Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Késhet az orosz államadóság visszafizetése

2003.01.10. 07:27
Az újév és az ortodox karácsony miatt elmaradt az államadóság rendezésének technikai kérdéseiről szóló megállapodás aláírása, ezért késhet az orosz államadóság utolsó részletének visszafizetése. Végső esetben László Csaba pénzügyminiszter utazhat Moszkvába a szerződés aláírására, a pénz azonban így is késhet néhány napot.
Késhet az orosz államadóság utolsó, 92 millió dolláros részletének visszafizetése - értesült a Népszabadság. Az adóság rendezéséről Medgyessy Péter decemberi moszkvai útján állapodott meg Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnökkel, eszerint az orosz félnek január 20-ig kellene fizetnie. A miniszterelnöki látogatás utolsó pillanatában született elvi megállapodás szerint még 2002-ben tisztázták volna a megállapodás technikai részleteit.

Késés az ünnepek miatt

Magyar részről ennek megfelelően Salgó István, a pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a két ünnep között Moszkvába utazott, és Budapestre várták Szergej Kolotuhint, az orosz részről megbízott pénzügyminiszter-helyettest. Kolotuhin azonban sem 2002-ben, sem az időpontként szintén felmerült január 2-án nem érkezett Magyarországra, így elmaradt a megállapodás véglegesítése - írja a Népszabadság.

Szabadságon az orosz tárgyaló

A késedelmet az újévi ünnepek, valamint az azt követő ortodox karácsony késleltette - tájékoztatta a napilapot a pénzügyminisztérium sajtóirodája. Ettől függetlenül a "kérdéses 92 millió dollár másfél-két héten belül megérkezhet" - mondta el a Népszabadságnak Máté Dániel szóvivő. További késedelmet okozhat azonban, hogy az orosz tárgyaló, Kolotuhin január 20-ig szabadságon van. Ugyan a megállapodást akár nagyköveti szinten is aláírhatják, mindkét ország megfelelő rangon kívánja kezelni az egyezményt. A napilap információi szerint nem kizárt, hogy László Csaba utazik ki Moszkvába az egyezmény aláírására, az adóság visszafizetése azonban így is késhet néhány napot.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.