Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Iraki ügynökök az arab hírtelevízióban

2003.05.11. 11:38
Az iraki titkosszolgálat ügynököket épített be az al-Dzsazíra szerkesztőségbe. Az ügynökök bin Laden leveleket továbbítottak, és aranyban kapták a fizetséget.
Az iraki titkosszolgálat ügynököket épített be az arab al-Dzsazíra műholdas tévé szerkesztőségbe, hogy befolyásolja az utóbbi években világhírnévre szert tett társaság hírszolgáltatását, írta Bagdadban fellelt iratok alapján a The Sunday Times.

A vezető brit vasárnapi lap szerint a megbuktatott iraki rezsim hírszerzése három ügynököt tartott az "arab CNN"-nek is nevezett befolyásos tévé szerkesztőségében. A dokumentumok "a bagdadi rendszer eszközének" nevezték a katari székhelyű tévéállomást, amelyet becslések 35-50 millióan néznek az arab világban.

Az iratok egyike arról tanúskodik, hogy közvetlen kapcsolat volt az iraki hírszerzés és Mohamed Dzsaszim el-Ali, az al-Dzsazíra vezérigazgatója között is. Az iraki befolyásolás egyik példájaként említi a The Sunday Times hogy a bagdadi vezetés még 1999-ben megakadályozta egy műsor levetítését a Halabdzsa kurd falu ellen 1988-ban elkövetett iraki vegyi támadásról, amelynek több ezer áldozata volt.

Arany ékszerekkel fizettek

Egy másik titkosszolgálati irat szerint a tévéállomás egyik iraki alkalmazottja két levelet is továbbított Bagdadba Oszama bin Ladentől, a 2001. szeptember 11-ei merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat vezetőjétől. Irak katari nagykövetségének egyik tisztviselője külön jelentésben emlékezik meg e munkatárs szolgálatairól; a jelentés szerint Bagdad arany ékszerekkel fizette ki az al-Dzsazíránál dolgozó ügynöke tevékenységét.

Az al-Dzsazíra főleg azután tett szert nemzetközi ismertségre, hogy több videoüzenetet is sugárzott Oszama bin Ladentől. Nyugati hírszerzési körökben sokan vitatják, hogy volt-e intézményes kapcsolat Szaddám Huszein volt iraki elnök és az al-Kaida között, de a brit sajtó a háború óta több olyan dokumentumot ismertetett, amelyek szerint létezett ilyen kapcsolat.

Titkos operatőrök

Az al-Dzsazíránál a The Sunday Timesnak hivatalosan azt mondták, hogy az iraki munkatársnak már korábban felmondtak, de egy kollégája szerint csak szabadságon van.

A brit lap által fellelt bagdadi iratok szerint azonban a katari tévénél még két iraki titkosszolgálati ember dolgozik, mindketten operatőrként.

Az al-Dzsazíra az iraki háború idején is felzúdulást keltett Londonban és Washingtonban azzal, hogy fogságba esett és halott szövetséges katonákról mutatott be képsorokat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.