Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Antraxot találtak egy marylandi tóban

2003.05.12. 11:00
Antrax nyomaira bukkantak Steven Hatfill, a 2001-es antrax-pánik miatt már gyanúba keveredett biológus lakhelyének közelében. A marylandi tóban talált minta az azonosításhoz kevés, a hatóságok a víz lecsapolását tervezik további nyomok reményében. Hatfill tagad, a hatóságok bizonyíték híján nem tartóztattak le senkit.
Antrax nyomaira bukkantak egy marylandi tóban az FBI nyomozói. A Frederick városa mellett fekvő kis tóban a CNN értesülései szerint több laboratóriumi eszközt, köztük egy spórákat tartalmazó műanyagcsövet is találtak.

A nyomozók szerint a lelet nagyban segítheti a 2001 szeptemberi terrortámadást követő antrax-pánik miatt indított nyomozást. A terrortámadást követő hónapokban két demokrata szenátor, egy New York-i tévétársaság és egy floridai bulvárlap szerkesztősége kapott lépfenespórákat tartalmazó leveleket. A spórák belélegzése miatt öten, köztük két postai dolgozó vesztette életét.

Lecsapolják

A tóban talált minta azonban a CNN értesülései szerint túl kevés ahhoz, hogy összehasonlító vizsgálatokat végezzenek rajta a pánik idején talált spórákkal. Az FBI ezért a tó lecsapolását tervezi - mondta el a CNN-nek Jennifer Dougherty a kisváros polgármestere.

A gyanúsított a szomszédban lakik

A tó egyébként Fort Detrick, az antrax-ügyben már meggyanúsított biotechnológus tudós, Steven Hatfill lakóhelye közelében van. Hatfillnél 2002-ben több házkutatást is tartottak, és bár semmilyen bizonyítékot nem találtak érintettségére, mégis elvesztette állását.

Érdeklődnek

"Az FBI a pokol befagytáig kutakodhat nyomok után az egész bolygón, akkor se fog bizonyítékot találni Hatfill érintettségére" - nyilatkozta a CNN-nek a tudós szóvivője. John Ashcroft igazságügyi miniszter szerint Hatfill "érdeklődésre számot tartó személy", bár azt még a minisztériumi források is elismerik, hogy nem találtak bizonyítékot bűnösségére. A hatóságok véleménye szerint nincs szükség letartóztatásra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.