Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Naponta ötvenezer új HIV-fertőzött

2000.12.01. 12:05
Naponta ötvenezer embert fertőz meg a HIV-vírus, és óránként háromszázzal több AIDS-beteg él közöttünk. A halálos kórral leginkább sújtott területeken a betegek kilencven százaléka nem is tud arról, hogy fertőzött. Hazánkban évről évre kevesebb pénzt szánnak a megelőzésre, pedig a szakértők szerint a balti államokból a közeljövőben újabb AIDS-hullám fenyegeti Európát.
Naponta 50 ezer embert fertőz meg HIV-vírus a világon, és egyes afrikai országokban, mint Zambia, Botswana, Zimbabwe a becslések szerint a lakosság egynegyede fertőzött, ám 90 százalékuk nem is tud erről. A Szaharától délre található területen él a világ AIDS-betegeinek hetven százaléka, mintegy 23 millió ember, és csupán Zimbabwéban hetente 1200 áldozatot szed a betegség. A fertőzöttek valamivel több mint fele nő; és a 15-19 éves lányokat hatszor nagyobb mértékben fenyegeti a fertőzés veszélye, mint a hasonló korú fiúkat. A fejlődő országokban a fertőzöttek több mint tíz százaléka, a betegek és a halottak mintegy negyede fertőzötten született csecsemő.

Ezúttal Keletről fenyeget újabb AIDS-hullám

A halálos kór robbanásszerű terjedéséről számoltak be a balti államokból a közelmúltban az ENSZ szakértői, ahol megfogalmazásuk szerint az intravénás drogosok között valóságos pusztítást végez a betegség. A három volt szovjet tagállam közül Litvániában még sikerül féken tartani a járványt, ám a két szomszéd országban úgy tűnik, erre már képtelenek.

A Vatikán, az AIDS és az erkölcs
Az AIDS-fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze az önmegtartóztatás, és az egyház "erkölcsileg megengedhetetlennek" tartja az óvszer használatát - jelentette ki csütörtökön a Vatikánban tartott AIDS-konferencián Javier Lozano Barragán mexikói érsek, az Egészségügy Pápai Tanácsának elnöke. A szentszéki tisztségviselő emlékeztetett: a Vatikán falai között nem ez az első ilyen összejövetel ebben a témában. Tavaly decemberben például konferenciát rendeztek "A katolikus egyház és a HIV/AIDS általi kihívás" címmel. Az érsek leszögezte: az AIDS leküzdésében a megelőzésnek van a legfontosabb szerepe. A szexuális kapcsolat révén történő fertőzés elkerülésének legjobb módja a házasságon belüli és kívüli önmegtartóztatás, még akkor is, ha ez ellentétes a mai "pánszexuális" társadalom szokásaival. A főpap indoklásában kifejtette, hogy az egyház abszolút mértékben tiszteletben akarja tartani az emberi élet méltóságát, ezért tartja "erkölcsileg megengedhetetlennek" az óvszer használatát. Egy új élet szexuális úton történő megfogantatásának a lehetőségét ugyanis az embernek nincs joga befolyásolni, arról csak Isten dönthet - mondta az érsek.

forrás: MTI

Különösen aggasztó a betegek számának növekedése a másfél milliós Észtországban, ahol tavaly még csak 57 HIV-vírushordozót tartottak nyilván, ám az év eleje óta 277 új esetet regisztráltak, és ebből 250-et a legutóbbi két hónapban. Észtország nem készült fel erre a csapásra: nincs pénz a tűcsereprogramokra, a drogosok rehabilitációjára, és az AIDS-betegek kezelésére. Lettország egy kicsit előbb eszmélt, ennek ellenére szintén nem tud hatékonyan fellépni az AIDS ellen. Az országban az idén 389 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, -1998 óta 880-at - míg 1990 és 1997 között csupán 86-ot. A betegség főleg a homoszexuális közösséget sújtja, de itt is folyamatosan nő a betegek között a drogos, és a szakemberek attól tartanak, hogy az AIDS átterjed a lakosság más rétegeire is, amelynek már konkrét jelei is tapasztalhatóak. Közép-Európában egyelőre még a homoszexuálisok fertőzöttsége dominál, ám Lengyelországban, Szlovéniában és Horvátországban már jelentősen megnövekedett a drogos áldozatok száma is. Romániában mintegy négyezer olyan AIDS-beteg gyermeket tartanak számon, akik valamilyen orvosi beavatkozás során kapták meg a halálos kórt.

Hazai tendenciák

Hazánkban 1985 óta 868 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ám a betegek számát körülbelül 3000-4000-re becsülik. A magyarországi tendenciák számos ponton eltérnek a világ többi államában tapasztalható jelenségektől, mert míg máshol a fertőzöttek 42 százaléka a nők közül kerül ki, addig nálunk ez a szám csupán 13 százalék. Ugyancsak egyedi jelenség, hogy hazánkban még nem regisztráltak az intravénás drogbetegek körében HIV-fertőzöttet. Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság (NAB) titkárának tájékoztatása szerint itthon jellemzően szexuális úton terjed a betegség, és elsősorban a homoszexuálisokat sújtja. A NAB idén 50 millió forinttal támogatta a különböző szervezetek AIDS-megelőző felvilágosító munkáját és szűrőprogramjait, és hazánkban minden kezelt beteg a nyugati államokban is használt gyógyszereket kapja, a gyógyításra és megelőzésre szánt állami keret azonban évről évre csökken.

