Emőke
8 °C
19 °C

Városokat sodort el a sártenger a Fülöp-szigeteken

2003.12.21. 14:03
Már kétszázra becsülik a Fülöp-szigeteken történt földcsuszamlásokban meghalt, illetve eltűnt emberek számát.
Tekintse meg a képeket.
Vasárnap a helyi polgári védelem illetékesei azt közölték, hogy a szigetország középső részén fekvő Leyte szigeten, valamint a délebbre fekvő Mindanao szigetén a legsúlyosabb a helyzet. A napok óta tartó heves esőzések és trópusi viharok nyomán megmozdult föld sártengerré változott, házakat temetett el, utakat, hidakat rongált meg.

A halottak száma vasárnapra az egész ország területén elérte a hetvenhetet, emellett 123 embert nyilvánítottak eltűnté. Ha a sáros föld temette el őket, alig van esély megmentésükre. A mentési munkálatokat nehezítik a folytatódó esőzések, viharok. A katasztrófa által sújtott területek nagyon nehezen megközelíthetők, hiányoznak a mentéshez szükséges eszközök, anyagok.

A mentésbe bekapcsolódott a hadsereg is, a védelmi miniszter parancsára 700 katonát vezényeltek Leyte szigetére.

Sártenger sodorta el a házakat

A Manilától több mint 500 kilométerre délre, az ország középső részén fekvő Leyte sziget kormányzója, Rosete Lerías szombaton elmondta, hogy a sok év óta nem látott mértékű esőzések után a hét végére különösen súlyossá vált a helyzet, a sártenger házakat, hidakat és utakat rongált meg, helyenként egész falvak lakhatatlanná váltak. A sziget egy részén az áramellátás is megszakadt. A kormányzó vasárnapi sajtótájékoztatóján már 102 halálos áldozatról számolt be.

Az érintett térség vezetése rendkívüli segítségért folyamodott a kormányhoz, mivel orvosságra, élelmiszerre és ruhákra egyaránt szükség van. Számos családot szükségszálláson helyeztek el, és megkezdték az eltűnt emberek felkutatását.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.