Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Csehország igent mondott az EU-ra

2003.06.14. 15:26
Az előzetes felmérések szerint a cseh választópolgárok 81 százaléka támogatja hazája csatlakozását az Európai Unióhoz. A jobboldali pártok szimpatizánsai 90, míg a kommunisták hívei 46 százalékban szavaztak igennel. A részvételi arányt 57 százalékosra becsülik.
Becslések szerint a cseh választók 81 százaléka igent, míg 19 százaléka nemet mondott a pénteken és szombaton lezajlott csehországi európai uniós népszavazáson - jelentette a választási helyiségek bezárása után cseh közszolgálati televízió.

Csehország sikere

A becslést a CS and C közvélemény-kutató intézet készítette a választási helyiségekből kilépő állampolgárok válaszai alapján. A nem hivatalos végeredményt délután öt órára ígérte a központi választási bizottság. Vladimír Spidla kormányfő a végeredmény nyilvánosságra hozatala után nemzetközi sajtóértekezletet tart. Cyril Svoboda külügyminiszter a becslés eredményére reagálva kijelentette, hogy amennyiben beigazolódik, akkor ez az egész Cseh Köztársaság sikere lesz.

A népszavazáson a választásra jogosultak mintegy 57 százaléka vett részt a becslés szerint. A szavazók többsége már pénteken az urnákhoz járult, hogy nyugodt hétvégéje legyen. A felmérés szerint Csehország Európai Unióhoz történő csatlakozását leginkább a fiatalabb és az idősebb generáció támogatta, míg a középkorúak valamivel tartózkodóbbak voltak.

Különösebb problémák nélkül

Az idősebbek támogatása egyfajta meglepetés, mert a korábbi felmérések azt jelezték, hogy köztük sokan ellenzik a csatlakozást. Politikai szempontból a jobboldali pártok hívei több mint 90 százalékos arányban voksoltak a csatlakozásra, míg a kommunisták körében a támogatás csak 46 százalékos volt. Ez is egyfajta meglepetés, mert a párt vezetősége a csatlakozás elutasítását tanácsolta tagjainak.

A kétnapos népszavazás, amely az önálló Csehország történetében az első volt, rendben és különösebb problémák nélkül zajlott le. Pénteken egy kisvárosban másfél órára le kellett állítani a voksolást, mert valaki azt állította, hogy pokolgépet helyezett el az egyik választóhelyiségben. A hír vaklármának bizonyult.

Buli a Hradzsin téren

Az esti órákban Prágában a Hradzsin téren nagyszabású koncertet rendeznek a népszavazás eredményének megünneplése céljából. Ezen a cseh könnyűzene csillagai mellett vezető politikusok is megjelennek.

A tíz tagjelölt ország közül hetedikként Csehország is igent mondott az Európai Unióra. Málta, Szlovénia, Magyarország, Litvánia, Szlovákia és Lengyelország választópolgárai már korábban jóváhagyták az uniós csatlakozást.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.