Előd
5 °C
12 °C

Holttestek után kutatnak a Szent Gotthárd alagútban

2001.10.26. 10:47
A tűzoltóknak sikerült ellenőrzésük alá vonni a Szent Gotthárd alagútban kialakult tüzet, és pénteken a mentősök újrakezdik a holttestek keresését. A hivatalos adatok szerint tizenegyen meghaltak, és százhuszonnyolc embert eltűntnek nyilvánítottak. Szállítási szakértők szerint az alagút lezárása Olaszországnak jelentős gazdasági veszteséget okozhat.

Sikerült ellenőrzésük alá vonni a Szent Gotthárd alagútban a szerdai baleset következtében kialakult tüzet, így a mentősök pénteken újrakezdhetik a holttestek utáni kutatást. A hivatalos adatok szerint tizenegy áldozata van a szerdai balesetnek: két kamion ütközött az alagút szélétől másfél kilométerre. Az egyik kamion sofőrje túlélte a balesetet: szerinte gumidefektet kapott a vele szembe jövő kamion, a cikcakkban érkező autót nem lehetett kikerülni.

Nem pontos az eltűntek listája

Az egyik kamion autóabroncsokat szállított, többen a kigyulladt gumik füstjétől haltak meg - ismertették a hatóságok. Az áldozatok száma a pénteki keresések után tovább nőhet, miután 128 eltűntet tartanak nyilván. Az eltűntek listája nem a legpontosabb - mondja a rendőrség - az aggódó rokonok, barátok többször is bejelenthették szeretteik eltűnését.

A baleset gócpontjában 10-40 kiégett és a nagy tűztől összeolvadt gépjármű lehet, a mentési munkát végzők szerint az előbb az alagút mennyezetének biztosításához kell hozzáfogni - a baleset után egy része beomlott -, majd biztonságban bemehetnek a baleset színhelyére.

"Pokoli látvány"

A helyszínt megtekintő svájci elnök, Moritz Leuenberger alig talált szavakat a baleset leírására. "Pokoli látvány" - mondta az alagút déli kijáratánál fekvő Airolo városába tett látogatása során. Az alagút olyannyira megtelt füsttel, hogy a kijárattól alig néhány méternyire is találtak füstmérgezésben meghalt embereket, akik már nem tudtak kijutni.

Az alagút több hónapig zárva marad

A hatóságok nem merik megjósolni, hogy mikor fogják megnyitni a Szent Gotthárd alagutat a forgalom előtt: a helyi rendőrfőnök szerint a baleset kivizsgálása egy hetet vesz igénybe, még egy hét szükséges a roncsok elszállítására, így az újjáépítési munkálatok november közepén megkezdődhetnek. "A legfontosabb a mentési munkálatokat végzők biztonsága" - szögezte le Marco Borradori, a svájci parlament tagja.

Leunenberger államfő szerint több hónapig is zárva maradhat a Szent Gotthárd alagút, és arra kérte Svájc szomszédjait, alternatív útvonalakat keressenek. A szállítási szakértők szerint Olaszország fogja megsínyleni legjobban a balesetet: az ugyancsak baleset miatt 1999-ben bezárt Mont Blanc alagutat a tervek szerint ez év végén nyitják meg, de pontos dátumot senki sem tud mondani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.