Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Atomfegyverre hajt Oszama bin Laden

2001.09.19. 21:34
Oszama bin Laden a kilencvenes évek óta azon igyekszik, hogy akár táskában is hordozható atomfegyverhez jusson - írja a Le Monde. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy meg is szerezte volna.
Oszama bin Laden, a nemzetközi terrorizmus vezérének elkönyvelt szaúdi milliárdos már a 90-es éves elejétől erőfeszítéseket tett, hogy nukleáris fegyver birtokába jusson, s ezekről a legutóbbi időkig újabb és újabb információk kerültek napvilágra, melyek táplálják a nyugati vezetők aggodalmait - írta szerdán megjelent kiadásában a Le Monde.

Vallott a megtért terrorista

Az első hitelesnek számító tanúvallomás Dzsamál Ahmed al-Fadltól származik, aki tagja volt a bin Laden által alapított Al-Kaida szervezetnek, de 1996-ban az Egyesült Államokba menekült, és az amerikai hatóságok védelme fejében értékes információkkal szolgált a szervezetről.

Uránra alkudtak Szudánban

Beszámolója szerint 1993-ban Szudánba küldték, hogy 1,5 millió dollárért dúsított urániumot vegyen bin Laden számára. A tárgyalások olyan előrehaladott állapotba jutottak, hogy a résztvevőknek bemutattak egy dél-afrikai jelzést viselő, hatvancentis acéltartályt, amelyben a rendelt urániumot szállítani tervezték. A megbeszéléseken elhangzott, hogy Kenyában urániumelemzésre alkalmas berendezések vannak birtokukban. A tanú, aki nem sokkal ezután megvált a szervezettől, nem tudja, milyen eredménnyel végződtek az alkudozások.

Kazah technológia

A Sunday Times 1998. augusztus 16-án az izraeli titkosszolgálatra hivatkozva szellőztette meg azt az értesülést, hogy az Afganisztánban tartózkodó szaúdi állítólag kétmillió dollárt fizetett ki egy közvetítőnek abban a reményben, hogy az Kazahsztánból meg tudja szerezni azokat a gyártási eljárásokat, melyek ismeretében bőrönd méretű nukleáris fegyvert lehet előállítani.

A türkmén kapcsolat

A jól informáltként ismert al-Haját al-Arabi című lap munkatársai nyomozásaik során arra jutottak, hogy bin Laden Csecsenföldön és a Kaukázusban is kapcsolatokat épített ki uránium beszerzése céljával. Tudni vélik, hogy a volt Szovjetunió nukleáris szakemberei közül verbuvált tudósokat, köztük öt türkmén fizikust.

Legyen akár bolgár urán

A BTA bolgár hírügynökség pedig a közelmúltban arról közölt jelentést, hogy idén áprilisban bin Laden Peshawarban egy Igor Ivanov nevű bolgár ipari vállalkozóval találkozott abban a reményben, hogy rajta keresztül urániumhoz juthat a kozloduji reaktorból.

Nem tagadja

A tekintélyes párizsi napilap mindezzel együtt megjegyzi, hogy hírszerzési dezinformáció sem kizárható ebben az ügyben.

Az mindesetre tény, hogy maga bin Laden a Newsweek 1991. január 11-i számában közölt interjúban így nyilatkozott: "Nem bűntény, hogy megpróbáltunk nukleáris, vegyi és biológiai fegyverekhez jutni. Szent földünket izraeli és amerikai megszállók birtokolják, jogunk van az önvédelemre."

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.