Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Harminc-harminc évre ítélték Arkan gyilkosait

2006.10.09. 16:07
Három embert ítéltek el Belgrádban hétfőn Zseljko Raznjatovics Arkan közel hét évvel ezelőtti meggyilkolása miatt. A merénylet háttere továbbra sem tisztázott.

Harminc-harminc évre ítélte hétfőn egy belgrádi bíróság Zseljko Raznjatovics Arkannak, a délszláv háborúk leghírhedtebb, háborús és köztörvényes bűncselekményeket is elkövető szabadcsapat-vezérének gyilkosát és két legközvetlenebb bűntársát.

Arkan kapitányt, és két másik személyt 2000. január 15-én ölték meg hidegvérrel a Belgrádi Intercontinental szállodában. Gyilkosuk, Dobroszav Gavrics nyugodtan mögéjük lépett, és sorban golyót röpített a tarkójukba. A közvetlen fedezetet Milan Djuricsics és Dragan Nikolics biztosította számára. Hármukon kívül még öt személyre mondták ki hétfőn az ítéletet - ők összesen harminc év büntetést kaptak.

A Tigrisek élén vált hírhedtté

Az akkor már komoly bűnözői múlttal rendelkező Arkan a kilencvenes évek délszláv háborúi idején vált igazán hírhedtté, mint a Tigrisek nevű félkatonai milícia szervezője és vezetője. Fekete egyenruhás hordája kegyetlenül gyilkolt és fosztogatott a délszláv térségben.

A legvéresebb tömeggyilkosságokat követte el Boszniában és Horvátországban, s nem is a tűzvonalban, hanem a hadsereg által már elfoglalt területeken, ahol ellenséges katonáktól nem kellett tartania. Arkant a hágai Nemzetközi Törvényszék 22 rendbeli emberiesség elleni bűntettel vádolta, az Interpol pedig több mint húsz nyugat-európai országban elkövetett bankrablás miatt körözte.

Tisztázatlan a háttér

A több mint hat éve elkövetett gyilkosság végrehajtóit ugyan sikerült elfogni, s végre az ítélet is megszületett az öt éve tartó perben, de a történtek háttere máig tisztázatlan.

Arkan lánytestvére, Jaszna Diklics már évek óta meggyőződéssel vallja, hogy a kapitány elleni merénylet mögött a szerb állambiztonsági szolgálat, illetve annak akkori vezetője, Rade Markovics állt, mivel Arkan arra készült, hogy szembeforduljon Szlobodan Milosevics akkori jugoszláv vezetővel.

Arkan egykori ügyvédje szerint viszont három benzinkút állt a gyilkosság hátterében. Rade Markovics, a titkosszolgálat akkori vezetője 1999 őszén vizsgálatot indított az Arkan érdekeltségébe tartozó olajbirodalom ellen, s visszavonatta a "cég" három, a magyar határ mellett működő benzinkútjának működési engedélyét. 400 ezer dollár készpénz átutalása után a benzinkutak visszakapták működési engedélyüket, de Arkan és Markovics viszályát ennyi kenőpénz sem tudta elsimítani, s a konfliktus betetőzéseként Arkant 2000 januárjában a belgrádi Intercontinental szállodában agyonlőtték.

Más források szerint Arkannak azért kellett meghalnia, mert Milosevics fiával, Markóval rivalizált a cigarettacsempészet ellenőrzéséért, s igyekezett megakadályozni, hogy az ifjabb Milosevics összeálljon az egyik legfontosabb szállítóval, az albán maffiával.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.