Zalán
6 °C
19 °C

Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról

2000.03.27. 15:24
Az Antarktisz Ross elnevezésű jégmezőjéről hatalmas jéghegy vált le nemrégiben. A tábla kiterjedése 11 ezer négyzetkilométer, vagyis akkora, mint Jamaica, és ezzel valószínűleg a legnagyobb ilyen képződmény, amelyet a kutatók valaha felfedeztek.

Akkora, mint Jamaica
A jéghegy észak felé sodródik, és kiterjedése miatt aligha olvad el hamar. Remélhetőleg azonban nem veszélyezteti majd a déli félteke hajózását, mert a sarkvidéki tengeráramlási viszonyok miatt várhatóan az Antarktisz közelében marad majd. A tábla olyan hatalmas, hogy az Antarktiszon - ahol évente csupán 2-3 centiméternyi csapadék hullik - legalább egy évszázadba kerül majd, amíg pótlódjon a most elvesztett jégmennyiség.

A jéghegyek leválása, és ezt követő elolvadása egyesek szerint a globális felmelegedéssel is összefügg. Az üvegházhatás mindeddig nem elég részletesen vizsgált következményeit jósolhatja meg azonban egy friss kutatás, amelyről amerikai óceanográfusok számoltak be.

A tudósok számára minden eddiginél megalapozottabb adatokat nyújtott az a méréssorozat, amelynek eredményeként kiderült: a világtengerek hőmérséklete valóban növekszik, vagyis bolygónkon újabb jele mutatkozik a globális felmelegedésnek. Az üvegházhatás létezése ma már közhelynek számít, a mostanihoz hasonló, széleskörű vizsgálódás azonban még nem történt ezen a területen.

Veszélyben az Antarktisz jege
Egy számítógépes előrejelzés már korábban megjósolta, hogy ha a globális felmelegedés valóban érvényesül a Földön, akkor a világtengerek hőmérsékletének is emelkednie kell. Ezt a hipotézist most igazolta az óceanográfusok egy csoportja, akik összesen ötmillió - 1948 és 1996 közötti - mérési eredményt hasonlítottak össze.

A méréseket az Atlanti-, az Indiai- és a Csendes-óceánban végezték, s ezek szerint háromszáz méterrel a víz felszíne alatt 1/20-ad fokkal emelkedett csaknem fél évszázad során a hőmérséklet, a víztükör közelében viszont körülbelül egynegyed fokkal, tehát sokkal nagyobb mértékben melegedtek fel a világtengerek felső rétegei.

Ezek a hőmérséklet-változások jelentéktelennek tűnnek a laikusoknak, ám a szakértők számára egyértelműen aggasztó jelek - mondta Sydney Levitus, az óceánok klímájával foglalkozó amerikai országos laboratórium vezetője. Levitus szerint az eredmények azt is igazolják, hogy a számítógépes előrejelzések megbízhatóan jósolják meg a természetben lejátszódó folyamatokat (legalábbis egy részüket).

A vízszint emelkedése a partmenti városokat is veszélyezteti
Mindez azt jelenti, hogy az üvegházhatást okozó gázok (így például a széndioxid) egyre nagyobb hatással vannak a Föld klímájára - mondta a laborvezető. Szkeptikusok korábban azt állították, hogy a komputeres előrejelzések nem váltak be, mert a Föld nem melegedett fel annyira, mint amennyire azt korábban jósolták. Levitus szerint azonban éppen az ő méréseik bizonyítják azt, hogy a "hiányzó hőt" az óceánok vették fel.

A Levitus vezetésével most elkészült tanulmány egyébként nem részletezi, hogy miért melegednek fel az óceánok. Annyit mindenesetre a kutatók megjegyeznek, hogy valószínűleg emberi tevékenység és természeti tényezők egyaránt közrejátszhatnak a folyamatban.

Ha már az okairól nem tudunk meg sokat, az üvegházhatás következményeiről számos jóslat áll rendelkezésre: az ökológiai és ökonómiai hatások közül a CNN például megjegyzi, hogy 2100-ig akár egy méterrel is emelkedhet az óceánok szintje, ami olyan part menti városokat fenyeget az Egyesült Államokban, mint New York, Miami és Washington.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!