Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Áram nélkül: a nagy vesztes a detroiti autóipar

2003.08.16. 10:27
Huszonkilenc órával az Egyesült Államok történetének legnagyobb áramkimaradásának kezdete után New Yorkban és Westchester megyében szombatra virradóra teljes mértékben helyreállt az áramszolgáltatás, és az amerikai hatóságok ígérete szerint a legtöbb érintett szövetségi államban, illetve nagyvárosban szombat délelőtt már nem lesz fennakadás az áramellátásban. Amerikai-kanadai közös bizottság felállításáról döntött Bush amerikai elnök és Chrétien kanadai miniszterelnök.
A Consolidated Edison áramszolgáltató vállalat bejelentése szerint a tízmilliós New Yorkban és Westchesterben (helyi idő szerint) péntek este 21 óra után néhány perccel sikerült tökéletesen helyreállítani az áramszolgáltatást.

Megindult a forgalom

A világ egyik legismertebb tere, a Time Square este már régi pompájában csillogott, ismét megnyíltak a világhírű Broadway színházai, s viszonylag lanyha forgalom után a szokott időben zárt a New York-i tőzsde. A város hatóságai azt ígérték, hogy szombat reggel megindul a metróközlekedés, és teljes kapacitással működnek majd a város repülőterei is. Mindenesetre pénteken még több száz járatot töröltek New York és a többi amerikai nagyváros repülőtereinek illetékesei. A New York-i városvezetés szerint az áramkimaradás összesen több mint félmiliárd dolláros kárt okozott a városnak. A CNN tudósítása szerint Chris Policano szóvivő úgy becsülte, hogy 500 és 750 millió dollár között volt a bevételkiesés, 35 és 40 millió között az adók elmaradása, és 6,5 millióba került a hibaelhárító egységek és a rendfenntartó szervek túlóradíja.

Nagyveszetes: Detroit

Michigan államban némelyest sötétebb a kép, Detroitban csak vasárnap estére ígérik az áramszolgáltatás helyreállítását. Jelentősen javult a helyzet ugyanakkor Pennsylvania, Ohio és Connecticut államokban. Az autóipar három óriása - a Ford, a General Motors és a Chrysler - összesen 54 gyáregységében volt kénytelen leállítani a munkát az áramszünet miatt. A General Motors (GM) ezen kívül szabadnapot rendelt el Detroitban lévő központi irodái 5000 dolgozója számára is. A GM vezetése bízik abban, hogy túlóráztatással sikerül behozni a termeléskiesést, a Chryslernél azonban attól tartanak, hogy nem sikerül pótolni a kiesést, és az az értékesítési mutatókon is tükröződik majd.

Közös bizottság vizsgál majd

Washingtonban bejelentették: George Bush amerikai elnök és Jean Chrétien kanadai miniszterelnök pénteki telefonbeszélgetése során megállapodott abban, hogy közös bizottságot állítanak fel a történtek kivizsgálására. A testület feladata - mint amerikai kormányforrások közölték - nemcsak az okok felkutatása, hanem az is, hogy javaslatot tegyen hasonló katasztrófák megakadályozására. A két ország illetékesei mindeddig túlnyomóan egymásra mutogattak, azt állítva, hogy a csütörtök délután 4 órakor kezdődött áramkimaradást okozó műszaki hiba a "másik térfélen" történt. Az Egyesült Államok északkeleti és Kanada délkeleti részén becslések szerint 50 millió ember maradt áram nélkül.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.