Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Szétverték Athént az anarchisták

2006.05.08. 14:38
Az Európai Szociális Fórumon a hétvégi események miatt hatalmas döbbenet uralkodik, írta az Athénban rendezett antiglobalista workshopról egy olvasónk, aki szétrombolt McDonaldsról, porraloltótól fehér arcú nézelődőkről írt.

A négy éve működő antiglobalista találkozó mindeddig inkább egy karneválra hasonlított. A fórumot a kezdetek óta tüntetés zárja le, ami az elmúlt években Firenzében, Párizsban és Londonban egy jó kedvű, május elsejei felvonulásra hasonlított, írta egy olvasónk a görög fővárosból. (A tudósító annyiban téved, hogy Párizsban a helyi anarchisták szintén erős pusztítást végeztek a belvárosban, és legfőképpen a francia kommunisták szenvedték hogy a százezres felvonuláson éppen mögöttük masírozott a feketébe öltözött csoport).

Utcai háború

Az idén, Athénban nem sikerült elkerülni az utcai háborút. A tüntetési menet végén helyi anarchisták a főtéren álló McDonald’s éttermet megtámadták, ami hajszát indított el az Akropolisz lábánál.

Reményteljes kezdet?
Az Európai Szociális Fórum négy éve kelt életre azzal a céllal, hogy a Porto Alegrei Szociális Fórum globalizáció ellenes és zöld törekvéseit meghonosítsák mikro szinten is. Athénban, az Európai Szociális Mozgalmak közgyűlése kétoldalas anyagot fogadott el, amelynek egyetlen konkrétuma, hogy jövőre januárban tarták a legközelebbi gyűlésüket. Nem értenek egyet az iraki, az iráni, a palesztin helyzet rendezésével. Mozgósítanak, hogy "Irakból teljesen kivonják a megszálló csapatokat, fellépünk az Iránnal szembeni háborús fenyegetéssel, Palesztina megszállásával, a közszolgáltatások leépítésével szemben, a bevándorlók, a menekültek és a kisebbségek jogainak érvényesítéséért. És küzdenek tovább.
A rendezvényen 80 magyar vett részt, akik az elmúlt napokban még viccesen emlegették, hogy a görög rendőrök nagyon brutálisak. Az is kiderült, hogy néhány évvel ezelőtt az országban még verték a kommunistákat.

A tüntetés az Omonia térről indult, és békésen haladt egészen a Parlamentig. "Néhány magyarral együtt hamarabb otthagytuk a tüntetést, hogy még a naplemente előtt meg tudjuk nézni a Plaka bolhapiacát" - írta olvasónk.

Álarcosok mindenhol

"Az utcán nézelődve hangzavarra lettünk figyelmesek. Hátrafordulva azt vettük észre, hogy feketeruhás állarcos emberek futnak felénk. Szerencsénkre be tudtunk húzódni az egyik mellékutcába. Amikor a tömeg közelebb ért, kiderült, hogy ők menekülő aktivisták, akik futás közben összetörtek mindent, amit útjukba akadt" - áll a beszámolóban.


Fotó, szöveg: Silye Zoltán

Az egyik magyar fiú egyből felemelte a fényképezőgépét, amit majdnem kirúgott az egyik maszkos a kezéből. A tüntetőket körülbelül 40 rohamrendőr üldözte. A rendőrök eltűntek a kanyarban, de mi mozdulni sem bírtunk az ijedtségtől. Elindultunk vissza a villamos felé és azt tapasztaltuk, hogy az emberek megdöbbenve állnak egy helyben, és nézik a buszokkal a helyszínre szállított rendőröket.

"A piactér után rákanyarodtunk Athén vásárló utcájára, ahol szinte háborús helyzet uralkodott: egy bank épülete füstölt, a luxus butikok kirakatai sorra pedig kövekkel voltak betörve. Az egyiket egy kis székkel törték be, míg a másikból egy fagerenda ált ki. Mikor már meg tudtunk mozdulni, az utcán némán végigsétálva jutottunk el a parlamenttel szemközt álló McDonalds épületéhez. Ezt szinte porig rombolták az aktivisták, és amíg lefényképeztük a kidöntött üvegajtót, valami elkezdte marni a torkunkat".

A nyugati kapitalizmus blabla

Későbbi kérdésemre egy spanyol kommunista elmondta, hogy radikális anarchisták kezdtek el rombolni, mindent, ami a nyugati kapitalizmus jelképe. A rendőrök válaszul könnygáz gránátokat dobtak közéjük, amiből a békés tüntetők is kaptak rendesen. A rendőrök még megpróbálták oszlatni a tömeget a ruhájukra erősített poroltóval is, amitől sok ember arca teljesen fehér volt.

Az eddigi információk szerint minden magyar jól van, ők kijelentették, hogy elhatárolódnak a radikálisok cselekedeteitől. "A fórum helyszínére félve tértünk vissza, de szerencsére itt minden rendben folytatódott. Mintha mi sem történt volna, a színpadokon már hangolnak az esti koncertekre. Ami viszont biztos, hogy az Európai Szociális Fórum életében ezzel egy világ omlott össze."

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!