Natália
-3 °C
7 °C

Huszonnégy áldozata van a lengyelországi áradásoknak

2001.07.26. 16:17
A Lengyelország déli részén napok óta tartó esőzés, és a nyomában kialakult áradások eddig 24 ember életét követelték. A kormány 67 millió eurós gyorssegélyről döntött a rászorulók megsegítésére. Több mint 800 embert kellett kitelepíteni. Szlovákiát sem kíméli az időjárás, de halálos áldozatokról nem érkeztek jelentések.
A helyzet Lengyelországban nagyon súlyos: a Visztula csütörtökön elöntheti Krakkót - jelentette az MTI. A folyó vízszintje reggel átlépte a háromméteres kritikus határt, és kevesebb mint egy méterre van a gát tetejétől. Több utcát máris elöntött a víz. A Gazeta Wyborcza tudósítása szerint Wszachow településen egy asszonyt és hétéves gyermekét ragadta magával az ár, miután házukat romba döntötte a víz. A délkelet-lengyelországi Nowy Saczban öt ember vesztette életét. Kedd óta több mint 800 embert telepítettek ki, írja a Reuters.

A kormány kedden egy rendkívüli ülés keretében döntött a katasztrófa sújtotta térség megsegítéséről: minden család, amely elvesztette otthonát, 6 ezer zlotys azonnali segélyt kap. Az első becslések szerint az ország két déli vajdaságában 500 millió zlotys (136 millió euró) anyagi kárt okoztak az áradások. A lengyel meteorológiai szolgálat péntekig újabb esőzéseket jósol. A CNN tudósítása szerint utoljára 1997-ben volt ekkora árvíz az országban, akkor 55 ember halt meg, és a kár elérte a kétmilliárd dollárt.

Rossz a helyzet Szlovákiában is

Csütörtökön az eperjesi kerületben már egyetlen olyan település sem volt, ahol a lezúduló vizek ne okoztak volna valamilyen kárt. A Vág felső szakaszánál és az Árva-folyó vízgyűjtővidékén pincék, termőföldek, lakóépületek sokaságát árasztotta el a víz. Több folyón másod- és harmadfokú készültséget kellett elrendelni. Utak, hidak rongálódtak meg. Mikulás Dzurinda miniszterelnök ellátogatott több árvízkárosult helységbe is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.