Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Újjászerveződik az al-Kaida

2002.12.18. 11:00
Az al-Kaida az eddigi intézkedések ellenére él és virul. Akadálytalanul hozzáfér pénzforrásaihoz, sőt, új kiképzőtáborok létrehozásán dolgozik. A szervezet felszámolásához összehangoltabb akciókra van szükség - áll az ENSZ szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.
Titkosszolgálati információk szerint az al-Kaida új kiképzőtáborok kiépítésén dolgozik Kelet-Afganisztánban, nem messze a pakisztáni határtól - áll a szerdán nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentésében. A dokumentum megállapításai szerint az al-Kaida a terrorizmus elleni harc ellenére jelentős pénzforrásokhoz jut, tagjai továbbra is különösebb nehézségek nélkül utazgatnak a világban.

A jelentést készítő szakértői csoport vezetője, Michael Chandler elmondta, hogy nem találtak összefonódásokat az al-Kaida és az iraki rezsim között. A dokumentum szerint viszont jelentős a veszély, hogy Bin Laden szervezetének a közeljövőben sikerül "piszkos bombát" előállítania.

Tökéletesen szervezetlen szervezet

A jelentés sokkal összehangoltabb fellépést tart szükségesnek az al-Kaida felszámolásra. Mint a szerzők fogalmaznak, a terrorszervezetet nem képes egyetlen állam vagy államcsoport leküzdeni, ehhez a rendőrségek és a titkosszolgálatok világméretű együttműködésére van szükség. Decentralizált felépítése és viszonylag egyszerű vezetési struktúrája miatt ugyanis az al-Kaida rugalmasan reagál a felszámolására tett kísérletekre, ezért - írja a jelentés - továbbra is súlyos biztonsági kockázatot jelent a világ számára.

További nevek

Chandler egy aktualizált lista összeállítását szorgalmazza a veszélyesnek tartott terroristákról. Jelenleg 92 csoportot és 232 személyt tudnak összefüggésbe hozni a szervezettel, a jelentésben további 104 olyan személyt és csoportot neveznek meg, akik vagy amelyek jelenleg még nem szerepelnek az Egyesült Államok listáján.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.