Mária
-7 °C
3 °C

Szíriába menekült idősebb Bush merénylője

2003.04.16. 10:35
"Nyilván" az iraki rezsim bukása miatt Tunéziából Szíriába menekült az idősebb George Bush elleni iraki merénylet irányítója. Egyelőre nem tudni, hogy Damaszkusz menedékjogot adott-e a kémfőnöknek. Amerika 1993-ban büntetésből huszonnyolc rakétát lőtt ki a bagdadi kémközpontra.
Szíriában van az idősebb George Bush elleni iraki merényletkísérlet irányítója - közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő több hírügynökséggel is. Faruk Hidzsazi, az iraki titkosszolgálat külföldi műveleteit az 1993-as kuvaiti merényletkísérlet idején irányító igazgatója állítása szerint kedden érkezett Damaszkuszba Tunéziából.

Nyilván a rezsim bukása miatt menekül

A menetrendszerű járattal érkező kémfőnök az amerikaiak feltételezése szerint "nyilván" az iraki rendszer bukása miatt menekült Szíriába. Egyelőre nem tudni, hogy Damaszkusz menekültstátuszt adott-e Hidzsazinak.

Idősebb George Bush 1993 áprilisában látogatott Kuvaitba. A kuvaiti és az amerikai hatóságok 11 nappal a látogatás után bejelentették, hogy lelepleztek egy ügynökhálózatot, melynek tagjai meg akarták gyilkolni őt.

Pokolgép, öngyilkos merénylő

A merénylők háromféle pokolgépes merénylet tervét is elkészítették, amelyek közül kettőben gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak volna föl Bush közelében, egy forgalmas kuvaiti utcán, a harmadik tervben pedig öngyilkos merénylő ölte volna meg Busht.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az ügynökhálózat több tagjának kuvaiti letartóztatása és a megtalált pokolgépek vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy a robbanószerek iraki eredetűek, és a merényletterv mögött az iraki titkosszolgálat állt.

Clinton bosszút állt

Clinton elnök a merényletkísérlet megtorlásául 1993 júniusában utasította az amerikai tengerészgyalogságot az iraki titkosszolgálat bagdadi központja elleni támadásra. Az amerikaiak 23 robotrepülőgépet lőttek ki a központra.

Az AFP jelentése szerint a merényletterv két legfőbb iraki vádlottja elismerte, hogy kapcsolatban állt a bagdadi titkosszolgálattal, majd később, a per folytatásakor azt is bevallották, hogy valóban Bush megölésével bízták meg őket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.