Auguszta
5 °C
22 °C

Az al-Dzsazíra mégis visszahívja újságíróit Irakból

2003.04.09. 02:41
Az arab al-Dzsazíra visszahívja Irakban dolgozó munkatársait, miután kedd reggel életét vesztette a televízió jordániai újságírója. A katari székhelyű televíziós csatorna nem tudja szavatolni munkatársai biztonságát.
Az al-Dszazíra arab tévécsatorna visszahívja Irakból tudósítóit, miután kedden egy amerikai légicsapás következtében Bagdadban életét vesztette egyik újságírója. Ibrahim Hilal, az al-Dzsazíra főszerkesztője a katari székhelyű műholdas tévéállomás dohai sajtóértekezletén elmondta: úgy ítéli meg, hogy egyetlen Irakban dolgozó újságírójuk sincs biztonságban, még az amerikai csapatokkal tartó tudósító sem. A tévéállomás, mivel nem tudja szavatolni Irakban dolgozó újságírói biztonságát, valamennyiüket vissza kívánja hívni a háború sújtotta országból.

Az al-Dzsazírát négy újságíró tudósította Bagdadból. Emellett egy munkatársuk az amerikai csapatokkal együtt tartva a dél-iraki Násziríjából küldte jelentéseit, egy másik újságíró pedig az észak-iraki Moszulból tudósított. Az al-Dzsazíra máris távozásra szólította fel násziríjai munkatársát. Moszulban dolgozó kollégájukat pedig, aki a helyi kórházból küldte jelentéseit, az egészségügyi intézmény vezetői szólították fel az épület elhagyására, attól tartva, hogy a kórház is támadás célpontjává válhat.

Az al-Dzsazíra bagdadi irodáját kedden reggel érte bombatalálat. A támadás következtében Tárik Ajub, a televízió jordániai újságírója életét vesztette, egy kollégája pedig megsebesült. Az al-Dzsazíra bagdadi kirendeltsége az iraki tájékoztatási minisztérium épületének közelében működött.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!