Ambrus
-7 °C
3 °C

Meghalt Hafez al-Asszad szíriai elnök

2000.06.10. 18:06
Az elnököt valószínűleg szombaton délelőtt érte a halál Damaszkuszban - bár a szíriai kormány nem adott még ki hivatalos közleményt. Az elnök 1971 óta volt hatalmon, utóda valószínüleg fia, Bashar lesz.
Az elnököt valószínűleg szombaton délelőtt érte a halál Damaszkuszban - bár a szíriai kormány nem adott még ki hivatalos közleményt. Egyelőre a halál oka sem ismeretes, annyit tudni, hogy az elnök szívbeteg és cukorbeteg volt.

Asszad elnök 1971-ben vértelen puccsal került hatalomra, politikai ellenfeleit börtönbe záratta, de vezetése alatt Szíria helyi hatalommá vált.

Izrael esküdt ellenségeként a legutóbbi időkig nem volt hajlandó béketárgyalásokon részt venni. A Szovjetunió szétesése után a nyugathoz próbált közeledni, és támogatta a szövetséges erőket az Kuvait felszabadításakor. Halála a közel-keleti békefolyamat kritikus pillanatában következett be.

A hatalmon lévő Baath-párt június közepén tartja konferenciáját, ahol Asszad 38 éves fiát, Bashart a tervek szerint a párt vezetésébe választanák. Sokak szerint a közeljövőben alelnökké is kinevezték volna, de most feltehetően apját követi majd az elnöki székben.

Az elnök rossz egészségügyi állapota miatt az utóbbi években csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt - utoljára márciusban, mikor Genfben Clinton amerikai elnökkel találkozott.

A hír megdöbbentette az éppen ülésező parlament tagjait, sok képviselő sírva fakadt a bejelentés hallatán. Ugyanígy reagált az állami televízió bemondója, mikor be kellett olvasnia az elnök halálhírét.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!