Miklós
-7 °C
2 °C

Népirtással vádolják Arafatot

2003.03.04. 17:36
Arafat meg tudta volna akadályozni a terrort - véli hét francia állampolgár. Mint mondják, zsidóként egy népirtási terv áldozatai. Véleményük szerint Arafat nem élvez államfői mentelmi jogot, a per lefolytatásáról kijelölt bíró dönt majd.
Emberiség elleni bűntettek és népirtás vádjával bírósági keresetet nyújtott be Jasszer Arafat ellen hét francia állampolgár. A kereset benyújtói - valamennyien a második intifáda során megölt zsidók rokonai - szerint Arafat egy személyben felelős az elmúlt két és fél évben elkövetett merényletekért.

Nem akadályozta meg

"Arafat rendelkezett a terror, a gyilkosságok, az erőszak megfékezéséhez kellő hatalommal és eszközökkel" - idézi a keresetet benyújtók közleményét a BBC. A közlemény szerint a Palesztin Autonómia vezetője nem élvez államfői immunitást a francia törvények szerint, mivel nincs nemzetközileg elismert palesztin állam.

A panaszosok úgy vélik zsidóként "egy vallási vagy faji csoport részbeni vagy teljes megsemmisítésére, azaz népirtásra törő terv" áldozatai. Állításukat többek között gázai mecsetekben a zsidók meggyilkolására szólító beszédekről készült videofelvételekkel, Arafat beszédeinek részleteivel és a robbantásos merényletek leírásaival támasztanák alá.

Arról, hogy lefolytatható-e a tárgyalás, egy külön e célból kijelölt bíró dönt majd - írja a BBC.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.