Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Négyszáz al-Kaida tagot küldött haza Teherán

2002.08.15. 20:58
Több mint 400 Iránban letartóztatott al-Kaida-tagot adott ki állampolgárságuknak megfelelő országok számára a teheráni kormány. Az iráni kormány kedden jelentette be a legutóbbi kiadatást, amelynek során 16 szaúdi származású feltételezett terroristát adtak át Szaúd-Arábiának. Washington diplomáciai úton szerette volna elérni, hogy a terroristák Guantanamóra kerüljenek.
A reformista újságírók által létrehozott Emruz nevű internetes újság állítása szerint egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő közölte velük azt az adatot, hogy több mint 400 Iránban letartóztatott al-Kaida-tagot adott ki állampolgárságuknak megfelelő országok számára a teheráni kormány. A hivatalos tájékoztatás ugyanakkor csak 150 al-Kaida tagról beszél, akiknek többsége szaúdi, kuvaiti, jemeni és pakisztáni volt.

Csendben hazaküldték őket

Teherán február 18-án jelentette be, hogy közel 150 "al-Kaida-szimpatizánst" vettek őrizetbe, akik a szomszédos Afganisztánból érkeztek az országba, de Kamal Harazi külügyminiszter elutasította az Egyesült Államokba való kiadatásukra vonatkozó követelést, amelyet Washington különböző diplomáciai csatornákon megfogalmazott. Az iráni sajtóban fel-felröppen a híresztelés, hogy az év elején mintegy 200 pakisztánit vettek őrizetbe a terrorszervezettel való együttműködés gyanújával, de ezt a hírt sem a kormányzat, sem a pakisztáni nagykövetség nem erősítette meg.

A teheráni kormány az utóbbi hónapokban csendben kiadta Egyiptomnak, Jordániának és Szaúd-Arábiának az al-Kaida terrorszervezet Afganisztánból Iránba menekült arab tagjait - írta hét végi számában a The Washington Post. Szaud el-Feiszal herceg, Szaúd-Arábia külügyminisztere az amerikai napilapnak nyilatkozva megerősítette a kiadások hírét, és leszögezte: ez jó példa arra, hogy Irán elkötelezte magát a terrorizmus elleni harcra.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.