Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Újabb anthrax-fertőzés Floridában

2001.10.08. 16:16
Az FBI hétfőn bejelentette: sürgősen kivizsgálják, hogy a múlt héten lépfenében (anthrax) elhunyt férfi munkatársa hogyan fertőződött meg ezzel az igen ritka betegséggel. A vasárnap megkezdett büntető légicsapások miatt Amerika és Nagy-Britannia egy esetleges biológiai háborútól tart.

Az FBI hétfőn közölte: Atlantában újabb anthraxszal fertőzött személyt fedeztek fel. A fertőzött személyről részleteket nem árultak el, de azzal a férfival dolgozott egy irodában, aki múlt pénteken - tüdejében felfedezett anthrax miatt - hunyt el. Az FBI a szóban forgó épületet lezárta és a fertőzés gócát kutatja.

A lépfenét 1976 óta nem fedeztek fel az Amerikai Egyesült Államokban. A mostani második fertőzöttről szóló hírek aggasztják a lakosságot, miután a vasárnapi légicsapások után több állam kormánya is kijelentette: a terroristák biológiai fegyvereket is bevethetnek.

A második esetről szóló hírek után az első eset kivizsgálását is felgyorsították. A szeptember 11-i terrortámadás gyanúsítottjai rövid ideig Floridában éltek, ahol gabonák permetezésére alkalmas repülőgépekről gyűjtöttek információkat. A hatóságok attól tartanak, hogy az információgyűjtés egy lehetséges biológiai vagy kémiai fegyverrel elkövethető támadáshoz volt szükséges.

Anthrax
Az anthrax egy súlyos, fertőző betegség, amelyet baktérium terjeszt. A szervezetbe belélegzés által vagy a szájon át juthat be. Tünetei hét napon belül jelentkeznek, belélegzés esetén kezdetben megfázáshoz hasonlóak, szájon keresztüli fertőzésnél bélgyulladás, vérhányás, heveny hasmenés kíséri. A halál 24 órán belül bekövetkezhet. A lépfene antibiotikumokkal, többek közt penicillinnel gyógyítható, oltással meg is előzhető.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.