Vilma
-7 °C
4 °C

Újabb halálbrigádokkal fenyegeti az USA-t az al-Kaida

2004.02.24. 14:34
Újabb támadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat az al-Kaida terrorszervezet vezérének jobbkeze. Magnószalagról sugárzott beszédében, amelyet kedden tett közzé a dubaji székhelyű al-Dzsazíra televízió, Ajman az-Zavahiri "új halálbrigádokról" beszél, amelyek lecsapni készülnek.
"Bush, erősítsd meg védelmedet és fokozd a biztonsági intézkedéseidet, mert a muzulmán nemzet, amely légiót küldött New York és Washington ellen, elszánta magát, hogy újabb légiókat indítson útnak, amelyek sóvárognak a halál és a paradicsom után!" - mondja a szalagon Zavahiri.

"Gyűlölködő kereszteslovag"

A felvétel nyilvánvalóan a közelmúltban készült, mivel Zavahiri utal benne az amerikai elnök, George Bush egy januárban mondott beszédére is. A terroristavezér hazugságnak minősíti Bush azon állítását, amely szerint csapatai letartóztatták az al-Kaida tagjainak kétharmadát.

Egy másik tévéadó, az al-Arabíja által bejátszott másik beszédben Zavahiri ellenségnek nevezi a Francia Köztársaság elnökét. Jacques Chirac "gyűlölködő kereszteslovag", aki meg akarja tiltani muzulmán hitű leányoknak, hogy fejkendőt viseljenek az állami iskolákban - mondja a szalagon Zavahiri.

"Hitetlen rezsimek"

Egyúttal bírálja a kairói al-Azhar iszlám egyetem sejkjét, Mohamed Tantavit is. A mérsékeltnek tekintett sejk december 30-án kifejtette: a nem iszlám vallású országokban a hatóságnak joga van a fejkendő viselésének korlátozásához.

A muzulmán hitű lányoknak és asszonyoknak csak ott írja elő a Korán a kendőviselést, ahol a helyi lakosság többsége igazhitű; másutt igazodniuk kell a helyi előírásokhoz.

A Zavirinak tulajdonított hang felszólítja a muzulmánokat, hogy katonai eszközökkel harcoljanak a "hitetlen rezsimek", így az amerikai kormány, Hamid Karzai afgán elnök kormánya és az iraki ideiglenes kormányzótanács ellen. Ezekkel ugyanis értelmetlen a párbeszéd vagy más békés módszerek alkalmazása.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!