Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Megadták magukat a görög busz túszejtői

2004.12.16. 06:21
Mintegy 18 órával a kezdete után véget ért az athéni túszdráma: csütörtök hajnalban megadta magát a távolsági buszt hatalmába kerítő két fegyveres, és az utolsó túszok is épségben kiszabadultak. Kiderült, nem volt robbanószer a görög busz elfoglalóinál.
Csaknem 18 órás raboskodás után az utolsó túszok is sértetlenül kiszabadultak a szerda reggel Athén mellett elfoglalt buszból, a rendőrség őrizetbe vette a két albán banditát.

Az éjszakai órákban előbb a maradék hat utas jött le a buszról, majd a túszejtők kidobták fegyvereiket - két vadászpuskát -, s kezüket a tarkójukra téve maguk is leszálltak, a rendőrök pedig azonnal körbevették és elszállították őket.

A fegyveresek helyi idő szerint 6 óra előtt néhány perccel kerítették hatalmukba Athén központjától 17 kilométerre keletre, egy megállóban a Marathonból a fővárosba tartó távolsági buszt, amelyen 26-an utaztak. Egy utasnak, a kalauznak és a sofőrnek már a jármű elfoglalása közben sikerült megszöknie, így a banditák nem tudtak tovább menni foglyaikkal.

Egymillió dollárt követeltek

#alt# Nap közben folyt az alkudozás a bűnözők és a hatóságok között, s a szakképzett tárgyalók kérésére a túszejtők több csoportban húsz foglyukat elengedték, míg végül csak hatan maradtak a járművön.

A banditák 1 millió dollárt követeltek, valamint repülőgépet, amellyel Oroszországba mehetnek, s azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják a buszt, ha nem teljesítik a követelésüket. Azt állították magukról, hogy oroszok, de görög ügyészségi forrásokból származó legfrissebb információk szerint albánok, akiket korábbi tevékenységük alapján ismernek, s számon tartanak a görög hatóságok. Hogy valóban volt-e náluk robbanóanyag, arról egyelőre nincs információ.

Nem volt robbanószer

A két férfinál nem volt robbanószer - közölte a sajtóval Jeórjiosz Angelakosz, a görög rendőrség főnöke.

A túszejtők - Gaz Resuli és Leonard Murati - 24 éves albánok, akik hat-hét éve élnek Görögországban. Kizárólag a pénzszerzés volt a céljuk - 1 millió dollárt követeltek -, és Albániába akartak távozni a busszal. Azt, hogy oroszok, és Oroszországba akarnak repülni, csak megtévesztésül mondták, a busz felrobbantásával pedig azért fenyegetőztek, hogy kicsikarják követelésük teljesítését.

Szerencsék

Az, hogy a túszdráma szerencsés véget ért, szakemberek szerint nem kis részben a nyári athéni olimpiához kötődő biztonsági felkészítésnek az eredménye. A buszsofőr például nagyon sokat használt azzal, hogy a támadás közben lélekjelenlétét megőrizve a slusszkulccsal leugrott a buszról, s így az nem tudott tovább menni. A rendőrök is fegyelmezetten végezték a dolgukat, s ennek is köszönhető, hogy a drámában senki se sebesült meg.

A 11 milliós Görögországban 1 millió albán él - ők alkotják a legnagyobb nemzeti kisebbséget -, s ezek egy jelentős része friss bevándorló, az athéni olimpia építkezéseire érkezett.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!