Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Az Arab Liga felújítaná a békekezdeményezést

2005.03.23. 01:34
Előzetesen jóváhagyták a területet békéért elven alapuló 2002-es közel-keleti békekezdeményezés felújítását kedd este az Arab Liga algíri csúcstalálkozóján részt vevő állam- és kormányfők. Az első izraeli reakciók megkésettnek nevezték a határozatot.
A kapcsolatok normalizálásáért cserébe az Arab Liga Izrael visszavonulását követeli az 1967-es határok mögé, közölte Hani Mulki jordániai külügyminiszter.

Az eredetileg szaúdi javaslatra, az Arab Liga három évvel ezelőtti bejrúti csúcsértekezletén elfogadott békekezdeményezést Jordánia terjesztette ismét a szervezet elé és sikerült felfrissítenie, mondta Mulki az arab vezetők zárt ajtók mögött tartott tanácskozása után. Izrael korábban következetesen elutasította az indítványt, legutóbb éppen hétfőn, mondván: az arab országoknak előfeltételek nélkül kellene megkezdeniük a tárgyalásokat.

Az arab vezetők az esti tanácskozáson elfogadták a szerdán véget érő kétnapos találkozó zárónyilatkozatát, és ennek részeként a szaúd-arábiai béketerv újjáélesztését is, erősítette meg a szíriai külügyminiszter-helyettes újságíróknak nyilatkozva.

A felújított békekezdeményezés követeli Izraeltől, hogy a területet békéért elvvel összhangban teljesen vonuljon ki "az összes megszállt arab területről, beleértve a szíriai Golán-fennsíkot, az 1967. június 4-i határvonalig, és a dél-libanoni megszállt területekről", utóbbi kitétel a vitatott hovatartozású Sebaa-tanyákra utal. Az Arab Liga államai viszonzásul "lezártnak fogják tekinteni az izraeli-arab konfliktust és a jövőben normális kapcsolatokat építenek ki Izraellel az átfogó béke keretében".

Izrael elutasítja

Elutasítja Izrael az Arab Liga keddi csúcsértekezletén született békejavaslatot. Ez a tanácskozás "megkésett" az arab világban bekövetkezett változások tekintetében, jelentette ki a késő esti órákban egy magas rangú izraeli illetékes.

A csúcs "kiugróan lemaradt a realitásokról azzal a fejlődéssel kapcsolatban, amely az arab világban végbement" - fogalmazott a névtelenségbe burkolózó nyilatkozó.

A határozatok ugyan az arab világ egységet mutatják, de ez közismerten csak a képzeletben él - fejtette ki véleményét. Sajnálatos módon az Arab Liga előszeretettel igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy egységes ellentétben az Egyiptom és Jordánia által tett előrelépésekkel, és mindez elfogadhatatlan, mondta, majd utal arra, hogy Egyiptom 1979-ben, majd Jordánia 1994-ben békeszerződést kötött Izraellel.

Az Arab Liga igazából akkor lépne a megbékélés útjára, ha teret adna belső ellenzékének, és nem egyhangú, hanem a többség akaratát kifejező határozatokat hozna, vélekedett az izraeli illetékes.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!