Előd
5 °C
11 °C

Arafatot az iraki háború indulásakor száműzik?

2003.02.09. 15:07
Az izraeli vezetés eldöntötte, hogy az iraki háború első szakaszához időzítve száműzi Jasszer Arafat palesztin elnököt és más vezető palesztin tisztviselőket - áll az egyik vezető brit katona- és biztonságpolitikai kutatóintézet hírszerzési információkra szakosodott kiadványában.
A Jane's Information Group hetente megjelenő, Foreign Report című ismertetője szerint Ariel Saron izraeli kormányfő és védelmi minisztere, Saul Mofaz már döntött Arafat eltávolításáról. A szakkiadvány informátorai szerint az izraeli hadsereg egyik különleges kommandós egysége már gyakorolja a palesztin főhadiszállás megrohamozását és Arafat foglyul ejtését.

A palesztin elnököt legalább 40 vezető palesztin tisztviselővel együtt Szudánba vinnék - áll a Foreign Reportban.

Nem tárgyalnak vele

A Jane's-kiadvány szerint Saron azért döntött Arafat száműzése mellett, mert arra a következtetésre jutott, hogy George Bush amerikai elnök a jelenlegi iraki vezetés eltávolítása után, valószínűleg nyár végétől nyomást fog gyakorolni Izraelre a katonai akciók leállításáért és a palesztinokkal folytatandó érdemi tárgyalások elkezdéséért. Saron ezzel elvben egyetért, de azzal a feltétellel, hogy Arafattal személyesen nem hajlandó alkudozni - áll a lapban.

Hangfelvétel a bizonyíték

A kiadvány szerint az izraeliek hamarosan nyilvánosságra hoznak egy hangfelvételt, amelyen állítólag Jasszer Arafat azt közli munkatársaival, hogy "még mindig nem elég a megölt zsidók száma". Az izraeli vezetés eddig azért nem ismertette a felvételt, mert nem akarta felfedni, hogy milyen módszerekkel hallgatja le Arafatot, és nem akarta saját forrásait sem feláldozni - közölte a Jane's.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.