívnak" nevezte a szegregáció ötletét; szerinte az esélyegyenlőségi törvény is lehetőséget ad erre a rendelkezésre. Malik megjegyezte, Phillips szavait kontextusukból kiragadva kapták fel.

Az Operation Black Vote nevű, fekete-esélyegyenlőségi szervezet koordinátora üdvözli, hogy a javaslat a rossz tanulmányi teljesítmény mögött álló szociális tényezőkkel is számol. "Nekem jobban tetszene, ha a döntéshozók először erre a területre koncentrálnának, mielőtt magukat az áldozatokat kezdenék hibáztatni." Simon Woolley szerint a szegregáció a tanulókba szuggerálná a bukást. "Az is igaz, hogy a gengszterrap nem segít sokat" - tette hozzá.

Szélsőségesen liberális

Trevor Phillips máskor is tett meghökkentő kijelentéseket. 2004 októberében írt egy cikket, amely arra utalt, hogy a rendőrök többsége szerinte rasszista, ezt az állítást azonban később cáfolta.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!