Szűrés és kezelés

Az országban számos intézetben végeznek ingyenes anonim teszteket, amelyek önköltsége 200-300 forint. Ha a tesztelt HIV-pozitívnak bizonyul, a vizsgálatot megismétlik, ezúttal névvel és személyi adatokkal együtt. Hazánkban a felnőtt HIV/AIDS-betegeket a fővárosi Szent László kórház fertőző belosztályán kezelik. Jelenleg 360 felnőttet és 8 gyermeket gondoznak itt, közülük 249 beteg részesül gyógyszeres kezelésben, akiknek Dr. Bánhegyi Dénes, a kórház fertőző belosztályának vezetője szerint a hazánkban három éve bevezetett, úgynevezett ,,nagyhatású antiretrovirális kezelés" (highly active antiretroviral treatment, HAART), népszerű nevén a "koktél" hatására jelentősen javult az életkilátása és életminősége. A HAART eredményeként a betegek több mint 80 százaléknál lelassul, illetve megáll a betegség előrehaladása, megszűnik az immunrendszer romlása, sőt gyakran tapasztalják a súlyosan károsodott immunrendszer kifejezett javulását, melynek eredményeként a beteg kikerül az életveszélyes állapotból, és akár újból munkaképessé válik.

Takarékoskodnak a megelőzésen

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat adatai szerint évente körülbelül 2000-en jelentkeznek szűrésre, ám a vizsgáltak száma ennél jóval nagyobb. Ez abból adódik, hogy sokan inkább a kötelező AIDS-szűréssel kiegészített véradásra jelentkeznek ahhoz, hogy megtudják, fertőzöttek-e. A vizsgáltak száma így évente körülbelül ötvenezer fővel egészül ki. Aggasztó jelenség, hogy a prevencióra szánt összegek csökkenésével párhuzamosan egyre kevesebb fiatal jelentkezik szűrésre, és a legveszélyeztetettebb korosztály körében ,,túl nagy a szexuális bizalom": 75 százalékuk ugyanis alig, vagy egyáltalán nem használ óvszert. Emellett a szolgálat szerint évről évre növekszik az ,,alternatív szexuális szórakozást" kedvelők, az intravénás drogosok és a külföldiekkel létesített alkalmi szexuális kapcsolatok száma.

Acquired Immunodeficiency Syndrome - amit a betegségről tudunk
Röviden AIDS -az immunrendszer halálos betegsége, amit a HIV (human immunodeficiency virus) okoz. AIDS-nek a HIV-fertőzés utolsó fázisát nevezik, amikor a különböző szövődményes betegségek is jelentkeznek. Az első hivatalosan elismert AIDS-eseteket 1981-ben Los Angelesben regisztrálták. Eleinte az AIDS inkább a homoszexuális férfiak körében terjedt, de hamarosan a heteroszexuálisak is veszélyeztetté váltak. A betegség ágensét 1983-ban különítették el, és 1985-ben dolgozták ki a felderítésére alkalmas tesztet. A HIV-fertőzés vér, ondó, hüvelyváladék vagy anyatej útján terjed. Sokan - ezek közül számottevően hemofiliások - nem tesztelt, fertőzött vér vagy vérkészítmények miatt kapták meg a betegséget.

A betegség lappangási ideje körülbelül 10 év, de tudnak olyan esetről is, amikor ennél is tovább tünetmentes volt a vírusfertőzött beteg. A HIV a fehérvérsejtek egy speciális osztályát, az immunrendszer számára kritikusan fontos segítő T-limfocitákat vagy T4-es segítő sejteket támadja. Ezek a sejtek felelősek a védelemben valamilyen szerepet játszó összes többi sejt riasztásáért. Miután a HIV integrálódott a T4-es sejtbe lassíthatja működését, vagy szét is rombolhatja azt teljes egészében. A legtöbb vírussal ellentétben a HIV-vírus úgy változtatja meg a megtámadott sejtek szerkezetét, hogy a saját genetikai kódját építi be a megfertőzött sejt anyagába. AIDS a T4-es sejtek számának bizonyos kritikus érték alá csökkenését követően alakul ki. Két domináló víruscsoportot különítettek el: HIV-1 és HIV-2 néven. A két vírus genetikai anyaga 60 százalékban azonos. A két típus nagyjából egyformán viselkedik, ám a HIV-2 sokkal lassabban terjed, és sokkal lassabban fejlődő AIDS-betegséget okoz.

A betegség megelőzésére egyelőre még nem sikerült gyógyszert vagy oltást kidolgozni. A prevenció a szexuális viselkedés megváltoztatására, illetve az intravénás droghasználók számának csökkenésére összpontosít. Az orvosok eleinte csak az adódó betegségek kezelését tudták elvégezni, ma már léteznek az AIDS kialakulását lassító gyógyszerek (angol nevük: azidothymidine AZT, vagy zidovudine; 3TC; dideoxyinosine). Egy újonnan kidolgozott terápia, a ,,nagyhatású antiretrovirális kezelés" népszerű nevén a "koktél" hatására jelentősen lecsökken az AIDS kialakulásának folyamata.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.