Gyöngyi
2 °C
13 °C

Lezárták a lépfenével fertőzöttek irodáját

2001.10.09. 11:10
Az FBI dolgozói lezárták és tüzetesen átvizsgálják azt a háromemeletes épületet, ahol a két floridai férfi lépfenével fertőződött meg. A vizsgálat célja kideríteni: az irodaépületben talált bacilust mesterségesen hozták-e létre, és hogyan került az épületbe.

A floridai Boca Raton-i irodaházban többek között a The Sun, a The National Enquirer és a The Globe bulvárlapokat kiadó American Media Inc. székhelye volt. A háromemeletes épületet az FBI lezárta, és minden szellőzőnyílást, bejáratot megvizsgálnak, hogy kiderítsék: hogyan került az irodaházba az antrax bacilusa. Az FBI szerint a bacilus postai úton vagy a szellőzőnyíláson keresztül juthatott az épületbe.

Bob Graham floridai szenátor orvosok tájékoztatására hivatkozva kijelentette: a bacilusokat emberek juttatták be az épületbe.

Az első fertőzött meghalt

Az orvosok tizenöt napra elegendő antibiotikumot adtak a megvizsgált alkalmazottaknak, és további negyvenöt napra kötelezővé tették a gyógyszer szedését
Az első lépfenés beteget pénteken fedezték fel: Bob Stevens fényképészként a bulvárlapok egyikénél dolgozott. A férfinél tüdőantraxot fedeztek fel: a betegségnek ennek a formája - még akkor is, ha korai stádiumában fedezik fel - legtöbbször végzetes. A férfi még pénteken elhunyt.

Elővigyázatosságból az irodában dolgozó alkalmazottaknál a hatóságok ellenőrizték, hogy nem fertőződtek-e meg hasonló bacilussal. Az orvosok vasárnap egy második férfinál is felfedezték a lépfene nyomait: a 73 éves levélhordó, Ernesto Blanco orrüregében fedezték fel a bacilust, ám a férfi nem betegedett meg. A hatóságokat még jobban aggasztja, hogy az elhunyt fotóriporter számítógépének billentyűzetén is a betegséget okozó bacilust találtak. Ez azért veszélyes, mert a lépfene bizonyos formái akár így is tovább terjedhetnek.

Éjjel gyorstesztelték az épületben dolgozókat

A hatóságok még vasárnap éjjel gyorstesztre hívták be az épületben dolgozó több mint 300 embert: az alkalmazottak éjjel hosszú sorokban vártak a vizsgálatra. Várakozás közben egy kérdőívet kellett kitölteniük: a hatóságok tíz kérdésben arra voltak kíváncsiak, hogy rosszul érezték-e magukat az emberek az elmúlt két hétben, töltöttek-e sok időt a képtárban vagy a levélosztályon. Bár további fertőzöttet vagy gyanús esetet nem fedeztek fel, az orvosok tizenöt napra elegendő antibiotikumot adtak a megvizsgált alkalmazottaknak, és további negyvenöt napra kötelezővé tették a gyógyszer szedését.

Az eddigi vizsgálatok szerint vélhetően szeptember 23. és 25. között került az épületbe a bacilus. Az első napon egy könyvtároson, a 67 éves Marta Moffetten jelentkeztek a tüdőgyulladás első jeleit. A nőt kétszer is tesztelték az antrax szempontjából, ám az eredmény mindig negatív volt.

Hordozható vécé a nézelődőknek

A kutatás azonban nem egyszerű. A bulvárlapok székhelyét szeptember 14-én egy hamisnak bizonyuló bombariadó miatt ki kellett üríteni. Az épületben most folyik egy új kávézó építése, ami szintén kiváló lehetőség a fertőzés becsempészésére. A hatóságok azt is szem előtt tartják, hogy bulvárlapok szerkesztőségéről van szó: ezek az újságok könnyen magukra haragítják az embereket és szeretik magukra terelni a figyelmet is.

Az épület körül X-akták jellegű nyüzsgés alakult ki: sárga szalaggal körülvették az irodát és védőruhás emberek tucatjai járnak-kelnek. És amint az egyik floridai lap írta: az, hogy megérkezett két hordozható vécé, annak a biztos jele, hogy az őrület nem csendesedik le egyhamar.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!